Kako se pravi bešamel sos?

Podeli

Sos koji se često koristi uz lazanje i mnoge slaniše, te jela od piletine, na prvom mestu, bešamel sos je prilično zahtevan što se pripreme tiče.

Kako se pravi bešamel sos?
Fotografija: Kad? Kako? Zašto?

Smatra se da se svetom proširio iz francuske kuhinje, a njegova osnova su puter, brašno i mleko u tačno određenoj razmeri.

Bešamel sos

Pored toga što se priprema bešamel sos za lazanje, postoji i bešamel za musaku, ali i piletina u bešamel sosu, te mnoga druga, vrlo ukusna jela. Naime, vremenom je recept za bešamel modifikovan, pa se tako susreću bešamel sos sa kiselom pavlakom, zatim bešamel sos sa pečurkama i druge varijacije.

Iako nije precizno utvrđeno kako je nastao bešamel sos, recept se oduvek zna i on nije menjan. Postoje indicije da je zapravo u pitanju sos koji vodi poreklo iz toskanske kuhinje, mada se primarno smatra da je kuhinja Francuske zaslužna za stvaranje ovog sosa.

Zanimljivo je pomenuti da se kao bešamel umak, a ne bešamel sos ovaj ukusni dodatak jelima pominje kod Spasenije Pate Marković, koja je tvorac čuvenog Velikog narodnog kuvara.

Recept za bešamel

U mnogim jelima nacionalnih kuhinja se koristi bešamel sos. Repcept se ne razlikuje, već je uvek isti i podrazumeva korišćenje samo tri sastojka i to brašna, putera i mleka.

Ono što se smatra zahtevnim kada je u pitanju recept za bešamel sos jeste priprema, prosto zato što je neophodno neprekidno ga mešati, dok se ne razbiju sve gromuljice.

Bešamel sos recept

Važno je zapamtiti da se recept za bešamel ne razlikuje i da podrazumeva korišćenje samo tri sastojka. Izuzev putera i brašna, koristi se i mleko, s tim što se može dogoditi da bude potrebno dodati još mleka nego što je navedeno u osnovnom receptu, što sve zavisi od umeća domaćice i od toga koliko gust bešamel sos želi.

Od sastojaka za bešamel sos će vam biti potrebno sledeće :

  • 50 gr putera
  • 50 gr brašna
  • oko 500 ml mleka
  • 1 kafena kašičica soli
  • malo bibera
  • malo muskatnog oraščića (po želji)

Kako se pravi bešamel sos korak po korak?

Ranije smo napomenuli da je recept za bešamel specifičan u tom smislu što je prilično zahtevan, jer je potrebno neprekidno mešanje, kako bi se razbile sve eventualne gromuljice.

Takođe je važno koristiti umerenu vatru i šerpu ili tiganj sa tanjim dnom, kako bi bešamel sos bio ukusniji, koliko god to čudno zvučalo.

1. Na umerenoj vatri rastopiti puter, pa odmah dodati predviđenu količinu brašna.

2. Neprekidno mešati koji minut.

3. Malo po malo dodavati prethodno zagrejano mleko.

Ovaj korak je izuzetno značajan da bi bešamel sos bio savršen, jer je posebno važno da mleko zaista bude dodavano postepeno i to uz neprekidno mešanje.

4. Poslednji korak se odnosi na zgušnjavanje sosa. Nakon što sve gromuljice budu razbijene, potrebno je neprekidno mešati bešamel sos ili bešamel umak, kako vam drago da ga nazovete, sve dok ne dostigne željenu gustinu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *