Kako napraviti domaći majonez?

Podeli

Uprkos brojnim već pripremljenim proizvodima, koji se mogu pronaći na tržištu, domaći majonez ima potpuno drugačiju teksturu i ukus.

kako se pravi domaći majonez
Pexels – Abet Llacer

Obično se pravi od jaja, ulja, i limunovog sirćeta ili kiseline. A može da sadrži i dodatke kao što su senf, so i šećer da bi se poboljšao ukus.

Majonez se često koristi kao preliv za salate, namaz za sendviče i sastojak u mnogim drugim jelima, čiji ukus u velikoj meri poboljšava.

Domaći majonez

Pre nego što pređemo na recept za domaći majonez, trebalo bi da se osvrnemo i na to kako je nastao majonez, a o čemu postoji nekoliko teorija, mada ne postoje pouzdani podaci o tome.

Prema jednoj teoriji, majonez potiče sa Balearskih ostrva, konkretno sa Majorke. U to vreme, ovaj sos je nosio naziv salsa mahonesa u čast ovog ostrva. Francuzi su ga preuzeli i adaptirali tokom 18. veka.

Prema drugoj teoriji, majonez je izmišljen u Francuskoj i naziv dolazi od francuske reči moyeu, što znači jaje.

Postoji i teorija po kojoj je majonez nastao kada je francuski vojni komandant Djuk de Rišelje (fr. Duke de Richelieu) osvojio luku Mahón na Menorci 1756. godine. Da bi proslavili pobedu, njegov kuvar je pripremio sos od dostupnih sastojaka, koji su bili jaja i ulje. Sos je kasnije nazvan mahonnaise u čast ove bitke.

Prvi pisani recept za majonez pojavio se u francuskim kulinarskim knjigama 18. veka. Danas je majonez globalno rasprostranjen i dolazi u mnogim varijantama, uključujući one sa različitim dodacima kao što su beli luk, čili, različite vrste bilja i začina, i mnogi drugi. U svakom slučaju, majonez je danas jedan od najpopularnijih gotovih soseva širom sveta, sa mnogim regionalnim varijacijama i načinima primene.

Budući da ovaj recept uključuje sirova jaja, uvek koristite sveža jaja od pouzdanog izvora i konzumirajte majonez u kratkom vremenskom roku da biste minimizirali rizik od salmonele.

Od sastojaka za domaći majonez će vam biti potrebno sledeće:

  • 2 cela jajeta
  • 2 kašičice senfa (po želji)
  • 2 kašičice soli
  • 5-6 kašika limunovog soka ili belog vinskog sirćeta
  • 500 ml ulja po izboru

Recept za domaći majonez korak po korak

Pre nego što počnete, važno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.

1. Pomešajte u posudi za mućenje jaja, so, limunov sok i senf, pa sve zajedno dobro sjedinite.

2. Dodavanje ulja je korak koji sledi i koji je najzahtevniji ako odlučite da pravite domaći majonez. Naime, morate voditi računa o tome da dodajete ulje veoma polako dodajte ulje, bukvalno kap po kap u početku, dok se ne formira emulzija.

3. Kada počne da se zgušnjava, ulje možete dodavati u tankom mlazu, ali i dalje  malo po malo.

4. Nastavite mućenje dok ne potrošite svo ulje i dok majonez ne dobije čvrstu, kremastu konzistenciju.

5. Probajte majonez i, ako je potrebno, dodajte još soli ili kiseline (limunov sok ili sirće) po ukusu.

Čuvajte domaći majonez u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Pošto ne sadrži konzervanse, najbolje je da ga potrošite u roku od 4 do 5 dana.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *