Kako zaštiti kožu posle prekovremenog sunčanja?

Podeli

Sunčanje je aktivnost u kojoj mnogi uživaju tokom leta, bilo da se radi o odmoru na plaži, radu u bašti ili jednostavnom provodu na otvorenom. Međutim, preterano izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih problema sa kožom, uključujući opekotine, starenje kože i povećan rizik od raka kože. Stoga je izuzetno važno znati kako pravilno zaštititi kožu posle dugog boravka na suncu.

sunčanje, opekotine od sunca, da li je sunčanje zdravo, kako ublažiti kad izgorimo
Pexels: Mikhail Nilov

Da li je sunčanje zdravo?

Sunčeva svetlost ima značajne zdravstvene benefite, kao što je proizvodnja vitamina D, koji je ključan za zdravlje kostiju i imunološki sistem. Međutim, prekomerno izlaganje UV zracima može biti štetno. Dugoročno izlaganje može dovesti do oštećenja DNK u ćelijama kože, što može izazvati preuranjeno starenje kože, pigmentaciju i povećan rizik od raka kože, uključujući i melanom.

Iako je važno izlagati se suncu kako bi telo proizvelo dovoljne količine vitamina D, važno je to činiti umerenim intenzitetom. Stručnjaci preporučuju sunčanje u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, kada su UV zraci slabiji. Takođe, preporučuje se korišćenje zaštitnih sredstava i odgovarajuće odeće koja pokriva kožu. Na ovaj način, moguće je iskoristiti prednosti sunčanja dok se minimiziraju rizici po zdravlje kože.

Kako se zaštiti od sunca?

Preventivna zaštita od sunca je najbolji način da se izbegnu oštećenja kože. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF) je jedan od najefikasnijih načina zaštite. Preporučuje se upotreba krema sa visokim SPF-om, koji štite od oba tipa UV zračenja (UVA i UVB). Ove kreme treba nanositi najmanje 30 minuta pre izlaska na sunce i obnavljati ih svaka dva sata, kao i nakon kupanja ili znojenja.

Nošenje zaštitne odeće je takođe važan korak. Lagana, duga odeća može pružiti fizičku barijeru protiv sunca. Šešir sa širokim obodom štiti lice, vrat i uši, dok sunčane naočare sa UV zaštitom štite oči i delikatnu kožu oko njih. Izbegavanje direktnog sunca tokom najjačeg zračenja, obično između 10 ujutro i 4 posle podne, može značajno smanjiti rizik od opekotina i dugoročnog oštećenja kože.

Hidratacija je još jedan ključni faktor u zaštiti kože od sunca. Pijenje dovoljno vode pomaže održavanju hidratacije kože, čineći je otpornijom na oštećenja. Redovno unošenje tečnosti, zajedno sa hidratantnim kremama, može pomoći u održavanju elastičnosti i zdravlja kože tokom sunčanih dana.

Šta raditi ako ste izgoreli? Kako ublažiti bolove opekotina?

Ako ste preterali sa sunčanjem i zadobili opekotine, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste ublažili bol i ubrzali oporavak. Prvo, važno je hlađenje kože. Tuširanje hladnom vodom ili primena hladnih obloga može pomoći u smanjenju upale i olakšanju bola. Ipak, treba imati na umu da je to posebno efikasno u prvih nekoliko sati nakon što ste primetili opekotine.

Hidratacija kože je ključna za oporavak. Korišćenje kreme ili losiona na bazi aloe vere ili hidrokortizona može smiriti iritaciju i ubrzati proces zarastanja. Aloe vera ima prirodna umirujuća svojstva koja hlade kožu i smanjuju upalu, dok hidrokortizon pomaže u smanjenju crvenila i svraba.

Takođe, dobar narodni lek protiv opekotina od sunca je i da nanesete debeli sloj hladnog jogurta direktno na opekotine. Ostavite ga da deluje na koži oko 20-30 minuta. Tokom tog vremena, mlečna kiselina i probiotici iz jogurta pomoći će u smirivanju iritacije i ubrzavanju zarastanja.

Jedan od efikasnih načina za ublažavanje bolova i ubrzavanje oporavka opekotina je korišćenje kreme Pantenol. U pitanju je krema koja je pogodna za tretiranje različitih vrsta oštećenja kože, uključujući i opekotine od sunca. Pomaže u regeneraciji kože i smanjuje upalu, čime ubrzava proces zarastanja i smanjuje bol. Nakon hlađenja kože i nanošenja, te ispiranja jogurta, nanesite tanak sloj Pantenol kreme na zahvaćeno područje. Možete je koristiti nekoliko puta dnevno, kako biste održali hidrataciju kože i ubrzali njen oporavak.

Povećanje unosa tečnosti je takođe važno da bi telo nadoknadilo izgubljenu tečnost i pomoglo regeneraciju kože. Voda je neophodna za održavanje elastičnosti i hidratacije kože, posebno nakon opekotina.

Izbegavanje dodatnog izlaganja suncu dok se koža ne oporavi je od suštinskog značaja. Dalje izlaganje može pogoršati opekotine i produžiti vreme oporavka. Nosite zaštitnu odeću i ostanite u hladu što je više moguće dok se koža ne izleči.

Ukoliko su opekotine ozbiljne, sa simptomima kao što su plikovi, jaka bol ili groznica, neophodno je potražiti medicinsku pomoć. Pravovremeno reagovanje može sprečiti komplikacije i pomoći bržem oporavku kože. Lekari mogu preporučiti posebne kreme ili tretmane koji ubrzavaju zaceljivanje i smanjuju rizik od infekcija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *