Kako napraviti šešir od kartona za decu?

Podeli

Uključivanje mališana u različite zabavne, ali i edukativne aktivnosti, izuzetno je važno za njihov razvoj. Svakako da je najvažnije da te aktivnosti budu u skladu ne samo sa uzrastom deteta, već najpre sa njegovim interesovanjima, prosto zato da ne bi bile kontraproduktivne.

šešir od kartona
Polina Tankilevich – Corelens

Jedna od aktivnosti koja se naročito dopada devojčicama određenog uzrasta jeste i pravljenje šešira za decu, ali i ručna izrada drugih modnih dodataka. Napraviti šešir od kartona je jednostavan i zabavan način da vaše dete ima svoj jedinstveni šešir, koji je samostalno izradilo. Uz malo truda, možete da napravite šešir koji će vaše dete voleti i nositi sa ponosom.

Zapravo je izrada kartonskog šešira odličan način da deca izraze svoju kreativnost. Obratite pažnju na to da koristite različite materijale i boje da biste napravili jedinstven šešir koji će vaše dete voleti.

Pored toga što će izraziti svoju kreativnost, mališani će imati prilike i da nauče da koriste makaze i lepak, ali i da postavlja različite ukrasne elemente.

Zašto baš šešir od kartona?

Kako deca rastu, njihovi interesi se menjaju. Ipak, često se devojčice posebno interesuju za modu i žele da se što lepše obuku, a posebno ako idu na rođendan kod drugara ili na neki drugi svečani događaj.

Zapravo mnoga deca vole da se oblače u zanimljive, a često i šarene stvari. Upravo tu na scenu stupaju šeširi, koji su savršen način da deca izraze svoju kreativnost i individualnost.

Napraviti šešir od kartona je prilično jednostavan, ali i zabavan način da vaše dete ima svoj jedinstveni šešir. Uz to je taj proces pogodan za decu svih uzrasta, pod uslovom da imaju interesovanje za ispoljavanje kreativnosti na takav način.

Od materijala će vam biti potrebno sledeće:

  • karton
  • makaze
  • lepak
  • lastiš
  • dekoracije po želji

Kako napraviti šešir od kartona za decu – korak po korak?

Postupak izrade šešira zapravo nije uopšte komplikovan, ako pažljivo pratite sledeće korake:

1. Na kartonu uz pomoć šestara ili neke okrugle posude, nacrtajte krug željene veličine, a zatim ga izrežite uz pomoć makaza. Preporučeno je da prečnik kruga bude oko 30 centimetara.

2. Takođe na kartonu nacrtajte 2 pravougaonika, dimenzija oko 10 cm x 30 cm.

3. Spojite pravougaonike tako da formirate valjak i zalepite ih.

4. Taj valjak zatim zalepite na krug od kartona, koj iste prethodno izrezali.

5. Zatim je potrebno da izradite obod šešira, tako što ćete na kartonu nacrtati krug koji je za oko pet centimetara širi od osnovnog i iseći ga makazama.

6. Izrezani obod zatim nalepite na osnovu šešira.

7. Na suprotnim stranama šešira zatim probušite dve rupe, vodeći računa o simetriji, pa kroz njih provucite lastiš i vežite čvor sa spoljne strane.

8. Ukrasite šešir po želji.

Dodatni saveti

  • Pažljivo odaberite debljinu kartona, jer je vrlo važno da ne vude ni previše tvrd ni previše mekan.
  • Na osnovnom krugu, ako imate volje i želje, možete napraviti prorez, kako bi detetu bilo lakše da nosi šešir. Jednostavno, nacrtajte dva kruga, pa manji izrežite, tako da bude bukvalno otvor na šeširu, čija širina bi trebalo da odgovara obimu detetove glave.
  • Za ukrašavanje možete koristiti i takozvani gliter, odnosno šljokice, ali i flomastere, ukrasne trake i druge dodatke. A može biti interesantno i da na šeširu napišete detetovo ime.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *