Zašto je čorba od zelja toliko važna?

Podeli

U kratkom vremenskom periodu može se uživati u jelima pripremljenim od ovog, izuzetno zdravog i hranljivog povrća. Najčešće se priprema čorba od zelja i sarmice od zelja, koje se obično služe uz kiselo mleko.

mrsna ili posna čorba od zelja
Canva Pro

Pojedine domaćice pripremaju i musaku od ovog povrća. Posebno ako baš nisu vične zavijanju sarmica, uzevši u obzir da je lišće zelja prilično, da tako kažemo nezgodno i treba ga vrlo pažljivo popariti pre zavijanja sarmica.

Međutim, kada se priprema čorba od ovog povrća, a bez mesa, sve je mnogo jednostavnije. Da ne bude zabune, iako u njoj nema mesa, to nije posna čorba od zelja. Mada postoji i posna varijanta ovog jela, mnogo se češće sreće recept koji nije posan, uzevši u obzir da se čorba od zelja naliva mlekom.

Kao i za mnoge druge recepte, tako i za ovaj važi pravilo da se mogu sresti razne varijacije. Tako se priprema čorba od zelja sa slaninom, ali i čorba od zelja sa piletinom i čorba od zelja sa pavlakom. U suštini, nema greške koju god opciju da odaberete, prosto zato što je ovo jelo izuzetno ukusno.

Čorba od zelja bez mesa

Čorba od ovog povrća ili u kombinaciji sa koprivom, može se pripremati i u posnoj i u mrsnoj varijanti.

Osnovni recept definitivno nije posna čorba od zelja, prosto zato što se za njenu pripremu koriste i mleko i kajmak.

Ali ako neko ima želju da jede ovo jelo u posnoj varijanti, onda je priprema vrlo slična, s tim što se za nalivanje koristi obična voda, a kajmak se ne dodaje. Tako pripremljena posna čorba ima, sasvim sigurno drugačiji ukus od one, koja se naliva mlekom i u koju se dodaje kajmak, ali treba isprobati i taj recept. Prosto da biste mogli da uporedite njihove ukuse, ako ni zbog čega drugog.

Čorba od zelja recept

Ako vas zanima kako se priprema čorba od zelja, recept je zapravo vrlo jednostavan. Sve to znači da ovo jelo mogu lako pripremiti i domaćice koje nemaju baš mnogo znanja i iskustva.

Potrebno je samo da odlučite da li ćete koristiti isključivo zelje za pripremu ili vam je interesantnije da probate kakvog je ukusa čorba od zelja i kopriva ili možda čorba od zelja i pirinča. Način pripreme je u sva tri slučaja, manje-više isti. Jedina razlika jeste što se pirinač dodaje na kraju, ako ste se odlučili za tu varijantu, odnosno kopriva i zelje se bare u odvojenim posudama, pa se zatim iseckaju i sjedine, ukoliko vam je interesantniji taj recept.

Ukoliko želite da probate one savremenije varijante kao što su čorba od zelja sa piletinom, čorba od zelja sa pavlakom ili čorba od zelja sa slaninom, recepti se ipak razlikuju. A i ukus takvih čorbi, u odnosu na onu koja se priprema prema osnovnom receptu, koji možete pročitati u nastavku teksta.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 2-3 veze zelja
  • par kašika brašna (integralnog ili projnog, ako je moguće)
  • 500 ml mleka
  • 100 gr starijeg kajmaka
  • ulje po izboru
  • so
  • voda

Kako se priprema čorba – korak po korak?

1. Zelje operite i očistite od korena.

2. Dok prete zelje, stavite vodu da prokuva u dublju šerpu. Zatim, kada provri, u nju ubacite zelje i ostavite da vri oko pet minuta, odnosno dok ne omekša.

3. Izvadite zelje u dublju posudu i dobro ocedite, pa ga na dasci iseckajte na kockice. Vodu iz šerpe prospite.

4. Možete koristiti ili tu šerpu, nakon što je operete i dobro osušite ili drugu. U nju sipajte malo ulja da se zagreje, kako biste pripremili blagu zapršku. Dodajte brašno, blago promešajte i odmah dodajte iseckano zelje.

5. Nakon što to učinite, dodajte 250 mililitara vode i sačekajte da provri. Čim provri dodajte mleko i ostavite na tišoj vatri da vri oko 10 minuta.

6. Na kraju dodajte soli po ukusu i kajmak, pa čorbu promešajte dok se kajmak ne rastopi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *