Kako povratiti hakovan Instagram profil?

Podeli

Izgubiti pristup svom Instagram profilu može biti frustrirajuće, a posebno ako je on hakovan. Međutim, ne treba paničiti! Sa adekvatnim pristupom, lako možete vratiti kontrolu nad svojim nalogom i učiniti ono što je potrebno kako biste ga zaštitili u budućnosti.

Kako povratiti hakovan Instagram profil?
Pixabay: TheDigitalArtist

Kako znamo da nam je Instagram profil hakovan?

Nekoliko znakova može ukazati na to da vam je Instagram profil hakovan:

1. Ne možete da se ulogujete na vaš Instagram nalog

Ovo je najočitiji znak da nešto nije kako treba. Ako vam korisničko ime ili lozinka budu odbijeni,  to značiti da je haker promenio vaše informacije za prijavu. Tako da je u ovom slučaju sigurno hakovan vaš Instagram profil.

2. Informacije na profilu su promenjene

Tokom ulaskla na vaš Instagram profil hakeri mogu promeniti vaše ime, sliku profila, e-mail adresu i broj telefona povezane sa vašim nalogom. A to je siguran znak da vaš profil na Instagramu više nije samo vaš.

3. Objave i aktivnosti koje niste vi postavili i napravili 

Hakeri mogu objavljivati fotografije, videoklipove i storije koje niste vi napravili. Takođe, oni mogu slati direktne poruke vašim pratiteljima. Ukoliko primetite bilo šta od navedenog, to je znak da vam je profil hakovan.

4. Faktor dvostruke identifikacije je uključen i ne možete pristupiti kodu

Ako haker uključi dvostruku identifikaciju koristeći nepoznatu metodu, možda ćete imati poteškoća pri pristupu svom nalogu. U svakom slučaju, ako vam je dvostruki faktor identifkacije promenjen, to nesumnjivo znači da vam je profil hakovan.

Šta treba da uradite kada vam je hakovan Instagram profil?

Veoma je važno da reagujete što je brže moguće.

Svakako, idealno bi bilo čim primetite da vam je Instagram poslao obaveštenje o promeni e-mail adrese, na to reagujete iste sekunde ili u narednih nekoliko minuta.

Brzom reakcijom skraćujete vreme koje hakeru stoji na raspolaganju i automatski povećavate šanse za povratak naloga. Potrebno je da kliknete na opciju „Revert this change“ ili na link za resetovanje šifre, kako biste pokrenuli zahtev.

Kada podnesete zahtev, tim za bezbednost Instagrama će vas automatski kontaktirati sa ciljem potvrde vašeg identiteta.

Prijavite hakovanje Instagram profila!

  • Posetite Instagram link https://www.instagram.com/hacked/ .
  • Sledite korake koji se od vas traže i prijavite problem.
  • Budite spremni da pružite što više informacija, kao što su vaša e-mail adresa, broj telefona, bilo kakva prethodna korisnička imena i datum kad ste ih koristili.

Obezbedite druge naloga povezane sa Instagramom

Veoma je važno da promenite lozinke na svojoj mejl adresi i Facebook nalogu (ako su povezani sa Instagramom). Idealno bi bilo da promenite i sam e-mail, ali to tek kada vratite hakovan profil. Važno je da mejl bude nov i da nikad ranije korišćen.

Uključite dvostruku identifikaciju na svim svojim nalozima.

Prijavite phishing pokušaje (ako je relevantno):

Ako ste kliknuli na lažni link koji vam je došao putem mejla ili poruke na profilu, potom ste dali podatke hakeru, prijavite to odmah ili čim shvatite da je u pitanju haker, a ne zvanična poruka ili mejl od Instagrama ili META platforme.

Možda vas zanima: Kako povratiti hakovan Facebook nalog?

Kako da se zaštitimo od hakovanja Instagram profila?

  • Kreirajte jake i jedinstvene lozinke. Izbegavajte očite lozinke kao što su rođendani i imena vama dragih osoba. Koristite kombinaciju slova, brojeva i simbola.
  • Uključite dvostruku identifikaciju. To svakako dodaje još jedan sloj zaštite vašem nalogu, zahtevajući kod koji se šalje na vaš telefon ili e-mail prilikom prijave.
  • Budite oprezni sa linkovima u direktnim porukama i mejlovima. Ne klikćite na sumnjive linkove ili ne otvarajte priložene fajlove od nepoznatih pošiljalaca.
  • Ne delite lične podatke! Lozinke, odnosno šifre, su samo vaše i ničije više. Niko ne mora da ih zna!
  • Ažurirajte Instagram aplikaciju kada je to potrebno! Ažuriranja često sadrže popravke sigurnosti, pa se uvek uverite da koristite najnoviju verziju aplikacije.

Napomena: Hakeri češto šalju mejlove i poruke kao društvene mreže. Važno je da obratite pažnju na to od koga su zaista te poruke i mejlovi. Instagram vam nikada neće pisati poruku u inboksu profila! Takođe, kada primite mejl od Instagrama, proverite da li je to zaista od Instagrama. Najbolje je da email sa koga ste primili poruku kopirate i pretražite na Guglu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *