Kako se pravi slatko od grožđa?

Podeli

Na Balkanu, gde se kultura okupljanja oko trpeze smatra suštinom porodičnog života, slatko od grožđa nije samo desert – to je sećanje, tradicija i simbol gostoprimstva.

kako se pravi slatko od grožđa
Pixabay – Optimusius1

Tokom minulih vekova, različite generacije domaćica su usavršavale tehniku pravljenja ovog specijaliteta, prenoseći recepte i kulinarske tajne sa generacije u generaciju, pružajući tako svakom novom naraštaju ukus detinjstva, topline doma i nasleđa predaka.

Recept za domaće slatko od grožđa

Slatko od grožđa spaja jednostavnost i složenost. U osnovi, to je kombinacija svega dva osnovna sastojka – grožđa i šećera. Međutim, iza ove osnovne kombinacije krije se bogatstvo različitih ukusa, tekstura i nijansi koje se mogu postići pažljivim odabirom sorti grožđa, pravilnim kuvanjem i preciznom tehnikom.

U mnogim domovima, serviranje slatka gostima je ritual dobrodošlice. Čin pružanja male kašike slatka uz čašu vode simbolizuje želju domaćina da se gost oseća poštovano, cenjeno i voljeno u njegovom domu. Osim toga, ova tradicija takođe odražava duboko ukorenjeni osećaj zajedništva i povezanosti koji se neguje u balkanskim kulturama.

I dok možda deluje kao jednostavan proces, savršeno domaće slatko od grožđa zahteva pažnju, strpljenje i, iznad svega, ljubav.

Najbolje je koristiti zrelo, čvrsto grožđe koje nije previše sočno. Belo grožđe je često popularan izbor, ali možete koristiti i crveno ili crno, zavisno o vašem ukusu.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • grožđe po izboru
  • šećer
  • limuntus
  • voda
  • limun (po želji)

Osnovna mera za slatko od grožđa je jedan na jedan, odnosno na kilogram voća, jedan kilogram šećera i kesica limuntusa, uz dodatak pola litre vode na kilogram voća. Podrazumeva se da se taj količina može proporcionalno uvećati po potrebi.

Kako se kuva slatko od grožđa korak po korak?

1. Dobro operite grožđe temeljito pod tekućom vodom. Zatim odvojite zrna grožđa od peteljki.

2. Izvadite svako seme iz zrna grožđa ako koristite sortu sa semenkama, jer žć domaće slatko od grožđa zahvaljujući tome biti mnogo ukusnije.

3. U šerpi pomešajte šećer i vodu. Stavite na tišu vatru i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.

4. Dodajte grožđe u šerpu. Smanjite još ringlu i ostavite da se krčka.

5. Iecite limun na tanke kolutove i dodajte ga u šerpu, a zatim i limuntus.

6. Ostavite da se krčka na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kako se kuvanje nastavlja, na površini bi trebalo da počne da se stvara pena, koju je neophodno da pažljivo uklonite uz pomoć kašike.

7. Kuvajte dok se sirup ne zgusne, što može trajati oko 60 do 90 minuta.

8. Dok se kuva slatko od grožđa, sterilizujte tegle.

9. Kada je slatko gotovo, sipajte ga vruće u sterilizovane tegle i čvrsto zatvorite. Ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga odložite na hladno i tamno mesto.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *