Zašto se Antalija naziva Biserom Mediterana?

Podeli

Turska rivijera je univerzalni naziv za letovališta Antalijske regije, među kojima se posebno izdvaja Antalija. Zapravo je u pitanju Antalijska rivijera, koja je poznata među turistima iz Srbije, koji biraju letovanje u Turskoj, ali i među turistima iz sveta.

Zašto se Antalija naziva Biserom Mediterana?

Samim tim što je u pitanju grad bogate i duge istorije, očekivano je i da Antalija važi za jedno od najviše posećenih letovališta u tom delu zemlje. Sa druge strane, na Egejskoj obali Bodrum važi za jedno od najlepših letovališta.

Kratka istorija Antalije

Smatra se da je kralj Atal Drugi od Pergamona osnovao grad 158. godine pre Hrista, a veruje se da je upravo on i zaslužan za naziv ovog, danas poznatog turskog letovališta. Antalijom kasnije vladaju Rimljani, zatim Vizantija, sve dok grad nisu osvojili Seldžuci.

Zanimljivo je pomenuti podatak da je tokom svojih putovanja sa ciljem upoznavanja ljudi sa hrišćanskim učenjem, apostol Pavle posetio i Antaliju. Sve to se odigralo najverovatnije 48. godine pre naše ere.

Kaputas Kas Antalija, Canva Pro User

Antalija je biser Mediterana

Jedan od razloga zbog kojih se ovo tursko letovalište često pominje i kao pravi pravcati biser celog Mediterana, primarno je vezan za položaj koji Antalija zauzima. Ne samo da turska provincija, u kojoj se grad nalazi ima izlaz na more, nego se na njenoj teritoriji nalazi i planina Taurus i to baš iznad letovašta. Podsećanja radi, u pitanju je planina na kojoj se nalazi jedan od najpoznatijih ski centara u Turskoj.

Ako se uzme u obzir podatak da više od 10 miliona posetilaca u toku godine letuje u Antaliji, sasvim je jasno zbog čega je baš to tursko letovalište okarakterisano kao jedna od najposećenijih destinacija za letovanje u Turskoj.

Letovanje u Antaliji

Smešteno u istoimenom zalivu, ovo tursko letovalište, u kome živi više od milion ljudi, u toku letnje sezone odiše posebnim šarmom. Spoj mora i obližnje planine Taurus, čini Antaliju idealnom destinacijom za posetu, posebno u letnjem periodu.

Budući da na području Turske, prema zvaničnim podacima, postoji oko 350 plaža koje nose odličje Evropske unije, poznato kao „Plava zastavica“, a da se na području Antalijske regije nalazi njih više od 190, nema potrebe pomenuti u kojoj meri je more u tom delu Turske čisto.

Prostrane, duge i lepo uređene plaže, uz čisto more i fenomenalne hotele, čine letovanje u Antaliji idealnim.

kaš antalija

Znamenitosti Antalije

Dva se dela izdvajaju u ovom poznatom turskom letovalištu, odnosno stari deo grada i onaj, koji je novijeg datuma.

Stari deo Antalije ili Kaleidži smešten je oko nekadašnje luke. Turisti koji posete taj deo letovališta imaće priliku da vide stara arhitektonska zdanja i da prošetaju uskim, kaldrmisanim ulicama, kako bi bolje upoznali duh ovog turskog letovališta.

Široki bulevari, brojni tržni centri i moderna zdanja karakterišu noviji deo Antalije. Upravo se tu nalaze i brojni noćni klubovi, koji posetiocima nude odličnu zabavu.

U toku sezone se turistima, koji se odluče za letovanje u Antaliji nudi mogućnost i da bolje upoznaju okolinu, budući da se organizuju brojni izleti iz Antalije.

Krstarenje je jedan od najčešće pominjanih izleta. A ono zbog čega su takvi izleti popularni među turistima jeste što, sa jedne strane imaju mogućnost da uživaju u svemu što donosi moderno vreme, a sa druge da se bolje upoznaju se brodovima, koje su stanovnici Antalije nekada koristili kada su išli u lov na morske morske sunđere. Stvar je u tome da se krstarenja iz Antalije uglavnom ogranizuju na starim brodovima, koji su naravno renovirani i koji turistima nude brojne pogodnosti.

antalija turska

Duden vodopadi jedna su od atrakcija Turske, a nalaze se tek na par kilometara udaljenosti od Antalije. Na mestu na kome se reka Duden uliva u more, mogu se videti vodopadi koji posetioce ostavljaju bez daha. Gornji vodopadi reke Duden nalaze se u samom letovalištu i to u parku prirode, u kome vredi posetiti i Pećinu želja ili uživati u nekom od kafića, okruženih zelenilom.

Drevna Likija je oblast u današnjoj Turskoj, koja je poznata kako po takozvanim Likijskim grobnicama, uklesanim u stenu, tako isto i po gradu Miri, koji je rodni grad Svetog Nikole. Izleti iz Antalije do Mire, u većini slučajeva uključuju i posetu drugim gradovima u nekadašnjoj Likiji, a ponuda se razlikuje od agencije do agencije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *