Kako da povratite hakovan profil na Facebooku?

Podeli

U današnje digitalno doba, gubitak pristupa ličnom Facebook profilu usled hakovanja može predstavljati ozbiljan problem, kako psihički, tako i u fizičkom smislu. Hakovanje profila može rezultirati ne samo gubitkom ličnih podataka, već i potencijalnim rizikom po privatnost. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste povratili kontrolu nad svojim hakovanim Facebook profilom.

Kako da povratite hakovan profil na Facebooku?
Pexels: Sora Shimazaki

Bez obzira da li ste bili žrtva hakerskog napada ili jednostavno želite bolje zaštititi svoj nalog, ovi koraci će vam pružiti jasne smernice za povratak kontrole nad vašim Facebook identitetom.

Kako da znate da je vaš Facebook profil hakovan?

Prvi indikatori hakovanja Facebook profila često se mogu primetiti kroz neuobičajene aktivnosti na vašem nalogu.

Ako primetite da se objavljuju nepoznate poruke, slike ili da se vrše promene u vašem profilu koje niste vi inicirali, to može ukazivati na neovlašćen pristup.

Drugi znakovi hakovanja mogu uključivati promene u postavkama bezbednosti, kao što su novi uređaji prijavljeni na vaš nalog ili promenjene lozinke koje niste vi izmenili. Primanje obaveštenja o neuspešnim pokušajima prijave koje niste preduzeli, takođe može biti signal da neko pokušava da pristupi vašem nalogu.

Nadalje, ako primetite neuobičajena e-mail obaveštenja od Facebook-a koja se tiču promena na vašem nalogu, a vi niste preduzeli te korake, to može biti jasan pokazatelj da je neko drugi preuzeo kontrolu nad vašim profilom.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova, brza reakcija je ključna za povratak kontrole nad vašim Facebook identitetom.

Šta treba da uradite ako primetite da je neko na vašem Facebook nalogu, a vi ste još ulogovani na njega?

  • U postavkama bezbednosti naloga na Facebooku, pronađite opciju za odjavu sa svih uređaja. Ovo će automatski izbaciti uređaj hakera sa vašeg profila
  • Potom izmenite lozinku svog Facebook naloga. Postarajte se da nova lozinka bude snažna, sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i simbola
  • Bilo bi poželjno da promenite e-mail adresu sa kojom se logujete na Facebook nalog. Razlog leži u tome, što je haker zna i njegov softer non stop će da radi dok ne nađe novu vašu lozinku za logovanje na nalog
  • Pregledajte poslednje aktivnosti na svom nalogu kako biste identifikovali sumnjive aktivnosti. Ako primetite nepoznate objave, poruke ili promene u postavkama, hitno ih obrišite ili vratite na originalno stanje
  • Omogućite dvostepenu identifikaciju za dodatni sloj bezbednosti. Ovo će zahtevati dodatni korak prilikom prijave na nalog. Bolje je da koristite svoj broj telefona za tu svrhu
  • Koristite opciju prijave problema na Facebooku da biste obavestili platformu o hakerskom napadu. Ova funkcija pomaže Facebooku da preduzme odgovarajuće korake kako bi zaštitio vaš nalog. Na opciju idete pritiskom OVDE
  • Ako je haker imao pristup vašem računaru ili pametnom telefonu, skenirajte uređaj antivirusnim programom kako biste otkrili eventualni malware i uklonili ga
  • Upozorite svoje prijatelje na društvenim mrežama da vaš nalog više nije pod vašom kontrolom i da ne klikću na sumnjive poruke koje dolaze od vas, kao i da prijave Facebooku da je vaš nalog hakovan i to tako što će otići na vaš profil, pritisnuti tri tačkice, potom opciju Pomozite (pa ime korisnika) i tu označiti da je profil hakovan.

Šta treba da uradite ako vam je Facebook profil hakovan i nemate više pristup istom?

Ako vam je Facebook profil hakovan i nemate više pristup istom, sledeći koraci mogu vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim nalogom:

Prijavite Facebooku informaciju o hakovanju

Kao što je prethodno navedeno, valjalo bi da koristite opciju prijave problema na Facebooku da biste obavestili platformu o hakerskom napadu. Link ka istoj ćete pronaći u tekstu ispod prethodnog podnaslova.

Pokušajte da povratite pristup

Pokušajte se prijaviti na Facebook nalog koristeći staru šifru i e-mail, čak i ako je haker promenio podatke. Ako imate sreće, možda će vam biti u bržem vremenskom roku omogućeno da povratite pristup nalogu.

Pripazite da ne preterate sa pokušajima prijavljivanja, jer Facebook može ograničiti mogućnost logovanja ako detektuje sumnjive aktivnosti.

Logujte se sa poznatih uređaja i pretraživača

Ako imate mogućnost, logujte se sa uređaja i pretraživača sa kojih se inače prijavljujete na Facebook. Upravo to može pomoći u prepoznavanju autentičnosti naloga. Naročito ćete imati sreće, ako se recimo logujete sa Gugla i pretraživač je povezan sa vašim Gugl nalogom, a e-mail koji koristite za Facebook je gmail.

Opcija spasa je potvrda identiteta

Ako ne možete pristupiti nalogu pomoću običnih metoda, nemojte odustajati. Pokušavajte da se ulogujete sa starom šifrom i mejlom. U jednom momentu će vam se pojaviti opcija da ukoliko nemate pristup ni mejlu ni šifri, uradite identifikaciju uz pomoć odgovarajućeg identifikacionog dokumenta (pasoša, lične karte, vozačke dozvole) i to tako što ćete slikati dokument. Pazite da fotografija bude jasna i čitljiva.

Facebook će vas pitati na koji mejl da vam pošalje kod kada analizara vaš dokument. Posle treba samo da čekate da vam pošalju mejl za novi pristup.

Ukoliko vam Facebook nije na ličnom imenu, onda verovatno nećete uspeti da povratite isti.

Ove mere treba sprovesti odmah nakon što primetite hakovanje, jer brza reakcija može značajno smanjiti potencijalnu štetu. Facebook pruža određene mehanizme za povratak hakovanih naloga, ali saradnja i preciznost u procesu identifikacije ključne su za uspeh u povratu kontrole nad vašim profilom.

Kako da se sačuvate od hakerskih napada na Facebook platformi?

Većina ljudi koristi jedan mejl i jednu šifru ili par sličnih za logovanje na razne naloge na interentu, što zapravo uopšte nije preporučljivo.

Najbolje je da imate jedan mejl koji ćete koristiti samo za mreže (Facebook i Instagram, pošto su obe platforme u jednoj firmi – META). Tako je mogućnost da haker zna vaš mejl, zapravo minimalna, a samim tim i bezbednost vašeg ličnog ili poslovnog naloga je na znatno višem nivou od prosečne.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *