Po čemu je Opatija poznata?

Podeli

Tokom 15. veka na mestu današnjeg čuvenog hrvatskog letovališta nalazila se benediktanska opatija. U to vreme je postojalo nekoliko manastira Benediktanaca, pa su oni odlučili početkom 16. veka da za svog opata u blizini mora podignu i omanju crkvu i samostan.

Po cemu je opatija poznata
Public Domain – Vzach~commonswiki

Samostan i crkvica su nazvani Opatija Svetog Jakova, a čitav prostor okolo je vekovima unazad nosio naziv Opatija Svetog Jakova kod Priluke.

Nema nikakve sumnje da je danas hotel „Milenij“ najpoznatiji u Opatiji, a posebno zbog činjenice da ima jedan od najbolje opremljenih pa centara u tom delu Hrvatske. Upravo je taj hotel u velikoj meri učinio ovo letovalište još poznatijim.

Zanimljivosti o Opatiji

Mada se mora priznati da prirodni uslovi jednostavno nisu dozvoljavali da na mestu na kome se nalazi današnje letovalište Opatija u Hrvatskoj bude podignuto stalno naselje, ipak je saobraćajna povezanost sa Trstom, Bečom i Rijekom u drugoj polovini 19. veka pružila mogućnost za njen razvoj. Upravo u to vreme su mnogi bogataši iz pomenutih gradova uvideli lepotu Opatije, te tamo počeli da podižu svoje letnjikovce.

Na samom kraju 19. veka, odnosno 1889. godine nastaje na području današnjeg letovališta i čuvena Banja Abacija, koju su posećivali oni bolje stojeći, u finansijskom smislu. U to vreme se u Opatiji duž mora razvija naselje, zidaju se hoteli, ali i banjska kupatila, što dovodi do ubrzanog razvoja letovališta u oblasti Kvarnera.

A ono što je još čini posebnom, a što nije hotel „Milenij“ Opatija ili hotel „Kvarner“ Opatija jesu klimatski uslovi koji u ovom mondenskom letovalištu preovlađuju. Tokom januara, prosečna srednja temperatura je oko 5 stepeni, a sama blizina planine Učka utiče na povoljne klimatske uslove. Primera radi, tokom aprila je prosečna temperatura u Opatiji oko 12 stepeni, dok je u julu nešto iznad 22 prosečna, a u oktobru oko 14 stepeni.

Upravo blizina planine Učka štiti Opatiju od vetrova, ali i ostrva Krk i Cres. Tek oko tri meseca more zna da bude uzburkano, što je čini praktično idealnom za posetu tokom cele godine. I ne samo to, Opatija je grad koji živi zaista u toku cele godine, gde je sve podređeno turistima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *