Kako napraviti domaći omekšivač za veš?

Podeli

Neizostavni deo procesa pranja veša svakako je i korišćenje omekšivača. Iako naši preci nisu koristili nikakav dodatak, osim sapuna ili praška za več, te eventualno štirka, danas je omekšivač gotovo obavezan u svakom domaćinstvu.

Kako napraviti domaći omekšivač za veš?
Pixabay – mpkino

Osnovna uloga koju omekšivač ima jeste da tkanine učinile mekšim i glatkijim na dodir. Uobičajeno se koristi zajedno sa deterdžentom za veš. U osnovi, omekšivač za veš deluje na tkaninu tako što neutralizuje tvrdu vodu i pomaže u uklanjanju naslaga minerala, što rezultira mekšim tkaninama.

Međutim, dobro je poznato da omekšivači često sadrže hemikalije, što je i sasvim očekivano, jer upravo zahvaljujući njima ova sredstva uspevaju da omekšaju tkanine, smanje statički elektricitet i ostave prijatan miris na vešu.

Na tržištu se danas mogu naći omekšivači u tečnom stanju ili u vidu perlica, a najčešće se dodaju u poseban odjeljak za omekšivač u veš mašini prilikom pranja.

Ipak, treba imati na umu da se ne preporučuje upotreba omekšivača za sve vrste tkanina, kao što je sportska odeća, na primer, ali i tkanine za brisanje i veš od mikrovlakana, jer mogu smanjiti njihovu apsorpciju ili oštetiti materijal. Takođe, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na određene sastojke u omekšivačima, pa je važno proveriti da li odgovaraju vašim potrebama i osetljivosti kože.

Čemu služi omekšivač?

Ranije smo pomenuli da je osnovna uloga koju omekšivač ima da pomogne tkanini da postane meka, što je zapravo najjednostavnije objašnjenje ovog proizvoda.

Osim toga, omekšivači mogu pomoći u smanjenju statičkog elektriciteta u tkaninama. Upravo to i jeste naročito korisno za materijale poput sintetike, koji imaju tendenciju nakupljanja statičkog elektriciteta tokom pranja i sušenja.

Ne treba zaboraviti ni to da omekšivači obično imaju prijatan miris koji se prenosi na veš, čime se osvežava miris tkanina. Posebno je to korisno za veš koji ima neprijatne mirise ili za postizanje dodatne svežine i mirisne note u tkaninama.

Vrlo je važno i to što omekšivač može olakšati peglanje.

Prirodni omekšivač za veš

Na različite načine se može napraviti prirodni omekšivač za veš. Potrebno je samo malo strpljenja i vremena, da se naviknete na takvo sredstvo.

Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je domaći omekšivač za veš mnogo bezbedniji i da, u principu, ne može da izazove alergijsku reakciju, osim ako se za njegovu pripremu ne koristi eterično ulje od biljke, na koju je osoba alergična.

Od sastojaka za prirodni omekšivač za veš će vam biti potrebno sledeće:

  • 2 šolje sode bikarbone
  • 250 ml limunovog soka
  • 10-20 kapi esencijalnog ulja po izboru (lavanda, limun, eukaliptus ili drugo)

Recept za domaći omekšivač za veš – korak po korak

1. Iscedite sok od limuna.

2. Sjedinite ga sa sodom bikarbonom. Odaberite nešto veću posudu.

3. Mešajte smesu dok se sastojci potpuno ne sjedine u kompaktnu smesu. Nemojte biti iznenađeni rekacijom u vidu pene, koja će se javiti. U principu, trebalo bi da mešate sastojke sve dok pena potpuno ne nestane.

4. U dobijenu smesu dodajte eterično ulje po izboru, pa sve zajedno dobro sjedinite.

Ovako dobijeni domaći omekšivač za veš bi trebalo da čuvate u staklenoj, dobro zatvorenoj posudi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *