Kako provesti jedan dan u Veneciji?

Podeli

Venecija je jedno od retkih mesta koje zaista oduzima dah. Svetski poznata zahvaljujući svojim krivudavim kanalima, bogatstvu mostova i impresivnoj arhitekturi. Kada tome dodamo i bogatu istoriju, jasno je zašto je Venecija posebna.

Venecija
Pixabay – bogitw

Većina naših agencija nudi jednodnevni izlet u Veneciju. Shodno tome, mnogi postavljaju pitanje: Da li je jedan dan dovoljan da uživate u Veneciji? Kratki odgovor je da, ali duži odgovor je ne.

Ukoliko želite da videti sve glavne znamenitosti za jedan dan, to je svakako moguće. Međutim, pitanje je koliko ćete u njima zaista uživati ako imate samo jedan dan za sve lepote Venecije.

Međutim, ako želite da upoznate ne onu turističku Veneciju, već Veneciju kako je vide „lokalci“, i otkrijete neke manje poznate lokacije, onda bi u ovom divnom gradu trebalo, ipak da boravite dva ili tri dana.

Kako provesti jedan dan u Veneciji?

Jednodnevni izlet u Veneciju je svakako veličanstven. Čak i ako vidite samo jednu atrakcija pomenutih u nastavku.

Most uzdaha – Venecija

Most uzdaha venecija
Pixabay – Efraimstochter

Započnite dan na jednom od najpoznatijih mesta u Veneciji, Mostu uzdaha. Ovaj most je dobio naziv po tome što je tokom srednjeg veka premošćavao ulicu iznad zgrade koja je služila kao zatvor, dok je druga zgrada bila mesto izvršenja smrtne kazne.

Kada bi osuđenici došli do dana pogubljenja, vodili su ih preko tog mosta do mesta izvršenja, odakle potiče naziv „uzdah“ (poslednji uzdah). Uprkos pomalo mračnoj prošlosti, Most uzdaha se smatra jednim od najromantičnijih mesta u Veneciji.

Kao rezultat toga, mnogi parovi biraju da svoju veridbu upravo tamo održe (tako da nemojte biti iznenađeni ako vidite i prosidbe tokom posete Mostu uzdaha). Posetite Most uzdaha što je moguće ranije, kako biste videli ovu atrakciju bez gužve.

Duždeva palata

Duzdova palata
Pexels – Arthouse

Kroz 1100 godina postojanja, prošlo je 120 duždeva kroz ovu palatu. Zgrada koju danas možete videti na Trgu Svetog Marka izgrađena je 1340. godine od strane tadašnjeg vladara Venecije, kako bi pokazao svoje bogatstvo, a kasnije je pretvorena u muzej.

Danas, muzej je dom raznih blaga i izložbi koje detaljno prikazuju istoriju Venecije. Ako planirate posetiti i Baziliku Svetog Marka (odnosno Crkvu Svetog Marka), razmislite o kupovini karte koja obuhvata posetu Duždovoj palati i Bazilici Sv. Marka sa pristupom terasi.

Poseta Duždevoj palati traje oko tri sata, stoga je naš savet da ovu atrakciju posetite odmah nakon Mosta uzdaha, kako biste je videli dok ste još puni snage.

Trg Svetog Marka – Venecija

Trg Svetog Marka Venecija
Pixabay – Eframistochter

Sveti Marko je zaštitnik Venecije, ali takođe je i zaštitnik lavova, advokata, notara, optičara, farmaceuta, slikara, sekretara, prevodilaca, zatvorenika…

Godine 828. Mlečani su ukrali relikvije Svetog Marka iz Egipta. Doneli su ih u Veneciju, gde se navodno i danas nalaze. Simbol Svetog Marka je krilati lav, pa se otuda taj simbol javlja i kao simbol Venecije.

Glavni trg Venecije nosi naziv upravo po Svetom Marku, a jedna od najpoznatijih atrakcija grada se nalazi baš na tom trgu – Bazilika Svetog Marka. Tačnije njen zvonik Kampanila San Marco (koji možete posetiti i popeti se so njega, ako želite da uživate u neverovatnom pogledu na Veneciju). Tu je i Muzej Correr, koji je često nepravdeno zanemaren muzej od strane turista, a posvećen je istoriji i umetnosti.

Najpoznatiji kafić na trgu Svetog Marka je Caffè Florian, osnovan 1720. godine i verovatno je najstariji kafić na svetu! Kafei ovde su zaista precenjeni, a dodatna naknada (poznata kao „coperto“ na italijanskom – što plaćate mesto u kafiću ili pribor) takođe je veoma visoka.

Bazilika Svetog Marka

bazilika svetog marka venecija crkva svetog marka
Pexels – Edoardo Colombo

Bazilika Svetog Marka predstavlja značajnu crkvenu građevinu smeštenu na Trgu Svetog Marka u Veneciji, koja datira iz XI veka.

Fasada bazilike je impozantna i obložena zlatnim mozaicima, skulpturama, stubovima i drugim izrezbarenim elementima. Ovi ukrasi su rezultat pljački drugih civilizacija duž Mediterana od strane Mletačke republike.

Bazilika Svetog Marka predstavlja arhitektonsko remek delo koje spaja različite stilove i uticaje karakteristične za vreme u kojem je nastala. Fasada bazilike dočarava svu moć nekadašnje Mletačke Republike.

Most Rialto  – Venecija

Most Rialto Venecija
Pixabay – bogitw

Prelepi Most Rialto je za Veneciju isto kao što je Ajfelov toranj za Pariz. Ova znamenitost ne sme da vam promakne, čak i ako imate malo vremena u gradu. Baš kao i prethodno pomenuti most i ovaj predstavlja popularno mesto za veridbe zaljubljenih parova.

Most Rialto je najstariji od četiri glavna mosta koji prelaze Veliki kanal i nalazi se u trgovačkoj četvrti Venecije – Rialto. Današnji most je izgrađen u drugoj polovini XVI veka, na starom mostu koji se tu nalazio još od XII veka. Ovaj prelepi most predstavlja spoj istorijskog nasleđa i arhitektonskog šarma, a posetiocima pruža predivan pogled na kanal i okolne građevine.

Palazzo Contarini del Bovolo

Palata Contarini del Bovolo je poznata po spiralnom stepeništu iz XV veka. Iz ove palate možete uživati u neverovatnom pogledu na Veneciju i posetiti malu galeriju, koja se tu nalazi.

Akademski most i galerija

Zahvaljujući svojim mnogobrojnim vodenim putevima odnosno „ulicama“, Venecija ima obilje prelepih mostova, a nakon dugog pešačenja od Mosta Rialto, bićete nagrađeni pogledom na Ponte dell’Accademia, odnosno Akademski most. Ovaj most je jedan od četiri mosta koji premošćuju Veliki kanal u Veneciji i pruža jedan od najboljih pogleda na grad.

Galerija Akademije je muzej posvećen venecijanskim delima koja datiraju iz perioda pre 19. veka. Unutar galerije možete videti dela umetnika kao što su Leonardo da Vinči, Tician i Kanalet.

Santa Marija dela Salute

Santa marija dela salute venecija
Pexels – Cristian Salinas Cisternas

Nama sigurno jedan od najpoznatijih simbola Venecije je čuvena bazilika Santa Maria dela Salute, koju je u svojoj pesmi proslavio slavni Laza Kostić.

Crkva je podignuta u XVII veku kao zahvalnost Bogorodici za spasenje Venecije od epidemije kuge. Njena impozantna kupola i raskošna arhitektura privlače pažnju posetilaca iz celog sveta.

Unutar crkve se nalazi bogato ukrašen enterijer sa prelepim umetničkim delima, uključujući slike slavnih venecijanskih majstora kao što su Tintoreto i Tician. Ova crkva je važno versko i kulturno središte grada, koje posetiocima pruža jedinstven doživljaj duhovnosti i umetnosti.

Vožnja gondolom

cena godnula venecija
Pexels – joenibraw

Postoji nekoliko načina da uživate u vodenim putevima Venecije, ali vožnja gondolom je svakako najpoznatija. U Veneciji ima oko 400 godolijera.

Vožnja gondolom će vas koštati prilično novca, a grad je ograničio cene vožnje na 80 evra za 40 minuta ili 100 evra posle zalaska sunca.  Posetioci Venecije treba da imaju na umu da je cena po gondoli, a ne po osobi.

Poseta ostrvu Murano

Murano je jedno od mnogobrojnih ostrva u Venecijanskoj laguni i do njega se lako može stići brodićem iz same Venecije. Ovo ostrvo je najpoznatije po svojoj staklarskoj proizvodnji, a mali stakleni suvenir predstavlja savršenu uspomenu sa vašeg putovanja u Italiju.

Najuža ulica u Evropi

Venecija ima najužu ulicu na starom kontinentu – Calle Varisco. Prema legendi, ako ubica prođe ovom uskom i slepom ulicom (koja vodi samo do drugog kanala i nema izlaz), biće momentalno zgnječen zidovima koji su veoma blizu jedan drugom.

Savet za kraj

Najbolji način za istraživanje grada je pešačenje. Zato pripremite udobnu obuću, jer vas očekuju brojne stepenice i kaldrmisane uličice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *