Kako se definiše ljubav?

Podeli

Izuzetno duboka emocionalna veza koja se formira između pojedinaca se slobodno karakteriše kao ljubav. Međutim, svi smo svesni da postoje mnoge vrste ljubavi, ali isto tako znamo i da definicija ljubavi zapravo ne postoji. A da bude primenljiva na svaku vrstu ljubavi.

Kako se definiše ljubav?
Pixabay – 5933179

U suštini, ljubav obuhvata različita osećanja, kao što su:

 • poštovanje
 • nežnost
 • nakolonost
 • seksualna privlačnost
 • briga o drugome
 • emotivna ili duhovna povezanost
 • razumevanje
 • pažnja

Ovaj izuzetan osećaj donosi snažna emocionalna stanja poput sreće, zadovoljstva, ispunjenja i bliskosti u kontaktu sa drugom osobom. Izražava se na različite načine, a može se manifestovati na u raznim vrstama odnosa, kao što su partnerski odnosi, porodične i prijateljske veze, ali i strast prema određenim interesima i hobijima.

Bitno je naglasiti da je ljubav subjektivna i svaka osoba je doživljava na sebi svojstven način. Definicija ljubavi takođe može varirati među kulturama, društvima i istorijskim razdobljima.

Ljubav je složena tema koja se često istražuje u područjima filozofije, psihologije, književnosti i drugim disciplinama, a različiti autori i teoretičari nude različite perspektive i tumačenja ljubavi.

Koje vrste ljubavi postoje?

Mnogima je prva asocijacija na ljubav romantična veza sa osobom koja nam se dopada ili strastvena, seksualna veza. Međutim, vrste ljubavi su brojne.

Poznato je da su Antički Grci razlikovali sedam vrsta ljubavi, iako njih ipak ima više.

Neke od vrsta ljubavi su:

 • romantična ljubav
 • roditeljska ljubav
 • ljubav prema Bogu
 • platonska ljubav
 • strastvena ljubav
 • ljubav prema sebi
 • prijateljska ljubav

Romantična ljubav

Vrsta ljubavi koja se obično javlja u ljubavnim vezama, često je strastvena, intimna i emocionalna veza između partnera.

Romantična ljubav specifična je po tome što je često prati snažna privlačnost, duboka emocionalna povezanost i želja za bliskošću sa voljenom osobom. Uključuje različite ljubavne gestove, romantiku, seksualnu privlačnost i težnju za zajedničkim iskustvima sa osobom prema kojoj gajimo ljubav.

Roditeljska ljubav

Poznata i kao filijalna ljubav, odnosi se na ljubav između roditelja i dece. Ova vrsta ljubavi se temelji na snažnoj emocionalnoj vezi, nežnosti i brižnosti koju roditelji gaje prema svojoj deci.

Podrazumeva zaštitu, podršku, brigu i želju za blagostanjem i srećom dece. Ona je ispunjena odanošću, razumevanjem i dubokom emocionalnom povezanošću.

Platonska ljubav

Čista, duhovna i bezuslovna ljubav koja se zasniva na duhovnoj bliskosti, prijateljstvu i intelektualnom razumevanju između dve osobe karakteriše se kao platonska ljubav.

Ne fokusira se na fizičku privlačnost ili romantičnu vezu, već na razumevanje, duhovno jedinstvo i zajedništvo između dve osobe.

Strastvena ljubav

Neretko se ovakva vrsta ljubavi naziva Eros ljubav. Odnosi se na strastvenu i fizičku ljubav koja je često povezana sa seksualnošću.

Nazvana je prema starogrčkom bogu Erosu, koji je simbolizovao strast i ljubavnu privlačnost. Eros ljubav karakteriše snažna fizička privlačnost, erotska želja i intenzivne emocije.

Ljubav prema Bogu

Bezuslovna, nesebična i altruistička ljubav koja se fokusira na dobrobit drugih ljudi, poznata je kao Agape ljubav. U hrišćanskoj etici se karakteriše kao ljubav koja se odnosi na Božju ljubav prema ljudima i ljubav koju bi ljudi trebalo da imaju jedni prema drugima.

Agape ljubav se izražava kroz ljubaznost, saosećanje, brigu, praštanje i želju da se pomogne drugima bez očekivanja nečega zauzvrat.

Ljubav prema sebi

Samoljubav je važna vrsta ljubavi koja podrazumeva prihvatanje sebe, brigu o svom fizičkom, emocionalnom i mentalnom blagostanju, postavljanje granica, negovanje sopstvenih potreba i rad na sopstvenom ličnom rastu i razvoju.

Upravo ova vrsta ljubavi smatra se osnovom za zdrave odnose sa drugima i srećan život.

Strastvena ljubav

Intenzivna i emocionalno nabijena vrsta ljubavi koja se karakteriše snažnom privlačnošću i erupcijom jakih emocija, mahom zasnovanih na telesnom.

Uglavnom je praćena jakom seksualnom privlačnošću i snažnom željom za fizičkom bliskošću. Strastvena ljubav može biti izuzetno snažna i uzburkana, ali može biti i nestabilna i prolazna.

Prijateljska ljubav

Temelji se na međusobnom poverenju, podršci, razumevanju i zajedničkim interesima među prijateljima.

Prijateljska ljubav nosi osećaj bliskosti, podrške i radosti koju donose prijateljski odnosi. Ona je često stabilna i dugotrajna, sa temeljnim osloncem zasnovanom na prijateljstvu i međusobnom poštovanju među ljudima, koji neguju i razvijaju dugogodišnje prijateljstvo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *