Zašto (ne)treba gledati Kleopatru na Netflixu?

Podeli

Kraljica Kleopatra, u originalu Queen Cleopatra, je Netflixova dokumentarna serija koja počinje sa prikazivanjem u sredu. Iako, većina voli Kleopatrino doba, koje je već više puta ekranizovano, ovaj put bi ovu temu trebalo da bojkotujete. U daljem tekstu saznajte zašto.

Svi znamo za Kleopatrinu moćnu vladavinu, njenu ljubav sa Cezarom, a potom i sa Markom Aurelijem. Sa divljenjem smo priču već više puta gledali na velikom platnu, ali i u porodičnom domu. Međutim, iako je ovo priča koju većina voli da gleda iznova, ovaj put bi trebalo da bude bojkotovana.

Razlog leži u tome što su u seriji Kraljica Kleopatra činjenice ostavljene po strani, a mesto je ustupljeno jednoj od teorija zavera.

Šta je sporno u Netflix seriji Kraljica Kleopatra?

Dokumentarna serija Kraljica Kleopatra ističe afrocentrizam, ideologiju koja promoviše ideju da su Afroamerikanci bili izvorni Egipćani.

Da ovaj pristup nije bezazlen govori nam sledeće: Afrocentrici zagovaraju ideju povratka u Egipat, negirajući ulogu današnjih Egipćana i bučno tvrdeći da su im oni „ukrali“ njihovu istoriju i kulturu. Tvrdnje da su faraoni i stari Egipćani bili isključivo tamnopute osobe, izazivaju konflikte i tenzije. Ovde treba navesti činjenicu da su istorijska istraživanja i izvori dokazali da su Stari Egipćani bili raznoliko društvo sa mnogo etničkih grupa.

Znamo da je važno promovisati razumevanje, poštovanje i saradnju među svim ljudima na planeti, bez obzira na njihovu rasu ili poreklo. Navedeno kompanija Netflix već duži niz godina to i čini u svojim projektima. Međutim, istorijske činjenice treba da budu temelj našeg razumevanja prošlosti, a dijalog da nam bude ključ mira za sve rase i narodnosti.

Poreklo Egipćana

Egipćani dolaze u različitim nijansama kože, ali DNK sadašnjeg stanovništva Egipta seže do slavnih predaka, tako da većina njih ima čisto egipatsko etničko poreklo. Manjina ih dolazi od Arapa, koji su se doselili u vreme tzv. post-islamskog Egipta.

Međutim, Afrocentrizam promoviše ideju da su Egipćani „potomci kolonizatora“, što je sa naučnog aspekta potpuna neistina.

Kakva je Kleopatra u novoj seriji?

U pomenutoj seriji Kleopatra je prikazana kao Egipćanka tamne boje kože, što je očigledno potpuna besmislica. Kleopatra je zapravo bila grčka Makedonka, poslednja kraljica Ptolemejske dinastije u Egiptu. Tvorci dokumentarne serije Kraljica Kleopatra očigledno nisu posvetili dovoljno vremena istraživanju, već su želeli nametnuti svoje ideje gledaocima.

Producent serije je gospođa Jade Pinkett-Smith, supruga slavnog glumca Vila Smita. Ne iznenađuje činjenica da mnoge poznate ličnosti podržavaju afrocentrizam, poput Kevina Harta, Naomi Kembel i mnogih drugih.

Inače, kada je pušten trejler za ovu seriju imao je više miliona nesviđanja i isto toliko negativnih komentara. Kompanija Netflix je tada zaključaja komentare na dati sažetak serije.

BOJKOT!

Kao što ne volimo da neko našu istoriju prikazuje drugačije, tako treba da se ophodimo kada se isto događa i nekom drugom. Zato ovoga puta svi se pozivaju na bojkot serije Kleopatra, pa čak se traži i zabrana platforme u Egiptu zbog toga.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *