Kako se rešiti mrava?

Podeli

Svako ko se susreo sa invazijom mrava u svom domu zna koliko ovi mali napasnici mogu biti dosadni i  uporni. Njihova pojava može brzo postati izvor frustracije i zabrinutosti.

kako se resiti mrava
Pexels: Poranimm Athithawatthee

Međutim, pre nego što posegnete za hemijskim sredstvima protiv mrava, trebalo bi da imate na umu i to da postoje brojni prirodni načini za borbu protiv njih.

Kako svojom upornošću, tako i brojnošću, mravi često mogu predstavljati neprijatnost u svakodnevnom životu. Njihova pojava u kući može biti frustrirajuća, te naravno da zahteva i odgovarajuće korake kako bi se efikasno rešio problem.

Osnovni koraci u borbi protiv mrava

Svakako da je prvi korak u rešavanju problema sa mravima pronalaženje izvora, odnosno mesta koje koriste kako bi ušli u stan ili kuću. Pažljivo posmatranje njihovih staza i mesta gde se okupljaju pomoći će vam da utvrdite gde treba preduzeti akciju.

Redovno čišćenje i održavanje higijene prostora u kojem živite ključno je za sprečavanje pojave mrava. Zato redovno brišite površine, usisavajte i izbacujte smeće, kako biste eliminisali izvore hrane koji ih privlače.

Samim tim što mravi mogu ući u kuću kroz najmanje pukotine i otvore, to bi valjalo da zatvorite sve moguće ulaze i to najpre pomoću silikona, ako je moguće. Posebno se to odnosi na prostor oko prozora i vrata, te na pukotine u zidovima.

Prirodna sredstva protiv mrava

Mada se na tržištu mogu naći i različita hemijska sredstva protiv mrava, nema sumnje da i ona koja se svrstavaju u prirodna i te kako mogu da budu od koristi.

  • Jedno od njih je i esencijalno ulje nane, koje je odlično je prirodno sredstvo protiv mrava, budući da je utvrđeno da mravi jednostavno ne podnose miris mente. Biće potrebno da napravite rastvor vode i eteričnog ulja nane, pa da time poprskate mesta na kojima ima mrava.
  • Lavanda, citrusi i cimet, odnosno eterična ulja od tih biljaka takođe mogu da budu odlični saveznici u borbi protiv ovih napasti. Kapljice ulja možete staviti na vaticu i postaviti je na mesta gde se mravi često pojavljuju.
  • Rastvor vode i sirćeta, pomešanih u jednakim delovima može poslužiti kao prirodni sprej za prskanje oko prozora, vrata i drugih potencijalnih ulaza.
  • Ukoliko oko vrata i prozora, te na drugim mestima na kojima ima mrava jednostavno povučete liniju belom kredom ili krečom, sva je prilika da mravi tuda više neće prolaziti, uzevši u obzir da će to ometati njihovu uobičajenu putanju.
  • Ako oljuštite beli luk i čena zatim rasporedite na mestima gde se mravi pojavljuju, takođe se lako može desiti da više nemate problem sa mravima, jer ih miris belog luka odbija. Isto kao i crni biber, pa možete i njega rasporediti na mestima, na kojima ste primetili da ima mrava.
  • Možete pomešati i kiselu vodu i prašak za pecivo, te dobijenu pastu možete koristiti kao prirodno sredstvo protiv mrava, tako što ćete je naneti na problematična mesta u konkretnom prostoru.

Iako svako od navedenih prirodnih sredstava u velikoj meri može da pomogne da se oslobodite mrava, važno je da budete istrajni u njihovoj primeni i da ne očekujete rezultat preko noći.

Budući da se na tržištu mogu videti i brojna hemijska sredstva protiv mrava, svakako treba imati na umu da je upotreba takvih sredstava poslednja opcija i da je neophodno koristiti ih sa puno pažnje, a sve u skladu sa uputstvom proizvođača.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *