Kako skinuti kamenac sa zuba?

Podeli

Pored toga što je estetski problem, kamenac na zubima može dovesti i do ozbiljnih dentalnih komplikacija ako se ne tretira na vreme.

Kako se skida kamenac sa zuba
Canva pro: studioroman

Kamenac je zapravo tvrdi talog, koji se sastoji od naslaga bakterijskog plaka koje su se mineralizovale. Ove naslage se najčešće formiraju oko linije desni i između zuba, i mogu doprineti raznim dentalnim bolestima, uključujući gingivitis i parodontopatiju.

Redovno čišćenje zuba i interdentalnih prostora je ključno za sprečavanje formiranja kamenca, ali kada se kamenac već formira, kako ga se rešiti?

U današnje vreme, mnogi od nas traže savršen osmeh – bele, pravilno raspoređene i sjajne zube. No, dok nastojimo postići estetski ideal, često zaboravljamo na nevidljive pretnje koje vrebaju u dubinama naših usta. Jedna od takvih pretnji je kamenac na zubima. On nije samo kozmetički problem koji kvari izgled našeg osmeha, već i ozbiljna potencijalna opasnost za naše oralno zdravlje.

Kako vreme odmiče, a kamenac se ne tretira pravilno, to inače mekani bakterijski plak, postaje sve tvrđi, transformišući se u kamenac, koji se čvrsto hvata za površinu zuba, posebno uz liniju desni. Ako se ne ukloni pravilno, može dovesti do raznih komplikacija kao što su upale desni, povlačenje desni i, u najtežim slučajevima, gubitak zuba.

Kako se skida kamenac sa zuba?

Najefikasniji način za uklanjanje kamenca je profesionalno čišćenje kod stomatologa. Ultrazvučno čišćenje koristi ultrazvučne vibracije da bi se otklonio kamenac sa zuba i ispod linije desni.

Pored ultrazvučnog čišćenja, stomatolog može koristiti posebne alate za manuelno skidanje tvrdokornijih naslaga kamenca.

Čišćenje kamenca sa zuba kod kuće

Dok domaći tretmani ne mogu potpuno zameniti profesionalno čišćenje kamenca sa zuba, ipak mogu pomoći u sprečavanju nakupljanja kamenca.

Pravilna oralna higijena je ključna. Redovno četkanje zuba i to najmanje dva puta dnevno, kao i pravilna upotreba konca su osnovne metode prevencije.

Ispranje usta sirćetom je još jedan od načina za skidanje kamenca sa zuma u kućnoj radinosti. Sirće može pomoći u smanjenju naslaga kamenca zahvaljujući svojoj kiselosti. Možete ispirati usta sirćetom razblaženim  vodom, ali budite oprezni da ne preterate, jer sirće može oštetiti zubnu gleđ.

Isto tako i soda bikarbona može pomoći u uklanjanju naslaga kamenca. Jednostavno napravite pastu od sode bikarbone i malo vode, nanesite je na četkicu i njome redovno perite zube.

Na tržištu postoje brojne paste za zube, koje su dizajnirane da sprečavaju nakupljanje kamenca. Svakako bi i njih trebalo uvrstiti u upotrebu.

Vrlo je važno i da ograničite unos šećera, uzevši u obzir da je šećer hrana za bakterije u ustima koje proizvode kiseline koje mogu dovesti do formiranja kamenca.

Podrazumeva se takođe da je prevencija vrlo važna, a što uključuje redovne posete stomatologu. Valjalo bi da najmanje dva puta godišnje posetite stomatologa radi kontrole i čišćenja kamenca.

Iako je formiranje kamenca prirodan proces, redovna oralna higijena i preventivne mere mogu pomoći u smanjenju njegovog nakupljanja. Ako primetite naslage kamenca na zubima, najbolje je da se obratite stomatologu radi profesionalnog čišćenja i saveta o daljem održavanju zdravlja vaših zuba i desni.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *