Kako trešnje utiču na zdravlje?

Podeli

Voće koje možemo u kratkom periodu tokom godine da jedemo, važi za izuzetno zdravo. Trešnje imaju nizak nivo kalorija, a ujedno su izuzetno bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

Kako trešnje utiču na zdravlje?
Pexels/Susanne Jutzeler

Ne samo da imaju značajne benefite za zdravlje, nego je dobro jesti i trešnje za kožu i njen prirodan izgled.

Obilje vitamina, poput vitamina A, C i K, te vitamina B kompleksa, mogu se naći u trešnjama. Isto tako, ovo voće je izuzetno bogato mineralima i to primarno kalijumom, a u trešnjama ima i antioksidanasa.

Zašto treba jesti trešnje?

S obzirom na to da je u pitanju voće koje sadrži visok nivo vitamina C, sasvim je jasno da trešnje mogu da jačaju imunitet, ako se unose redovno u toku sezone.

Pomenuti kalijum, koji se nalazi u trešnjama spada u minerale koji imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje srčanog mišića, kao i na održavanje krvnog pritiska na optimalnom nivou. Pored toga, u trešnjama ima i magnezijuma, kao i bakra i mangana, za koje je utvrđeno takođe da pozitivno utiču na zdravlje ljudskog organizma.

Zahvaljujući antioksidansima, koji mogu da neutrališu slobodne radikale, unos trešanja može u velikoj meri da smanji oštećenje na ćelijama, kao i da umanji mogućnost pojave različitih upalnih procesa.

Nakon svega navedenog, sasvim je jasno da trešnje treba unositi u toku sezone redovno.

Imaju i protivupalno dejstvo, a ne samo da mogu da smanje rizik od različitih srčanih oboljenja, te da utiču na poboljšanje cirkulacije, nego utiču i na poboljšanje kvaliteta sna. Naime, ovo voće predstavlja prirodni izvor melatonina, što je hormon koji utiče na regulaciju sna.

Upravo zato što spadaju u red voća sa izuzetno visokim nivoom antioksidanasa, trešnje mogu da pomognu organizmu da se izbori protiv različitih oboljenja.

Trešnje i zdravlje

Ne samo da je u pitanju vrlo osvežavajuće voće, već trešnje i te kako imaju pozitivan uticaj i na zdravstveno stanje, upravo zbog vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka koje sadrže.

Na prvom mestu one predstavljaju odlično prirodno sredstvo za zaštitu srčanog mišića, a primećeno je da redovna konzumacija ovog voća može da utiče i na smanjivanje nivoa lošeg holesterola, kao i triglicerida, čime se ostvaruje pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova.

Izuzev protivupalnog dejstva, trešnje imaju i analgetska svojstva, pa se smatra da mogu pomoći i kod sportskih povreda, tako što će smanjiti zapaljenje mišića i eventualne bolove.

Kao što smo već pomenuli, jedna od karakteristika ovog voće jeste i protivupalno dejstvo, a smatra se da trešnje imaju pozitivan uticaj i na regulaciju probave.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *