Kako se piše Prvi maj?

Podeli

Međunarodni praznik rada obeleževa se svake godine prvog maja. Izuzev gotovo obaveznog odlaska u prirodu, pripreme roštilja i uživanja sa porodicom i prijateljima, ovaj praznik prati i jedna jezička nedoumica.

Kako se piše Prvi maj?
Pexels – Negative Space

Kako se piše Prvi maj? Da li velikim ili malim početnim slovom? Kako se piše prvomajski praznici? Da li je bolje pisati 1. maj ili Prvi maj?

Sve su to uobičajena pitanja, na koju su odgovori, zapravo vrlo jednostavni.

Kao i uvek kada su u pitanju nazivi praznika, početno slovo je veliko, pa će tako biti Prvi maj, a ne prvi maj, odnosno Međunarodni praznik rada, a ne međunarodni praznik rada.

Međutim, kada su u pitanju prvomajski praznici, prvomajski uranak ili prvomajska putovanja, početno slovo uvek će biti malo, prosto zato što se radi o pridevima, koji su izvedeni iz naziva tog praznika. Jedini izuzetak u ovom slučaju, sasvim logično, jeste kada se pridev prvomajski nađe na početku rečenice.

Da razrešimo i nedoumicu oko toga da li je pravilno 1. maj ili Prvi maj? Odgovor na ovo pitanje, međutim, vrlo je individualan. Budući da je pravilno i jedno i drugo. U zavisnosti od konteksta same čestitke ili teksta, svako odlučuje da li će napisati jednu ili drugu varijantu.

Možda će vam sve navedeno biti jasnije kroz primere.

1. Sutra je Međunarodni praznik rada Prvi maj.

2. Gde putujete za prvomajske praznike?

3. Prvomajski praznici su neradni dani u Srbiji.

4. Srećan vam 1. maj (Prvi maj)!

5. Kod dana pada P/prvi maj?

* U petom primeru su navedene obe varijante, jer od konteksta isključivo zavisi da li će biti napisano velikim ili malim početnim slovom. Naime, ukoliko želite da pitate u koji dan pada prvi dan meseca maja, onda će svakako biti korišćeno malo početno slovo. Ali ako se vaše pitanje odnosi na to u koji dan pada Prvi maj, kao Međuanrodni praznik rada, onda će biti neophodno da koristite veliko početno slovo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *