Kako očistiti klimu sam u stanu i autu?

Podeli

Klima uređaji su postali nezaobilazan deo modernog života, pružajući nam utočište od letnjih vrućina i održavajući prijatnu temperaturu u našim domovima i automobilima. Ali da bi klima uređaji radili efikasno i obezbedili kvalitetan vazduh, neophodno je redovno ih čistiti i održavati.

kako ocistiti klimu u stanu, kako ocistiti klimu, kako ocistiti klimu u automobilu
Pexels: Danilo Marcelino

Zapušteni klima uređaji mogu postati leglo bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama, koji se šire kroz vazduh i mogu izazvati različite zdravstvene probleme, poput alergija, astme i respiratornih infekcija. Redovno čišćenje klima uređaja ne samo da će produžiti njihov vek trajanja, već će i osigurati da udišete čist i zdrav vazduh.

Čišćenje klima uređaja podrazumeva uklanjanje prašine, prljavštine i drugih nečistoća sa filtera, ventilatora, isparivača i drugih delova uređaja. Takođe, važno je dezinfikovati klima uređaj kako bi se uništili mikroorganizmi i sprečilo njihovo širenje.

Redovno održavanje klima uređaja je investicija u vaše zdravlje i komfor. Čist klima uređaj će raditi efikasnije, trošiti manje energije i obezbediti vam prijatan i zdrav ambijent tokom vrelih letnjih dana.

Kako očistiti klimu sam?

U osnovi, čišćenje klime nije komplikovan proces i uz malo truda i prave alate, možete ga obaviti sami. Pre svega, isključite klima uređaj iz struje i uklonite filtere. Filtere možete očistiti usisivačem ili ih oprati mlakom vodom i blagim deterdžentom. Posle toga bi trebalo da očišćene filtere ostavite da se u potpunosti osuše, te da ih tek nakon toga vratite u uređaj.

Posebno vodite računa o tome da filteri moraju biti dobro osušeni.

Zatim, očistite spoljašnjost uređaja vlažnom krpom i blagim deterdžentom. Obratite pažnju na rešetke i otvore, gde se najčešće nakuplja prašina. Unutrašnjost uređaja možete očistiti specijalnim sprejom za čišćenje klima uređaja, koji se može kupiti u prodavnicama tehničke robe.

Nakon čišćenja, uključite klima uređaj i ostavite ga da radi nekoliko minuta kako bi se osušio. Redovno čišćenje filtera i spoljašnjosti uređaja će osigurati optimalne performanse i produžiti vek trajanja vaše klime.

Kako očistiti klimu u stanu?

Mora se priznati da čišćenje klima uređaja u stanu zahteva malo više truda, ali je neophodno za održavanje zdravog i prijatnog ambijenta. Pored čišćenja filtera i spoljašnjosti uređaja, potrebno je očistiti i unutrašnje delove, kao što su isparivač i ventilator.

Za čišćenje unutrašnjosti klima uređaja možete koristiti specijalizovane proizvode za čišćenje klima uređaja ili rastvor vode i sirćeta. Uklonite poklopac uređaja i pažljivo očistite isparivač i ventilator četkom ili krpom. Po završenom čišćenju bi trebalo da ostavite uređaj da se osuši pre nego što ga ponovo uključite.

Takođe, važno je redovno proveravati i čistiti odvodnu cev klima uređaja, kako bi se sprečilo nakupljanje vode i stvaranje buđi. Odvodnu cev možete očistiti pomoću specijalnog sredstva za čišćenje odvoda ili rastvora vode i sode bikarbone.

Kako očistiti klimu u autu?

Posebno je važno redovno čišćenje klima uređaja u automobilu i to najpre za održavanje prijatne temperature i kvaliteta vazduha tokom vožnje. Pored čišćenja filtera i spoljašnjosti uređaja, potrebno je očistiti i ventilacione otvore i kanale.

Za čišćenje ventilacionih otvora i kanala možete koristiti specijalizovane sprejeve za čišćenje klima uređaja u automobilima ili rastvor vode i alkohola. Ubrizgajte sredstvo za čišćenje u ventilacione otvore i ostavite ga da deluje nekoliko minuta. Zatim, uključite klima uređaj i podesite ga na najjače duvanje kako bi se sredstvo za čišćenje ravnomerno rasporedilo po kanalima.

Takođe, važno je redovno menjati filter kabine, koji se nalazi u unutrašnjosti vozila i zadužen je za filtriranje vazduha koji ulazi u kabinu. Filter kabine treba menjati prema preporukama proizvođača, obično jednom godišnje ili na svakih 15.000 kilometara.

Da li je bolje čistiti klimu sam ili zvati servis?

Čišćenje filtera i spoljašnjosti klima uređaja možete obaviti sami, uz pomoć jednostavnih alata i sredstava za čišćenje. Međutim, za detaljno čišćenje unutrašnjosti uređaja, posebno ako se radi o složenijim sistemima ili ako primetite neke nepravilnosti u radu uređaja, preporučljivo je da pozovete servisere.

Stručni serviseri imaju potrebno znanje, iskustvo i alate za detaljno čišćenje i dezinfekciju klima uređaja. Takođe, oni mogu da provere da li uređaj radi ispravno i da li ima nekih problema koji zahtevaju popravku.

Redovno čišćenje i održavanje klima uređaja je ključno za njihov efikasan rad i obezbeđivanje kvalitetnog vazduha u vašem domu ili automobilu. Čišćenje filtera i spoljašnjosti uređaja možete obaviti sami, ali za detaljno čišćenje unutrašnjosti i proveru ispravnosti uređaja, preporučljivo je da angažujete stručni servis. Ulaganje u redovno održavanje klima uređaja će vam se isplatiti kroz duži vek trajanja uređaja, niže troškove energije i, što je najvažnije, čist i zdrav vazduh koji udišete.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *