Zašto treba jesti avokado?

Podeli

Voće koje je postalo prava senzacija u svetu zdrave ishrane, avokado se često karakteriše i kao svojevrsna superhrana, budući da je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i izuzetno koristan za zdravlje.

kako treba jesti avokado
Pexels: ROMAN ODINTSOV

Tropsko voće koje se već hiljadama godina koristi u ishrani ljudi, avokado vodi poreklo iz Meksika i Centralne Amerike, a danas se uzgaja u mnogim zemljama sveta. Avokado je bogat hranljivim sastojcima, što uključuje kako proteine i vlakna, tako i brojne vitamine i minerale.

Šta sadrži avokado?

Izuzev vlakana, avokado sadrži i mnoštvo vitamina i minerala, a najpre vitamine C i E, ali i folnu kiselinu i kalijuma. Takođe sadrži i zdrave masti koje mogu da pomognu u snižavanju LDL (lošeg) holesterola i povišenju HDL (dobrog) holesterola.

Vlakna koja se nalaze u ovom voću važna za zdravlje digestivnog sistema, te u velikoj meri mogu da pomognu u kontroli šećera u krvi. Folna kiselina je važna za razvoj fetusa i može da pomogne u prevenciji urođenih defekata. Kalijum je važan mineral koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Upravo zbog takvog sastava, avokado ima brojne zdravstvene benefite, što uključuje sledeće:

  • snižava loš holesterol, a povećava dobar
  • poboljšanja funkcionisanje digestivnog sistema
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • smanjuje rizik od moždanog udara
  • poboljšava stanje kože
  • podiže nivo energije

Kako uključiti avokado u ishranu?

Osim što je zdrav, avokado je i ukusan i hranljiv plod koji se može koristiti u različitim receptima. Može se jesti sirov, kuvan ili pečen, a može se dodati salatama, sendvičima, supama i sosovim.

Kada se dodaje salatama, avokado dodaje salati ukus i kremastu struktur, te naravno hranljivu vrednost. U principu se može dodati bilo kojoj salati, ali je posebno ukusan u kombinaciji sa paradajzom, feta sirom i crvenim lukom.

Možete napraviti i tost sa avokadom, što je odlična ideja za doručak ili brzi obrok. Jednostavno namazite avokado na tost i dodajte svoje omiljene prelive. Isto tako ga možete dodavati i u smutije, u kombinaciji sa drugim voćem, ali i različitim sosevima i čorbama.

Avokado je ukusno, hranljivo i zdravo voće, koje je lako uključiti u svoju ishranu. Ako želite da poboljšate stanje zdravlja i istovremeno da uživate u njegovom neobičnom, punom ukusu, pravi je trenutak da u redovnu ishranu uvrstite i avokado.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *