Kako se čisti srebro?

Podeli

Plemenit metal koji je hiljadama godina bio simbol elegancije i statusa, srebro je još uvek u modi. Bilo da je u obliku nakita, posuđa ili umetničkih predmeta, srebro donosi suptilan sjaj svakom prostoru i svakoj osobi. Međutim, ova lepota može biti privremeno zasenjena patinom, tamnim slojem koji se razvija na srebru tokom vremena kao rezultat hemijske reakcije između metala i vazduha.

kako se cisti sreblo
Pexels – PabloKlik

Srećom, postoje načini za otklanjanje ove patine i vraćanje srebra u njegovu prvobitnu blistavost. Nekoliko različitih metoda, kako komercijalnih tako i domaćih, može pomoći u ovom procesu.

Specijalizovani proizvodi za čišćenje srebra

Na tržištu se mogu naći brojni proizvodi namenjeni za čišćenje srebra. Oni variraju od tečnih sredstava i pasti do specijalnih krpica za poliranje.

Svaki od ovih proizvoda koristi se malo drugačije, pa je važno da pažljivo pročitate i pratite uputstva na pakovanju. Ovi proizvodi su posebno dizajnirani da sigurno i efikasno uklone patinu sa srebra, vraćajući predmetima od tog metala prvobitan izgled.

Soda bikarbona i aluminijumska folija

Ova metoda koristi jednostavnu, ali efikasnu hemijsku reakciju da ukloni patinu sa srebra. Prvo, u veliku posudu postavite aluminijumsku foliju, pospite je sodom bikarbonom, a zatim stavite srebrni predmet na foliju.

Nakon toga sipajte preko prethodno prokuvalu vodu. Potrebno je da srebrni predmeti u tom rastvoru odstoje par minuta. Vrela voda u kombinaciji sa sodom bikarbonom reagovaće sa aluminijumskom folijom, prenoseći sumpor sa srebra na foliju, što će ukloniti patinu sa predmeta od srebra.

Pasta za zube

Neki ljudi vole da koriste pastu za zube za čišćenje srebra, pošto je to proizvod koji se obično već nalazi u kući.

Nanesite malo paste za zube na mekanu krpicu ili četkicu za zube i nežno trljajte srebrni predmet. Nakon trljanja, temeljno isperite predmet pod mlazom tople vode i osušite ga.

Belo (alkoholno) sirće i soda bikarbona

Kombinacija alkoholnog sirćeta i sode bikarbone može takođe biti efikasna u čišćenju srebra. U posudu sipajte pola šolje belog sirćeta i dve kašike sode bikarbone. Stavite srebrni predmet u ovaj rastvor i ostavite da odstoji nekoliko sati. Hemikalije u sirćetu i sodi bikarboni rade zajedno da uklone patinu. Nakon natapanja, isperite predmet pod mlazom vode i temeljno ga osušite.

Bez obzira na metodu koju izaberete, važno je da budete nežni prilikom čišćenja srebra. Previše snažno trljanje može ogrebati metal, a nije dobro ni da predmet ostavite da se natapa predugo. Nakon čišćenja, uvek temeljno isperite konkretni predmet, kako biste uklonili ostatke sredstava za čišćenje i temeljno ga osušite, da biste sprečili nastanak mrlja od vode.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *