Zašto gledati Šerbet od brusnice?

Podeli

Šerbet od brusnice ili Čaj od brusnice, u originalu Kızılcık Şerbeti, je serija koja se trenutno prikazuje u Turskoj i svojom radnjom potresla je celu zemlju. Ni u jednoj turskoj seriji do sada nije bila postavljena takva paralela između moderne i tradicionalne turske muslimanske porodice, kao u ovoj.

Zašto gledati Šerbet od brusnice?

radnja serije serbet od brusnice

caj od brusnice 

sok od brusnice

Turska serija Šerbet od brusnice je svojom radnjom uspela da postane i predizborna kampanja nekim političkim akterima, pred predstojeće izbore u Zemlji Orijenta i ukusnog čaja. Serija se prikazuje na turskom Show TV kanalu, a produkcija je Gold Filma.

Radnja serije Šerbet od brusnice

Kivildžim (Evrim Alasija) je samohrana majka dve ćerke Doge (Sila Turkoglu) i Čimen (Selin Turkmen). Živi zajedno sa njima i svojom majkom. Radi kao direktorka škole i u potpunosti je nezavisna i moderna žena, koja je protiv tradicionalnih vrednosti. Njen san je samo jedan, da se njene ćerke obrazuju i ostvare u svojim karijerama.

Međutim, njen život se menja za 360 stepeni kada joj njena starija ćerka Doga, koja studira stomatologiju, kaže da želi da se uda za momka, sa kojim je šest meseci u vezi. Fatih (Dogukan Gungor) je izabranik njenog srca, koji je izuzetno pažljiv i odan. U strahu kako će izabranik njenog srca reagovati kada čuje da je trudna, Doga shvata da je on upravo muškarac koji će je uvek podržavati.

Ipak, ono što nije znala, jeste da Fatih potiče iz porodice koja je izuzetno tradicionalna. U pojedinim scenama se lako može uočiti da taj tradicionalizam ipak prelazi u ekstrem.

Nakon što Doga sazna da je trudna sa Fatihom, dvoje mladih donose odluku da se venčaju. Veruju da njihova ljubav može premostiti sve razlike između njih i njihovih porodica. Doga svog izbaranika upoznaje sa majkom i sestrom, ali prećutkuje činjenicu da dolazi iz konzervativne porodice. Međutim, već prilikom prvog susreta njenoj majci i baki nije promaklo nekoliko detalja, tako da im je bilo sasvim jasno da je Fatih vaspitan potpuno drugačije.

Nakon što Kivildžim upozna budućeg zeta, shvata da on nije prikladan za njenu porodicu. Smatra da Fatih neće uspeti da usreći njenu ćerku. Plus, ona žarko želi da njena ćerka pre braka stekne obrazovanje. Odgajala je svoju decu po modernim principima i želi da njena deca nađu bračnog partnera, koji će ceniti moderna i slobodna shvatanja. Ubeđena je, da Fatih i Doga ne mogu da budu srećni jer potiču iz totalno različitih svetova. Zbog toga je njena misija da pokuša da razdvoji svoju ćerku od Fatiha.

S druge strane, Fatih je konzervativnog shvatanja i načina života. Njegov otac Abdulah je veoma snažan otac, koji želi da se svi u porodici ponašaju u skladu sa njegovim željama. Ima veoma uspešan porodični biznis i radi zajedno sa svojim mlađim bratom Omerom. Istovremeno, Abdulah želi da njegovi sinovi žive u istoj kući sa njim, čak i ako su oženjeni.

Kada porodice saznaju da je Doga trudna, odobriće brak, iako su obe u suštini protiv istog. Dogina porodica će ostati bez teksta kada porodica budućeg zeta dođe da traži njenu ruku. Konzervativna porodica njenog supruga, sa majkom i sestrom, koje prekrivaju kosu i izuvaju obuću prilikom ulaska u kuću, Doginu majku ostavlja bez reči.  

Hoće li Doga i Fatih postati srećni iako dolaze iz različitih sredina? Hoće li Kivildžim na kraju odobriti brak svoje ćerke? Hoće li se Doga naviknuti na svoj novi život? Sva su to pitanja čije ćete odgovore dobiti gledajući Šerbet od brusnice.

Glumci serije Šerbet od brusnice

Pored scenarija i produkcije, na kojima se nije štedelo, serija Čaj od brusnice ima i odličnu glumačku postavu.

Glavne uloge su pripale Sili Turkoglu i Dogukanu Gunoru. U seriji igraju i Evrim Alsija, Bariš Kilič, Setar  Tanriogen, Alije Uzunatagan, Selin Turkmen i mnogi drugi.

Zanimljivosti vezane za seriju Šerbet od brusnice

Serija Šerbet od brusnice je zbog scena nasilja nad ženama digla Tursku na noge. Poznato je da je turska televizijska industrija sklona cenzuri određenih scena, kako ljubavnih, tako i nasilja u porodici, i upravo je jedna nasilna scena je došla u žižu javnosti i naišla na osudu turskog društva.

Povodom toga, turske vlasti su naredile prekid prikazivanja igrane serije (5 epizoda), dok će ceo tim vezan za seriju Šerbet od brusnice ostati pet nedelja bez plate. Zbog toga ogromne gubtke trpi Show TV.

Javnost se digla na noge i iz dana u dan, dok ljudi iz filmske  industrije, ali uopšte iz industrije zabave daju podršku projektu Čaj od brusnice.

Koliko je serija uzdrmala Tursku, govori i to da se pomenuta scena nasilja našla i u predizbornoj kampanji za turskog predsednika. Uzimajući je kao primer, šta se više neće dešavati ako taj i taj kandidat pobedi.

Zanimljivo je pratiti ovu seriju iz više razloga. Ali jedan od glavnih jeste što se lako može videti kako izgleda kada tradicionalizam pređe u ekstrem i koliko to negativno utiče, posebno na žene. Fatihova sestra, Nusrema, primer je ugrožene žene u tradicionalnom društvu. Iako se ona bori za svoje pravo glasa, kako zna i ume, da sve bude još paradoksalnije, u tome je sputava upravo jedna žena – njena majka.

Više o Druga sezona serije Šerbet od brusnice

Šerbet od brusnice online sa prevodom

Seriju Šerbet od brusnice ili Čaj od brusnice možete gledati na popularnom sajtu za prikazivanje turskih serija turskeserije.tv


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *