Kemer – od ribarskog sela do bisera turskog turizma

Podeli

Kemer je jedno od najlepših letovališta Antalijske revijere. Nekada je bilo malo ribarsko selo, a danas je ova varoš biser turskog turizma koji se nalazi u podnožju planine Taurus. Svojim lepim plažicama, ukusnom hranom, dobrim noćnim životom i opijajućim vazduhom, privlači na hiljade turista svake godine.

Kemer – od ribarskog sela do bisera turskog turizma

Kemer – nekad i sad

Do sredine šezdesetih godina XX veka, Kemer je bilo malo ribarsko selo, koje se zvalo Eski Koy ili u prevodu Staro Selo. Tada počinje projekat izgradnje Antalijske revijere kojoj pripada i ovo letovalište.

Kako je obala bila izuzetno stenovita, plaže su zapravo nastale miniranjem stena. Upravo to je razlog i zašto na tom delu obale nema dugačkih peščanih plaža, već samo poneka uvala, dok je najveći broj plaža ili prekriven krupnijim šljunkom ili izbetoniran za potrebe hotela.

Vremenom se Kemer razvija u turistički centar sa svim potrebnim sadržajima. Na njegovom glavnom trgu nalazi se sahat kula i ulice su ispunjene kafićima, pabovima, barovima, restoranima i mestima za zabavu, kao i raznovrsnim prodavnicama i buticima duž pešačke staze, bilo one u centru grada ili na obali.

Postoji nekoliko desetina hotela u samom gradu, ali turisti se uglavnom odlučuju za veće hotelske komplekse koji se nalaze u njegovoj okolini. Pre svega zbog lepših plaža i bazena, pa uveče, kada su željni noćnog provoda, do centra gradu odu taksijem ili dolmušem.

kemer klima

Klima Kemera je ono što turisti vole

Kemer ima posebnu mirko klimu, koja ga izdvaja među mestima između Antalije i Alanje. Naime, samo se tu ne oseća vlaga u vazduhu, a spoj morskog i planinskog vazduha je raj za svačija pluća. Upravo zbog toga ga mnogi smatraju biserom Anatalijske rivijere.

Gde se nalazi Kemer?

Kemer se nalazi na oko 43 km zapadno od centra Antalije i nešto manje od 60 km od aerodroma u tom gradu. Tokom letnje sezone postoje čarter letovi iz Beograda za Antaliju. Trajanje leta je 4 sata.

Ako se odlučite da u ovo letovalište stignete kopnenim putem, onda se pripremite da pređete (ako putujete iz Beograda) oko 1.700 km, što je oko 20 sati vožnje bez pauza.

kemer turska

Šta Kemer nudi turistima?

Centar grada obiluje mnoštvom kafića, pabova i barova, te restorana i mesta za zabavu, kao i raznolikim elegantnim prodavnicama i buticima. Zadovoljava potrebe baš svakog turiste.

Šetnja od čuvene Kule sahat do Kemer G-Marine je jedna od omiljenih svima koji letuju u ovom lepom gradu. Čuvena plaža i park Moonlight je nešto što sigurno nećete propustiti ako budete izabrali Kemer za vaše ovogodišnje letovalište. Park Moonlight obiluje modernim barovima, restoranima, otmenim klubovima na plaži i dizajnerskim prodavnicama. Takođe, ovde možete uživati u delifinarijumu, mini zoološkom vrtu, teniskim i košarkaškim terenima, zelenim površinama i mnogim drugim sadržajima.

Na samo nekoliko minuta hoda od marine i plaže Moonlight, nalazi se Nomad tematski park. U pitanju je jedinstvena atrakcija i vredi je posetiti zbog živopisnog pogleda na zaliv Kemer. Ovde ćete doživeti i uživati u kulturi nomada u muzeju na otvorenom i odmoriti se uz zadivljujući pogled na zaliv.

Utisci o Kemeru su i pozitivni i negativni. Na svu sreću, više se mogu sresti oni koji su pozitivni, gde se ističe da je u letovalištu optimalan odnos cene i kvaliteta. Ukoliko i postoje negativni utisci, oni se uglavnom javljaju zbog činjenice da ili turisti imaju velika očekivanja ili nisu upoznati sa samom destinacijom

Kemer – plaže

Kemer je poznat po plažama koje nude i pogled na prelepe pejzaže. Ima više zaliva, što peskovitih što šljunkovitih, gde možete provesti i po ceo dan.

Takođe, u ovom letovalištu postoji mnogo plaža sa Plavom zastavom, što znači da možete biti sigurni da ćete se sunčati i kupati u kristalno čistom moru.

Plaža Moonlight (Azisigi beach) je glavna plaža centra letovališta. Nalazi se odmah iza Marine i krasi je zlatni pesak i kristalno čisto more. Plaža je idealna za hedoniste, jer na njoj može samo da se uživa.

Tu su još i plaže Kiris, Camyuva, Olympos i mnoge druge na kojima možete zaista istinski uživati u letnjim danima.

kemer plaze

Znamenitosti u blizini Kemera

U okolini nalaze se mnoge znamenitosti, do kojih se organizuju izleti, koji turistima pružaju priliku da uživaju u zadivljujućim pejzažima i značajnim istorijskim lokalitetima, korz koje će bolje upoznati i istoriju Turske i samog Kemera.

Arheološko nalazište Faselis

Faselis, koji datira iz VII veka pre nove ere, je drevni likijski grad, muzej na otvorenom i arheološko nalazište udaljeno oko 12 km od letovališta. Veruje se da su ga osnovali kolonisti sa Rodosa. Nekada važan trgovački grad i jedan od glavnih centara između trgovine Egipta, Sirije, Grčke i drugih mediteranskih zemalja, Faselis je imao tri prirodne luke – na severu, severoistoku i jugozapadu.

Vladali su mnogi ovim drevnim gradom. Persijanci, Aleksandra Veliki, Likijska federacija, a bio je i pod Rimskim carstvom, pa Vizantijskim. Bio je i meta pirata koji su često upadali u grad. Nekadašnji biser morske trgovine, Seldžuci su osvojili 1158. godine. Posle XIII veka grad je potpuno napušten.

faselis kemer

Po mnogim istoričarima, grad je bio posvećen boginji Atini. Danas Faselis pored posete arheološkom nalazištu, pruža i mogućnost uživanje na jednoj od tri plaže u blizini.

Sa svojim impresivnim istorijskim ostacima, prekrasnim plažama i izletištima, Faselis je jedna od najposećenijih znamenitosti u Kemeru.

Antički Olimpos

olimpos kemer

Antički Olimpos je još jedna od atrakcija Kemera. Ovaj prirodni park čuva priču od davnina, o svom značaju u drevnim vremenima. Olimpos ima fascinantnu prirodu i prelepe plaže. Takođe, ovde treba pomenuti i planinu Tahtali, najvišu planinski masiv u blizini obale. Moguće je iz gondole uživati u panorami prelepog zelenog masiva Olimposa i planinskog masiva Tahtali.

Kanjon Goynuk

goynuk kanjon

Poseta kanjonu Goynuk je takođe neizbežna ako želite da uživate u svim čarima Kemera. Ovaj kanjon će pružiti doživljaje koje ćete pamtiti za ceo život, posebno ako ste ljubitelj prirode i njenih lepota, kao što su veličanstveni vodopadi i beskrajna borova šuma. Moguće je ovde i planinariti i kampovati.

 Janartas (Chimaera)

Ovo je mesto večnog plamena. Naime, prema grčkom mitu, čudovište zvano Himera, koje je bilo delimično lav, koza i zmija izbacivalo je plamen umesto uzdaha.

večni plamen kemer
Janartas

Legenda kaže da je likijski kralj po imenu Belerofont krenuo da ubije Himeru uz pomoć svog krilatog konja Pegaza, jer je znao da jedino iz vazduha može ubiti čudovište. U tome je i uspeo, a kako ga je ubio, tako je ova pala među stene – pa otuda večni plamen, jer to je Himerin poslednji izdah.

Inače tu posetioci mogu da uživaju i u šetnji kroz predele neverovatne lepote.

Kemer ima još mnoštvo znamenitosti koje će vas naterati da se u ovo mesto zaljubite i iznova mu se vraćate.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *