Kako se pravi najbolja posna sarma sa pirinčem?

Podeli

Iako postoje i druge varijante ovog, izuzetno ukusnog i vrlo izdašnog jela, posna sarma sa pirinčem se najčešće priprema.

Posen sarme
Magrapshics / canva pro

U novije vreme se, doduše mogu pronaći i recepti za posnu sarmu sa sojom ili sa orasima, recimo, ali je ipak starinska posna sarma, onako kako su je pripremale naše mame i bake, definitivno najukusnija.

Ovo jelo je odličan izbor i za višednevni ručak, tim pre što je poznato da su i mrsna i posna sarma daleko ukusnije ako se više puta zagrevaju.

Uzmite u obzir da navodimo tek jedan od mnogih recepata, budući da je dobro poznato da svaka domaćica uglavnom ima po koji sastojak koji ljubomorno čuva, pa se zato može pohvaliti autentičnim ukusom posne sarme. Naravno, osnovni recept je svakako isti, ali to da li će posna sarma biti ukusna ili ne, zavisi koliko od umeća same domaćice, toliko isto i od kvaliteta kiselog kupusa i odabira pirinča na prvom mestu.

Mere su odokativne, što bi se reklo, baš zato što na primer količina pirinča varira u zavisnosti od toga koje je veličine glavica kupusa, te ih zato i nećemo navoditi precizno. Ali bi trebalo da imate na umu da je, recimo za pripremu posne sarme od glavice kupusa teške 2 do 3 kilograma potrebno oko 700 do 800 grama pirinča.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • beli ili integralni pirinač
  • 2 glavice crnog luka
  • biber
  • 2 kašike belog brašna
  • 2 – 3 kašike aleve apprike (najbolje tucane)
  • ulje

Starinska posna sarma korak po korak

1. Najpre pripremite liske kupusa kao i kada pravite mrsnu sarmu – odvojite ih, pa uklonite koren, kako biste lakše mogli da zavijate sarme.

2. Pripremite fil tako što ćete iseckati crni luk i propržiti ga kratko na zagrejanom ulju. U to zatim treba dodati pirinač i 1 kašiku aleve paprike, pa naliti vodom i ostaviti kratko da se prokrčka na umerenoj vatri.

Pirinač ne bi trebalo da bude kuvan, već da se kuva zajedno sa kupusom, nakon što zavijete sarme.

3. Pripremite blagu zapršku: zagrejte ulje, pa kratko propržite brašno i dodajte preostalu količinu aleve paprike. Odmah zatim dodajte vodu i sklonite sa ringle.

4. Zavijajte sarme na uobičajeni način i ređajte ih u šerpu, u kojoj ste prethodno pripremili zapršku.

5. Kada završite sa ređanjem sarmi, nalijte ih vodom, poklopite i kuvajte na tišoj vatri nekoliko sati.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *