Kako se zaliva sobno cveće guzmanija?

Podeli

Ako postoji sobno cveće koje se može smatrati najboljim, onda je to definitivno guzmanija. Ne samo da pruža sjajan vizuelni efekat, zahvaljujući interesantnom obliku, već je i relativno laka za uzgoj u kućnim uslovima.

Guzmanija
Pixabay: Foto-Rabe

U pitanju je biljka koja može cvetati i po nekoliko meseci i koji, za razliku od mnogih drugih biljaka, baš i ne zahteva puno pažnje. Potrebno je samo zalivanje i adekvatno đubrivo da bi biljka napredovala.

Uz to, guzmanije se mogu naći u raznim bojama, od žute i narančaste do crvene, ružičaste i ljubičaste, tako da se lako mogu uklopiti u različite prostore. Iako preferiraju svetlo mesto, guzmanije mogu tolerisati i slabije osvetljenje, što ih čini pogodnim izborom za različite prostorije u vašem domu.

Ne treba zaboraviti ni to da guzmanije spadaju u red bromelija, biljaka koje apsorbuju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik tokom noći, što može poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji.

Sobno cveće guzmanija – održavanje

Guzmanija je relativno laka za uzgoj biljka, ali je važno da joj budu obezbeđeni odgovarajući uslovi, kako bi mogla da cveta i da bude zdrava.

Biljka ne voli direktnu sunčevu svetlost, jer joj ona može spariti listove.

Iako je zalivanje ključno, ne treba preterivati. Ipak, treba voditi računa o tome da zemlja ne bude potpuno suva. Kada je u pitanju guzmanija, zalivanje je specifično, zato što je najbolje da to bude u rozetu listova.

Ne zahtevaju često presađivanje, ali je važno voditi računa o tome da bude pažljivo odabrano đubrivo prilikom presađivanja, te da bude dobro drenirano.  

Biljka preferira temperature od 18 do 26 stepeni Celzijusa i posebno je važno da bude zaštićena od promaje i hladnog vazduha.

Kako se zaliva guzmanija?

I mada je važno redovno ih zalivati, guzmanije ne trpe preterano zalivanje, jer prevelika količina vode može da izazove truljenje korena. Najbolje je biljku zalivati tek onda kada se gornji sloj zemlje osuši.

Dodatni saveti za zalivanje guzmanije:

  • Koristite odstajalu vodu.
  • Zalivajte biljku u rozetu listova.
  • Izbegavajte da voda pada direktno na listove guzmanije.

Ako primetite da se voda zadržava u saksiji, to je znak da je biljka previše zalivena. Ostavite saksiju da se višak vode ocedi i zatim zalivajte biljku ponovo.

Koliko često treba zalivati guzmaniju?

Od nekoliko faktora zavisi koliko često treba zalivati guzmaniju, jer na frekvenciju zalivanja biljke utiču:

  • temperatura vazduha
  • vlažnost vazduha u prostoriji
  • veličina saksije

Generalno govoreći, guzmanije treba zalivati svakih nedelju do dve, ali sve zavisi od uslova u kojima rastu, odnosno od prethodno pomenutih faktora.

U slučaju da primetite da se guzmanija suši, to je znak da biljci nedostaje vode. Tada je potrebno zalivati je češće, sve dok se listovi ne oporave.

Guzmanija cena

Brojni su faktori koji utiču na to koliko košta guzmanija? Počev od veličine i stanja biljke, do toga u kojoj prodavnici odlučite da je kupite.

Za malu guzmaniju sa jednim cvetom može se očekivati cena koja se kreće trenutno u rasponu od 500 do 1.000 dinara. Ukoliko je u pitanju guzmanija srednje veličine, cena se kreće od 1.000 do 2.500 dinara, dok veliki cvetovi, koji su uz to i u nekim retkim bojama mogu koštati i više od 5.000 dinara.


Podeli

1 коментар

  1. Guzmaniju sam dobila od prijatelja za slavu. Nisam imala problema dok je nisam iznela na terasu gde je bila izložena suncu pa su listovi naglo požuteli i počela je da se suši. Od tada je luna tenda stalno spuštena, a cvet traje mesecima. Prelepa je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *