Kako se pravi česnica za Božić?

Podeli

Simbolika mnogih običaja za Badnje veče i Božić je vrlo značajna, ali se nažalost mnogi od tih običaja sve ređe primenjuju. Ipak, jedan od onih koji je i danas zastupljen u gotovo svakom domu, vezan je za pripremu obrednog hleda ili kolača, kako se karakteriše božićna česnica.

Česnica za Božić
Pexels

Nekada su domaćice posebno vodile računa o tome kako će ukrasiti ovaj kolač. Običaj je da se česnica ili božićna pogača uvek priprema uz dodatak svete vodice i da su u nju stavlja parica. Najčešće je to dinar ili u nekim domovima, zlatnik.

Međutim, u ne tako davnoj prošlosti se posebno vodilo računa o tome da osoba koja priprema česnicu ustane pre svih, kako bi zamesila testo. I nije se dovodilo u pitanje kad se pravi česnica, prosto zato što je to bilo prvo što bi domaćica uradila na Božić.

Jedan od običaja je bio i da se u seoskim domaćinstvima otvara novi džak brašna od koga se pripremala česnica za Božić. Recepti su se, kao i danas razlikovali, ali im je svima bilo zajedničko to da ovaj kolač bogato bude ukrašen, budući da simbolizuje dom i ukućane u njemu.

Posebno je interesantna vojvođanska česnica. U tom kraju naše zemlje priprema se slatka božićna česnica i to uglavnom sa orasima. Zapravo je nalik suvoj piti sa orasima, a novčić bi bio stavljen u fil. Tako pripremljena vojvodjanska česnica se ne lomi, već se seče komad po komad, tako da ukućani vide da li su izvukli novčić ili ne dok jedu.

Nasuprot tome, u većem delu Srbije se božićna česnica lomi. Na taj način ukućani vide odmah da li su izvukli novčić ili ne. Osoba u čijem parčetu bude bila parica će, po verovanju, biti srećna tokom cele godine.

Česnica ili božićna pogača

Osim novčića, koji je obavezan kada je u pitanju božićna česnica, pojedine domaćice u testo dodaju i zrnce kukuruza i pčenice, ali i komadić bosiljka i dren. Ponegde dodaju čak i komadić prvog ivera, odnosno prvog komada drveta koje otpadne kada se seče badnjak.

Ukrašavanje česnice za Božić je posebna priča. Tu se može videti umeće svake domaćice.

U zavisnosti od toga čime se članovi tog domaćinstva bave, na česnicu se dodaju različiti ukrasi. Figurice kokoške i pilića, krst, klasje, zvezde, cvetići, pletenice i prsten (ako je u kući devojka za udaju), grožđe, srce, list hrasta i drugi.  

Česnica za Božić recept

Brojni su recepti za božićnu česnicu i većina domaćica ima onaj, koji ne menja godinama. Takođe, u određenim krajevima se česnica za Božić priprema kao proja ili u formi takozvane pogače ruže, mada je to ipak ređa opcija. Obično se tako prirpema u kućama mnogočlanih porodica, prosto zato što je jednostavnija za lomljenje.

Pre nego što se osvrnemo na recept za božićnu česnicu, istakli bismo da se smesa za ukrase uglavnom odvojeno priprema i to na vrlo jednostavan način – pomešaju se so, brašno i voda, pa se na kraju doda ulje. Na taj način će ukrasi za česnicu biti bele boje i još više će isticati njenu lepotu.

Kako postoje brojni recepti za božićnu česnicu, ovom prilikom izdvajamo samo jedan od njih.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • 800 do 900 gr mekog belog brašna
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice šećera
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 ml vode

Kako se pravi božićna česnica?

Gotovo kao i svako drugo testo, tako se priprema i česnica ili božićni kolač. Uz puno strpljenja, naravno.

1. Izdrobite kvasac, dodajte mu šećer i so, pa ga razmutite ga u malo mlake vode. Zatim ostavite na toplom mestu da naraste.

2. Od jednog jajeta odvojite žumance i ostavite ga sa strane, jer će vam ono biti potrebno za premazivanje česnice.

3. U brašno dodajte kvasac nakon što naraste, pa svemu dodajte jedno celo jaje i belance, koje vam je preostalo. Zatim sve sjedinite uz dodavanje ulja, vode i mleka. Ne zaboravite da dodate i svetu vodicu i da u testo, dok ga mesite, ubacite i prethodno pripremljeni novčić, bosiljak, zrnce kukuruza i pšenice, odnosno sve što ste imali nameru da stavite u česnicu.

4. Tako pripremljeno testo bi trebalo ostaviti na toplom mestu da naraste.

5. U međuvremenu pripremite smesu za ukrase, mada ih možete pripremati i od samog testa.

6. Kada testo dovoljno naraste, oblikujte ga i obavezno odvojite deo, kako biste napravili pletenicu. Pletenicu od testa možete staviti ili oko česnice ili preko nje, kako vam se više dopada.

7. Posudu za pečenje kružnog oblika obložite papirom za pečenje ili podmažite, pa u nju prebacite pripremljenu česnicu. Stavite oko ili preko nje pletenicu i ukrase, pa premažite testo žumancetom. Vodite računa o tome da ne premazujete žumancetom i ukrase, kako bi ostali bele boje. Pecite je u rerni dok ne dobije zlatnožutu boju.

Saznajte šta su melomakarona u Grčkoj?


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *