Po čemu je francuska salata drugačija?

Podeli

Nema slavlja u našoj zemlji ako se na trpezi ne nađe i čuvena francuska salata. Pardon, ruska. Ali onda se jave pristalice ishrane bez mesa, koje u tom slučaju nemaju mogućnost da uživaju u fenomenalnom ukusu ove salate, koja je obeležila na neki način detinjstvo mnogih.

francuska salata
Screenshot YouTube/DomaciKuharYT

Možda baš zato i postoji francuska salata. Praktično, pandan ruskoj, samo bez mesa, ova salata zapravo nema ama baš nikakve veze sa Francuskom. U tom smislu nije baš najjasnije ni otkuda njen naziv.

Zapravo je u pitanju tek jedna od varijacija čuvene ruske salate. Praktično su sastojci potpuno isti, samo što ova salata ne podrazumeva korišćenje šunke, odnosno belog mesa kao, daleko popularnija ruska.

Francuska ili ruska salata?

Teško je razdvojiti ove dve salate, prosto zato što je u pitanju, praktično potpuno isti recept, samo što jedna uključuje i belo meso, odnosno šunku, a druga ne.

Zato ako vas neko upita da li vam se više sviđa francuska ili ruska salata, teško da ćete moći da odgovorite, prosto zato što je ukus i jedne i druge fenomenalan.

Sasvim očekivano, kako je vreme odmicalo, budući da je recept najverovatnije prvi put objavljen još krajem 19. veka, pojavljivale su se i njegove varijacije. Tako se može sresti i francuska salata sa makaronama, zatim francuska salata sa šampinjonima i francuska krompir salata, ali i francuska salata sa jajima, pa čak i posna francuska salata.

Za koju god varijantu da se odlučite, možete biti sasvim sigurni da ćete u njenom ukusu uživati.

Kako se pravi francuska salata?

Odgovor na ovo pitanje glasi: vrlo lako. Posebno ako koristite gotovo povrće za rusku salatu, koje se može kupiti zamrznuto u marketima.

Originalna francuska salata podrazumeva zapravo samo krompir, šargarepu i grašak, ali ako ne želite, ne morate koristiti grašak, jer obično to povrće mnogi izbegavaju. Mada se mora priznati da i ono ima svog udela u odličnom ukusu, po kome je ova salata poznata.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 3-4 krompira srednje veličine
  • 7-8 šargarepa
  • 250 gr graška
  • 5 jaja
  • pola tegle kiselih krastavčića
  • 400 gr majoneza
  • soli po ukusu

Priprema korak po korak:

1. Obarite jaja da budu tvrdo kuvana. Oljuštite krompir i obarite ga. Isto učinite i sa šargarepom. Obarite i grašak u slanoj vodi.

2. Zatim na sitne kockice iseckajte šargarepu i krompir, kao i skuvana jaja. Takođe iseckajte i krastavčiće na sitne kockice.

3. Pomešajte sve sastojke, dodajte soli po ukusu i sve sjedinite majonezom.

Ostavite salatu da se dobro ohladi u frižideru pre služenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *