Zašto je formiran Hezbolah?

Podeli

Tragični događaji na Bliskom Istoku poslednjih dana privlače pažnju sveta. Sukobi između Izraela i Palestine eskaliraju svakodnevno, ostavljajući dubok trag ljudskih patnji i uništavanja. U ovim dramatičnim vremenima, često se pominje mogućnost uključenja Hezbolaha u ovaj konflikt. Da li znate ko je Hezbolah?

hezbolah
Pexels: David McEachan

Šta znači Hezbolah?


Hezbollah, čije ime u prevodu znači „Božja stranka,“ predstavlja izuzetno kompleksnu i kontroverznu oružanu i političku organizaciju. Mnogi Hezbolah smtraju terorističkom organizacijom.

Iran je onaj koji podržava političku šiitsku grupu koju danas znmo kaoHezbolah.

Zašto je formiran Hezbolah?

Hezbollah, organizacija osnovana 1982. godine, ima svoj cilj čija jasnoća je bila neosporna od samog svog nastanka – a to je suprotstavljanje izraelskoj okupaciji južnog Libana.

Osnivanje Hezbollaha je rezultat više oružanih frakcija koje su se udružile nakon izraelske invazije na Liban 1982. godine.

Ovaj sukob je potaknuo potrebu za odbranom i suprotstavljanjem izraelskoj dominaciji u južnom delu Libana, a to je dovelo do stvaranja ovog novog političkog i vojnog entiteta.

Odlučujuću ulogu u stvaranju i rastu Hezbolaha imali su iranski Čuvari islamske revolucije, koji su pružili podršku i vojnu pomoć. Ova snažna veza s Iranom dala je Hezbolahu resurse i vojnu ekspertizu koja mu je omogućila da postane izuzetno moćna sila u Bliskom Istoku.

Kroz saradnju sa Iranom, Hezbolah je uspeo razviti značajno vojno krilo i ostvariti veći politički uticaj u Libanu, gde se transformirao u jednog od najvažnijih aktera na političkoj sceni. Njihova prisutnost nije ograničena samo na vojni sektor, već se proteže na mnoge aspekte društva, uključujući humanitarne i socijalne aktivnosti. Stoga, Hezbollah je postao kompleksan igrač kako na unutarnjoj političkoj sceni Libana, tako i u regionalnim geopolitičkim sukobima.

Hezbolah i Izrael

Borci Hezbollaha su vodili izuzetno odlučnu i nasilnu kampanju protiv izraelskih snaga unutar Libana, a nisu se zaustavljali ni pred napadima na izraelske civile izvan granica Libana.

Nakon gotovo dve decenije smrtonosnih sukoba, izraelske trupe su jednostrano napustile južni Liban 2000. godine.

Hezbollah je iskoristio ovu povoljnu priliku kako bi se proglasio prvim arapskom snagom koja je uspela prisiliti Izrael da se povuče i prepusti kontrolu nad teritorijom.

Ovo je postignuće postavilo Hezbollah kao moćnog igrača na Bliskom Istoku, istovremeno naglašavajući složenost konflikata u regionu.

Izrael i dalje drži pod okupacijom sirijsku Golansku visoravan i palestinske teritorije koje je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine. U tom kontekstu, organizacija Hamas također aktivno nastoji suprotstaviti se izraelskoj okupaciji i širenju nelegalnih naselja na palestinskim zemljama. Ova borba za teritorijalnu neovisnost i pravdu predstavlja ključni aspekt palestinskog pitanja na Bliskom Istoku.

Za šta se bori Hezbolah?

Hezbollah je nakon svog formiranja objavio svoj manifest, u kojem je naglasio svoju ideologiju i ciljeve. Njihova deklaracija uključuje ambiciozne ciljeve, kao što su pobjeda nad Izraelom i protjerivanje zapadnjačkih kolonijalističkih entiteta s Bliskog Istoka. Ovo je odredilo njihovu ulogu kao moćne i kontroverzne organizacije u regionu, koja ostavlja dubok i dugotrajan uticaj na političke i sigurnosne dinamike Bliskog Istoka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *