Koliko postoji kontinenata na svetu?

Podeli

Najjednostavnije bi bilo reći da je kontinent površinski velika masa, koja ima određene geografske i prirodne karakteristike.

Koliko postoji kontinenata na svetu?
Pexels – Andrea Piacquadio

Kontinenti su fascinantni delovi naše planete, koji izranjaju iz dubina okeana i obuhvataju velika prostranstva.

Do sada nije određena opšteprihvaćena definicija pojma kontinent, ali se zna da taj termin potiče od latinskog glagola continere, koji se slobodno prevodi kao držati zajedno.

Možete ih zmisliti kao velike, dobro definisane geografske oblasti koje su kao gigantske slagalice složene na Zemlji. Svaki kontinent ima svoju jedinstvenu priču ispričanu kroz planine, pustinje, plodne doline i šumovite prašume, ali i druge oblike reljefa. Oni su poput svetova za sebe, gde se prepliću različite kulture, jezici i tradicije, a život buja u svim svojim oblicima, od divljih životinja do raznovrsnih ljudskih zajednica.

Kada se putuje preko kontinenata, svedoči se neverovatnom kontrastu u pejzažima i klimi. Ljudi mogu obići afričke savane, osetiti dah hladnih vetrova Antarktika, istražiti mistične hramove Azije, diviti se prelepim evropskim gradovima ili uživati u raznobojnom koralnom svetu australijskog grebena. Svaki kontinent nosi svoje tajne i izazove.

U velikoj meri kontinenti podsećaju na neograničenu raznolikost prirode i ljudskog iskustva. U pitanju su mesta koja oblikuju našu istoriju, način života i identitet.

Dakle, kontinenti nisu samo geografske oznake na mapi, već čarobna mesta koja nam pružaju uvid u lepotu, složenost i raznolikost naše planete.

Na svetu postoje ukupno 7 kontinenata:

  • Azija
  • Afrika
  • Severna Amerika
  • Južna Amerika
  • Evropa
  • Australija (kontinent i država)
  • Antarktik

1. Azija

Po mnogo čemu jedinstven, Azija je kontinent koji obuhvata širok spektar zemalja i kultura. Predstavlja najveći kontinent po površini i najnaseljeniji deo sveta.

Dom je raznovrsnih pejzaža, od visokih planinskih vrhova Himalaja do beskrajnih pustinjskih pejzaža Gobija i Rub al-Khali pustinje. Ovaj deo sveta obiluje tropskim kišnim šumama na jugoistoku, kao i plodnim ravnica reka Gang i Mekong.

Azija je takođe poznata po bogatoj istoriji i kulturi. Ovde su se razvile neke od najstarijih civilizacija na svetu, kao što su drevne civilizacije Mesopotamije, Indije, Kine i Japana. Na azijskom tlu prisutne su i različite religije, uključujući hinduizam, budizam, islam, taoizam, konfucijanizam i mnoge druge.

Osim toga, Azija je i globalni ekonomski igrač, sa značajnim trgovinskim i industrijskim centrima. Gradovi poput Tokija, Singapura, Hong Konga, Dubaija i Šangaja predstavljaju ekonomske metropole koje pulsiraju energijom i inovacijama.

2. Afrika

Fascinantan kontinent bogat prirodnim blagom, kulturom i raznolikošću. Sa svojom ogromnom površinom, Afrika je drugi najveći kontinent na svetu.

Afrika obuhvata različite ekosisteme, uključujući prašume, pustinje, savane, visoke planine i obale. U srcu kontinenta nalazi se ogromna pustinja Sahara, jedna od najvećih pustinja na svetu, dok se duž obala prostiru tropske kišne šume i prelepe plaže.

Divlji život je jedna od najupečatljivijih karakteristika Afrike. Nacionalni parkovi i rezervati širom kontinenta pružaju dom za neke od najpoznatijih životinjskih vrsta na svetu, poput slonova, lavova, leoparda, nosoroga i žirafa.

3. Severna Amerika

Od severne granice Arktičkog okeana do južnih obala Meksičkog zaliva se prostire Severna Amerika, kontinent koji obuhvata nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Geografski, Severna Amerika obiluje raznolikošću pejzaža. Na zapadu kontinenta, pružaju se impresivne planine Stenovitih planina, koje se protežu od Aljaske do Meksika. Među njima se nalazi i najviši vrh Severne Amerike, Denali (poznat i kao Mount McKinley).

Srednji deo Severne Amerike preplavljuju prostrane ravnice. Velike prerije Srednjeg Zapada protežu se preko Sjedinjenih Američkih Država i Kanade i predstavljaju srce kontinenta. Severna Amerika ima i impresivne obale. Na zapadnoj obali nalazi se Pacifički okean, sa slikovitim priobalnim gradovima kao što su Los Anđeles, San Francisko i Vankuver. Na istočnoj obali kontinenta proteže se Atlantski okean, sa dinamičnim gradovima kao što su Njujork, Majami i Toronto. Meksički zaliv, koji se nalazi na jugu, takođe pruža prelepe plaže i egzotične destinacije.

Severna Amerika je takođe dom za neke od najpoznatijih prirodnih atrakcija. Nacionalni parkovi kao što su Jeloustoun, Grand Kanjon, Juta i Banf nude nezaboravne pejzaže, sa divljim životinjama i prelepim jezerima.

Kulturološki, Severna Amerika je dom različitih kultura i etničkih grupa. Autohtoni narodi, uključujući Indijance i Inuite, imaju duboko ukorenjene tradicije i nasleđe na ovom kontinentu. Moderna kultura Severne Amerike obuhvata različite umetnosti, muziku, film, književnost i sport. Gradovi poput Njujorka, Los Anđelesa, Toronta i Meksiko Sitija su kosmopolitski centri koji privlače ljude iz celog sveta.

4. Južna Amerika

Jedinstven i uzbudljiv kontinent koji obuhvata raznolike zemlje, kulture i prirodne lepote. Ovo područje sveta je poznato po svojoj bogatoj istoriji, raznolikim geografskim karakteristikama i živopisnoj kulturi.

Posmatrano geografski, Južna Amerika obuhvata ogromnu teritoriju od zapadne obale Velikog Tihog okeana okeana do istočne obale Atlantskog okeana.

Jedan od najupečatljivijih geografskih obeležja Južne Amerike su Andi, najduži planinski lanac na svetu. Ove impresivne planine protežu se duž kontinenta, prolazeći kroz nekoliko zemalja kao što su Kolumbija, Ekvador, Peru, Bolivija i Čile. Andi pružaju spektakularne pejzaže, uključujući vrhove preko 6.000 metara nadmorske visine, slikovite doline i duboke kanjone.

Kontinent je takođe poznat i po drugim fascinantnim prirodnim atrakcijama. Amazonska prašuma, najveća tropska kišna šuma na svetu, prostire se preko devet južnoameričkih zemalja i predstavlja jedno od najbogatijih biodiverzitetskih područja na planeti.

5. Evropa

Deo sveta poznat kao Stari kontinent, Evropa je najpre poznata po bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, oličenim u odlično očuvanim starim delovima mnogih gradova.

U geografskom smislu, Evropa se prostire od Atlantskog okeana na zapadu do Urala na istoku, i od Arktičkog okeana na severu do Sredozemnog mora na jugu. Kontinent obuhvata veliki broj zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Španiju, Veliku Britaniju, Rusiju i mnoge druge.

Stari kontinent ima raznolike geografske karakteristike, uključujući prelepe planine, ravnice, jezera, reke i obale. Planinski lanci poput Alpa, Apenina i Pirineja pružaju spektakularne prizore i idealni su za planinarenje i zimske sportove. Evropa je takođe dom za neke od najlepših jezera na svetu, kao što su Ženevsko jezero, Bledsko jezero i Plitvička jezera.

Kulturološki, Evropa je mesto gde se susreću različite kulture, jezici, religije i umetnički pokreti. Bila je dom za mnoge civilizacije koje su ostavile dubok trag u istoriji sveta. Antička Grčka i Rim, ali i mnoge druge drevne kulture imale su snažan uticaj na evropsku kulturu.

Ovaj kontinent je takođe poznat i po značajnom umetničkom nasleđu, ali i arhitekturi i muzici. Gradovi poput Rima, Pariza, Londona, Beča i Amsterdama su bogati istorijskim spomenicima, muzejima i umetničkim galerijama. Kontinent je dom za remek-dela renesanse, baroka i moderne umetnosti. Evropska muzička scena je takođe izuzetno bogata, sa poznatim kompozitorima kao što su Betoven, Mocart, Baha i drugi.

Ne treba zaboraviti ni to da je Stari kontinent poznat po jedinstvenoj gastronomskoj ponudi. Svaka zemlja ima svoje karakteristične kulinarske specijalitete, od francuskih sireva i vina do italijanske paste i pice, španskih tapasa, nemačkih kobasica i engleskog čaja. Otkrivanje različitih kulinarskih tradicija Evrope je nezaobilazan deo putovanja kontinentom.

6. Australija

Po površini na šestom mestu u celom svetu, Australija predstavlja jedinstvenu zemlju koja obuhvata i nestvarno lepe pejzaže i fascinantnu divljinu, ali i bogatu aboridžinsku kulturu. Ova udaljena destinacija nudi raznovrsna iskustva za putnike koji žele da istraže jedan od najneobičnijih delova sveta.

Nalazi se na južnoj hemisferi i obuhvata kontinentalnu masu, kao i mnoge manje ostrvske teritorije. Kontinent je poznat po svojoj ogromnoj pustinji, koja pokriva veliki deo unutrašnjosti zemlje. Na australijskom tlu se nalaze i plaže, tropske kišne šume i planinski lanci.

Priroda Australije je jedinstvena i obiluje raznolikim biljnim i životinjskim vrstama. Australija je dom za mnoge endemske vrste, uključujući, koale, kengure i jedinstvene vrste ptica. Veliki koralni greben, jedan od najvećih ekosistema na svetu, pruža izvanredne mogućnosti za ronjenje i istraživanje podvodnog sveta.

Kulturološki, Australija je dom za različite kulture i etničke grupe. Aboridžinsko nasleđe predstavlja najstariju kontinuiranu kulturu na svetu, koja obuhvata bogatu tradiciju, umetnost, priče i veze sa zemljom.

7. Antarktik

Najjužniji kontinent na Zemlji predstavlja i jedno od najnepristupačnijih i najneistraženijih područja na planeti. Ova ogromna masa zemlje, prekrivena ledom, jedinstveno je prirodno okruženje koje zadivljuje i opčinjava mnoge.

Antarktik se prostire na površini većoj od čak 14 miliona kvadratnih kilometara, što ga svrstava na peto mesto u svetu. Gotovo celokupno područje kontinenta prekriveno je debelim slojevima leda, koji doseže do 4 kilometra debljine na nekim mestima.

Reč je o kontinentu poznatom po ekstremnim uslovima. Temperature na Antarktiku često padaju ispod -70°C, čineći ga najhladnijim mestom na Zemlji. Veći deo Antarktika pokriven je ledom, uključujući ogromne lednike i ledeni pokrivač, koji sadrže ogromne količine slatke vode, predstavljajući tako važan rezervoar za planetu.

Ova regija je dom za mnoge vrste životinja, uključujući pingvine, foke, kitove i mnoge vrste ptica. Pingvini su simbol Antarktika i žive u ogromnim kolonijama, pružajući jedinstven prizor u ovom ledenom okruženju.

Antarktik je takođe vrlo važan za naučna istraživanja. Na kontinentu se nalazi veliki broj istraživačkih stanica koje omogućavaju proučavanje klime, atmosfere, ledenih formacija, života i drugih aspekata ove izolovane regije. Naučna istraživanja pomažu u razumevanju klimatskih promena i očuvanju ovog jedinstvenog ekosistema.

Sve je popularniji i turizam na Antarktiku. Brodovi sa avanturistima omogućavaju znatiželjnicima da istraže ovu divlju i netaknutu regiju, uživajući u pogledima na ledena prostranstva, divlje životinje i spektakularne pejzaže.

Zaštita ovog osetljivog ekosistema i održavanje njegove netaknute prirode od izuzetne je važnosti za očuvanje biodiverziteta i održavanje ravnoteže na planeti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *