Kako se sprema najbolja čorba od blitve?

Podeli

Prema nepisanom pravilu, najosnovniji recepti, koji se u mnogim kućama prenose sa kolena na koleno, uvek su i najbolji. Čorba od blitve i sva ostala jela svaka domaćica priprema na svoj način.

čorba od blitve
Canva Pro

Kada je u pitanju čorba od blitve, recepti su em brojni, em se razlikuju sastojci koji se dodaju. Mnoge domaćice koje ovo jelo pripremaju prema osnovnom receptu se sa pravom pitaju zašto kvariti fenomenalan ukus koji tako pripremljena čorba od blitve ima, bez ikakve sumnje?

Pa ipak, ima i onih žena kojima se više dopada čorba od blitve i pirinča ili čorba od blitve i krompira. Čak se može sresti i recept za čorbu od blitve i praziluka, a nije neobično ni to što postoji čorba od blitve i piletine.

Pitaju se pojedine domaćice i da li postoji posna čorba od blitve? Kao i za mnoga druga jela, tako i ovde važi pravilo da je dovoljno samo umesto mleka, koristiti vodu i eto je čorba od blitve posna. Ukus tako pripremljene čorbe se sasvim sigurno razlikuje od one, koja se naliva mlekom, ali s obzirom na to da ima ljudi alergičnih na gluten iz mleka ili onih, kojima jednostavno taj sastojak smeta ili koji žele u ukusu ovog jela da uživaju tokom posta, nema razloga da i oni ne jedu ovu čorbu. Priprema je u tom slučaju izuzetno jednostavna i uključuje sve korake navedene u nastavku teksta, s tim što će umesto mleka biti korišćena obična voda.

Međutim, kada su u pitanju oni recepti koji uključuju dodatak piletine, krompira, pirinča, praziluka i drugih sastojaka, recepti se svakako razlikuju.

Čorba od blitve recept

Bez sumnje, brojni su načini pripreme ove, vrlo ukusne i hranljive čorbe. Zato bi svaka domaćica koju zanima priprema ovog jela trebalo da bude upoznata sa osnovnim receptom.

A on je i više nego jednostavan. Sem toga, kada je u pitanju čorba od blitve, recepti mogu biti i drugačiji, a sve zavisi od toga da li domaćica ima želju da eksperimentiše ili ne.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 3-4 veze blitve
  • 750 ml mleka
  • 300 ml vode
  • maslinovo ulje (po želji može i suncokretovo)
  • 2-3 kašike brašna
  • 2 kašičice aleve paprike
  • soli po ukusu

Kako se priprema čorba od blitve – korak po korak?

1. Blitvu operite dobro i očistite svaki list od korena.

2. Nalijte vodu u dublju šerpu, u koju ćete bariti blitvu i ostavite je da provri. Kada voda provri, pažljivo ubacite pripremljene listove blitve i polako ih potapajte drvenom varjačkom, tako da svi budu u vodi.

3. Nakon što blitva omeška, a što ćete primetiti po promeni boje lišća, izvadite je u neku dublju posudu. Zatim je blago cedite varjačom i onda je prebacite na dasku za sečenje. Usitnite je na komade željene veličine.

4. Pripremite zapršku, tako što ćete staviti ulje da se zagreje i onda dodati brašno i alevu papriku. Blago promešajte i dodajte pripremljene listove blitve, pa sve pomešajte i dodajte vodu.

5. Odmah zatim dodajte i mleko i ostavite da na tišoj vatri vri oko 30 minuta. Pred sam kraj kuvanja dodajte soli po ukusu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *