Kako pocrneti na prirodan način?

Podeli

Pod pretpostavkom da ne želite da koristite različita hemijska sredstva koja su dostupna na tržištu, kako biste pocrneli u toku leta, donosimo vam nekoliko ideja kako to možete da učinite na prirodan način.

Kako pocrneti na prirodan način?
Pexels / Ksu&Eli

Ono što je neophodno imati na umu jeste da je priprema kože za letnji period vrlo važna. A odmah zatim izuzetno značajnu ulogu u tome da li ćete da pocrnite na prirodan način ili će vam biti potrebna različita kozmetička sredstva, koja se mogu naći na tržištu, igra i ishrana.

Da, dobro ste pročitali, jer postoje određene namirnice koje će vam u tome pomoći.

Šta su karotenoidi?

Pigmenti koji imaju osobinu da upijaju onu svetlost, koju ne prima hlorofil, ali isto tako i da talasnu dužinu te svetlosti menjaju i usmeravaju na hlorofil, nazivaju se karotenoidi.

U pitanju su organski pigmenti i to žuti, crveni i narandžasti, koje na prvom mestu proizvode biljke, zatim neke vrste algi i određene vrste gljivica i bakterija.

Sasvim očekivano, karotenoida ima u šargarepi, bundevi i paradajzu, kao i u kukuruzu. Upravo zahvaljujući ovim pigmentima, kanarinci imaju karakteristično žutu boju, a imaju ih i lososi, škampe i flamingosi, kao i jastozi, te od biljaka narcisi.

Upravo karotenoidi mogu da vam pomognu da pocrnite na prirodan način, odnosno namirnice koje ih sadrže.

Koje namirnice treba uvesti u ishranu?

Šargarepa je prva namirnica koja se preporučuje, ukoliko imate želju da pocrnite na prirodan način. Ne samo da će adekvatan unos ove namirnice pomoći lakšem crnjenju, nego će pozitivno uticati i na imunitet i na ten.

Sledeća namirnica koja je preporučljiva jeste spanać, a ako je ikako moguće, valjalo bi ga unositi u sirovom stanju. Razlog zbog koga se preporučuje spanać nije da biste na prirodan način pocrneli, već da bi crna boja koju na taj način dobijete trajala što duže.

Valjalo bi da unosite i kajsije, zatim dinje, kao i bundeve, šljive i breskve, odnosno paradajz, kupus, kelj i ukoliko preferirate, batat, odnosno slatki krompir, koji je poznat kao odličan prirodni izvor beta karotena.

Prirodna sredstva za crnjenje na suncu

Pored toga što bi trebalo postepeno da se izlažete suncu i da birate tačno određeni period dana, postoje i prirodni preparati za sunčanje, koji će vam pomoći da pocrnite i da boju što duže zadržite.

Jedna od osnovnih opcija jeste maslinovo ulje, i to ako je moguće da ono bude hladno ceđeno. Vodite računa samo da ne ostanete previše dugo na suncu ukoliko na kožu nanesete maslinovo ulje.

Druga opcija jeste korišćenje kokosovog ulja, koje takođe može da doprinese lakšem crnjenju.

Kantarionovo ulje i orahovo ulje za sunčanje se takođe smatraju dobrom opcijom. Posebno ukoliko se radi o uljima koja ste samostalno pripremili.

I na kraju, ono što je mnogima najzanimljivije jeste margarin za sunčanje. Možda vam se baš neće dopasti miris, ali jednostavno prvi put kada budete probali ovo prirodno sredstvo za crnjenje, nema sumnje da ćete biti oduševljeni.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *