Gde se nalazi Mauricijus?

Podeli

Jedna od zemalja koje se nalaze na području Indijskog okeana je i Mauricijus. Ova ostrvska država sastoji se kako od glavnog i najvećeg ostrva Mauricijus, tako i od Agalega ostrva i ostrva Rodrigeš i Sveti Brandon.

gde se nalazi mauricijus
Pexels: Dominik Ruhl

Iako je ostrvo otkriveno od strane portugalskih istraživača još u prvim godinama 16. veka, danas je Mauricijus jedna od poznatijih egzotičnih destinacija, koju posećuju ljudi iz celog sveta.

Mauricijus putovanje

Kao jedan od osnovnih razloga zbog koga je ovo izuzetno atraktivna turistička destinacija navodi se prirodna karakteristika, koja je oličena u koralnom grebenu. Naime, oko glavnog ostrva Republike Mauricijus, nalazi se koralni greben, čija je uloga na prvom mestu da zaštiti ostrvo Mauricijus. Putovanje je iz tog razloga jedno od najbezbednijih kada su u pitanju daleke destinacije, prosto zato što ni ajkule, ni talasi sa Indijskog okeana zahvaljujući tom koralnom grebenu ne uspevaju da ugroze samo ostrvo i bezbednost  stanovnika i posetilaca.

Još je zanimljivo pomenuti i to da voda oko ostrva nije naročito duboka, te da se prosečno kreće između svega dva i tri metra u laguni, što Mauricijus zaista čini jednom od najbezbednijih egzotičnih destinacija.

Gde je Mauricijus?

Kao deo Maskarenskih ostrva, Republika Mauricijus se nalazi u Indijskom okeanu. Tačnije, ova država smeštena je u jugozapadnom delu tog okeana, a od Madagaskara je ostrvo udaljeno nešto više od 850 kilometara.

Posebno je interesantno pomenuti da iako Republika Mauricijus u geopolitičkom smislu pripada istočnoj Africi, od obala tog dela afričkog kontinenta je zapravo Mauricius udaljen čak oko 2.000 kilometara.

Nakon ostrva Mauricijus, drugo po veličini je ostrvo Rodrigez, a interesantno je pomenuti da je ostrvo Rodrigeš od glavnog ostrva udaljeno čak 560 kilometara.

Oko hiljadu kilometara deli ostrvo Mauricijus i ostrva Agalega.

mauricijus
Pexels: Michal Marek

Kada je najbolje ići na Mauricijus?

S obzirom na to da na Mauriciju su preovlađuje tropska klima, to su prisutna samo dva godišnja doba, odnosno dve sezone.

U periodu od novembra do aprila traje takozvana vlažna sezona, a upravo tada je najbolje posetiti Mauricijus. Zapravo se radi o izuzetno toplim mesecima u toku godine.

Druga sezona koja je prisutna u toku godine na Mauricijusu poznata je kao suva sezona i ona je prisutna u periodu od juna do septembra. U to vreme su i temperature nešto niže.

Međutim, treba imati na umu da ne postoji jedinstven odgovor na pitanje kada je najbolje ići na Mauricijus, prosto zato što turistima u toku cele godine ova egzotična destinacija može i te kako da bude interesantna.

Viza za Mauricijus

Iako jeste potrebna našim turistima viza za Mauricijus, dobra vest je da nemaju potrebe bilo kakva dokumenta da prilažu ranije, odnosno zahtev za vizu. Naime, u zavisnosti od toga da li je u pitanju individualno putovanje na Mauricijus ili preko odabrane agencije, predviđeno je da već u toku putovanja putnici popune zahtev za vizu, a onda i da taj zahtev predaju kada slete na ostrvo.

Vrlo je važno da zarad nesmetanog putovanja na ovu zanimljivu destinaciju putnici imaju na umu i to da viza za Mauricijus može biti izdata samo onim turistima koji ispoštuju pravilo, a koje se odnosi na validnost putne isprave. Naime, pasoš turista koji posećuju Mauricijus mora imati rok važnosti duži od šest meseci od datuma, kada su planirali da napuste ostrvo.

mauricijuus
Pixabay: kardinalove

Mauricijus opasnosti

Kao i svaka druga destinacija, tako isto i ova podrazumeva neka opšta pravila ponašanja. Naime, ukoliko je vaš izbor Mauricijus, opasnosti na toj destinaciji su minimalne u svakom pogledu, ali ipak treba voditi računa o ličnoj bezbednosti. Kao uostalom i na svakoj drugoj destinaciji širom sveta.

Sama činjenica da oko ostrva Mauricijus postoji koralni greben zahvaljujući kome se sprečava ulazak ajkula, potencijalno opasnih za stanovnike i turiste, dovodi do toga da su opasnosti od tih predatora na Mauricijusu zaista minimalne.

Svakako se treba na vreme raspitati o osnovnim smernicama za putovanje na Mauricijus, a treba imati na umu i to da iako su na ostrvu, sasvim očekivano prisutni i komarci, oni uglavnom nisu oni koji prenose malariju. Ipak, određena vrsta zaštite bi trebalo da postoji, kao u ostalom i na svakoj drugoj tropskoj destinaciji.

Mauricius iskustva

Mora se priznati da ovu ostrvsku destinaciju u Indijskom okeanu ne posećuje baš veliki broj turista iz Srbije. Kao osnovni razlog navodi se udaljenost i cena aranžmana za Mauricijus. Iskustva onih koji su imali prilike da otkriju lepote ove daleke destinacije su u većini slučajeva pozitivna. Tim pre što je Mauricijus nadaleko poznat kao jedna od najbezbednijih dalekih destinacija u različitim aspektima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *