Kako naučiti dete da čita?

Podeli

Razvoj čitalačkih veština kod dece predstavlja ključnu etapu u njihovom obrazovanju i intelektualnom rastu. Baš zato, taj proces nije samo tehnika koja se uči, već i put ka otkrivanju sveta reči, priča i ideja, što će sve uticati i na razvoj detetovih intelektualnih veština.

kako nauciti dete da cita
Pexels: Andrea Piacquadio

Kroz pravilan pristup, možemo podsticati detetovu radoznalost, razvijati njegovo razumevanje jezika i kulture, te otvoriti vrata neograničenim mogućnostima koje knjige pružaju.

Zapamtite samo da je svako dete je jedinstveno i zahteva individualni pristup.

Naučiti dete da čita je jedan od najvažnijih koraka u razvoju obrazovanja. Ovaj proces može biti izazovan, ali uz strpljenje, podršku i pravilne tehnike, možete stvoriti temelj za dobre navike koje će trajati čitav život.

Razvojne faze dece u čitanju

Pre nego što krenete u proces učenja čitanja sa vašim detetom, ključno je razumeti kako se deca razvijaju u vezi sa jezikom i čitanjem.

Najranija faza jeste faza slušanja i govora, kada se  dete najviše fokusira na slušanje i usvajanje jezika iz okoline. Ovo je osnov za razvoj bogatog vokabulara i razumevanja jezika koji će biti ključni u budućem učenju čitanja.

Nakon toga sledi faza razumevanja slova i zvukova. Kako dete raste, počinje da razlikuje i identifikuje pojedinačna slova abecede ili azbuke, kao i povezanost između tih slova i zvukova koji se proizvode prilikom njihovog izgovora.

Faza dekodiranja reči obuhvata proces povezivanja zvukova sa slovima kako bi se formirale reči. U ovoj fazi deca počinju da koriste svoje osnovno znanje jezika kako bi dešifrovala i čitala reči.

U fazi razumevanja teksta deca počinju razumeti smisao rečenica, priča i tekstova u celini. Njihova sposobnost razumevanja raste, omogućavajući im da čitaju duže i složenije tekstove. Ovoj fazi sledi faza čitanja sa razumevanjem, što je svojevrsni vrhunac razvoja čitalačkih veština, budući da deca mogu da čitaju ne samo tehnički ispravno, već i sa dubljim razumevanjem i analizom teksta.

Razvijanje ljubavi prema čitanju je prvi korak

Da biste podstakli dete da razvije ljubav prema čitanju, valjalo bi da mu čitate svakodnevno. Počnite sa kratkim pričama i postupno prelazite na kompleksnije tekstove kako dete napreduje.

Omogućite detetu pristup raznovrsnim knjigama koje su prilagođene njihovom uzrastu i interesovanjima, te se potrudite da odvojite vreme za zajedničko čitanje svaki dan, što može da bude deo rituala pre spavanja ili bilo koje drugo prikladno vreme tokom dana.

Valjalo bi i da koristite vizualne alate poput kartica sa napisanim slovima azbuke (abecede) ili igračaka kako biste pomogli detetu da bolje upozna slova. Takođe, možete da koristite igre koje pomažu detetu da poveže zvuke sa određenim slovima.

Koristite knjige sa ilustracijama kako biste pomogli detetu da poveže reči sa slikama, ali se i potrudite da podstaknete razumevanje pročitanog teksta. Nakon čitanja, postavljajte detetu pitanja kako biste bili sigurni da je dete dobro razumelo pročitano. Razgovarajte sa detetom o radnji, likovima i poukama koje deca mogu izvući iz priče.

Pratite detetov napredak

Budući da je svako dete drugačije, to se može desiti da vašem detetu ne odgovara ovaj, uobičajeni način. Ukoliko želite da ga naučite da čita, neophodno je da osluškujete svoje dete i da pratite njegov napredak, kako biste primetili da li je eventualno potrebno da promenite pristup.

Ne zaboravite da pohvalite dete za njegov trud.

I na kraju, budite dosledni i pristupite učenju deteta sa puno ljubavi i strpljenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *