Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

Podeli

Dolazak bebe može biti stres sa starije dete, iako nema spora da je rođenje drugog deteta radost za svaku porodicu! Svi su usihićeni zbog dolaska novog člana. Međutim, iako roditelji, bake i deke osećaju ogromnu radost, možda ćete primetiti da mlađi članovi vaše porodice dolaskom bebe i nisu toliko oduševljeni.

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

Dolazak bebe donosi značajnu promenu u svakodnevnici bilo koje porodice. Zbog toga pogledajte listu saveta koja može pomoći vašem prvorođenom detetu da se lakše prilagodi novoj ulozi brata ili sestre.

5 saveta kako da prvorođeno dete pripremite za dolazak bebe

1. Upoznajte svoje dete sa idejom o dolasku bebe

Maloj deci ideja da su stariji brat ili sestra potpuno je strana u većini slučajeva. Uvođenje koncepta nove bebe i uloge brata ili sestre kroz priče u dečijim knjigama može biti zdrav način da se upoznaju sa idejom o bati ili seki.

Kada stvori ideju o bati ili seki, onda dolazi drugi korak, da vi, kao roditelj, počnete da mu pričate sa uzbuđenjem o dolasku bebe i koje će sve on ili ona benefite imati zbog dolaska bate ili seke.

2. Upoznavanje starijeg deteta sa bebom neka bude na „neutralnoj“ teritoriji

Kada treba da upoznate bebu sa prvorođenim detetom, uverite se da to radite u tako reći neutralnom položaju. Naime, ako držite bebu u naručju tokom upoznavanja sa starijim bratom ili sestrom, to može vašem starijem detetu dati osećaj da je beba sada vaš prioritet.

Umesto toga, stavite bebu u krevetac, kolica ili slično tome, kako biste omogućili svom starijem detetu da bez stvaranja nekih negativnih slika u svojoj glavici, upozna svog mlađeg batu ili seku.

Takođe, veoma je bitno kada ćete to učiniti. Ako znate da je vaše starije dete mrzovoljno popodne ili pospano posle jela, najbolje je da odložite upoznavanje za kasnije. Smestite svoje novorođenče u drugu sobu i sačekajte trenutak kada vaše starije dete bude dobro raspoloženo da biste obezbedili ugodno okruženje za sve.

3. Dobijanje „titule“ brat ili sestra ne znači da starije dete mora da bude zrelije

Iako u kući postoji novorođenče, vaš starije dete će se možda i dalje osećati kao malo dete željno sve vaše pažnje i ljubavi. To je sasvim normalno stanje. Naime, doček novorođenčeta u njihovim životima je već sam po sebi veliki trenutak za njih.

Teranjem starijeg deteta da sada mora da bude zrelije, jer je sad stariji brat ili sestra, možete ga opteretiti. To se radi postepeno, tako što mu dajte male odgovornosti. Na primer, da ako beba baci zvečku, da joj doda ili ako se beba probudi da vas odmah obavesti, kao i sve ostalo tome slično.

4. Odvojite posebno vreme za svoje starije dete

Svi znamo da je bebama potrebno mnogo pažnje. Iako ste možda preopterećeni svojim novim obavezama, neophodno je da izdvojite posebno vreme za svoje starije dete.

Aktivnosti mogu biti jednostavne kao vreme za priču ili zajedničko šetanje psa. Ako odvojite vreme samo za njega, vaši postupci će uveriti vaše starije dete da je vaša ljubav jednako jaka kao i pre dolaska njegovog brata ili sestre.

5. Budite razumni sa očekivanjima

Svi roditelji bi voleli da njihovo starije dete odmah zavoli bebu. Međutim, treba da znate da to nije u većini slučajeva moguće. Morate da shvatite da je to ogromna promena za vaše prvo dete, a baš kao i kod ostalih situacija gde se dese ogromne promene, one zahtevaju vreme za prilagođavanje. Budite strpljivi sa svojim detetom i dajte mu vremena koje mu je potrebno da prihvati svoju novu ulogu u životu kao stariji brat i sestra.

Uz prethodno nabrojane savete sigurno ćete uspeti da na najbolji mogući način vaše starije dete pripremite za dolazak bebe. Samo budite strpljivi!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *