Zašto je Rusija tako poznata?

Podeli

Zemlja koja zauzima područje istočne Evrope i severne Azije, posebno je interesanta zbog aktuelnih događaja. Rusija se smatra najvećom državom na celom svetu, budući da se prostire na površini od preko 17 miliona kvadratnih kilometara.

Zašto je Rusija tako poznata?

Ukupna teritorija Ruske Federacije je čak dva puta veća od kanadske teritorije, a graniči se sa čak 18 zemalja. Oko 146 miliona ljudi živi na teritoriji zemlje, tako da se u svetu nalazi na visokom, devetom mestu po ukupnom broju stanovnika. Čak 15 gradova na teritoriji ove zemlje broji više od milion stanovnika.

Rusija zanimljivosti

 • Ne samo da je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, već je Rusija i članica sa pravom veta.
 • Ruska Federacija, odnosno naziv Rusija se dovodi u vezu sa drevnom Kijevskom Rusijom, čiji je glavni grad bio današnji Kijev u Ukrajini. Zapravo su pripadnici drevnog naroda Rusa (Русь) osnovali Kijevsku Rus (Киевская Русь), od koje je vremenom nastao i naziv Rusija. Veruje se da je prilikom stvaranja tog naziva bio značajan i grčki uticaj (Ρωσσία).
 • Ojmjakon je zvanično najhladnije mesto na svetu i nalazi se na teritoriji Rusije.
 • Rt Fligeli nalazi se na Rudolfovom ostrvu Zeemlje Franca Josifa i važi za krajnju tačku Rusije na severu, dok je rt Čeljuskin zvanično najsevernija tačka Rusije na kopnu.

Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika bila je u periodu od 1917. do 1991. godine u sastavu Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. U to vreme bila je ne samo najveća po teritoriji u Sovjetskom Savezu, nego je i bila najrazvijenija u privrednom smislu.

Bajkalsko jezero zauzima površinu od 31,5 hiljada kvadratnih kilometara. Odmah iza Kaspijskog mora, drugo je po površini na području Azije. Budući da ima dubinu od 1.642 metra, važi za najdublje jezero na celom svetu.

 • Pomorske granice Rusija ima samo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.
 • Prvi krunisani car Rusije bio je Ivan IV, poznat i kao Ivan Grozni. Krunisan je 1547. godine i istorijski je ostao upamćen, pored toga i po tome što je uveo feudalnu skupštinu, kao i seosku samoupravu i prvi zakonik.
 • Sa Kinom, Belorusijom, Letonijom, Mongolijom i JUžnom Osetijom, Ruska Federacija ima isključivo kopnene granice.
 • Na teritoriji Ruske Federacije živi oko 160 etničkih grupa. Svi oni govore 174 različita jezika. Najzastupljeniji je ruski jezik, a za njim slede tatarski i ukrajinski.

U muzeju Ermitaž, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, nalazi se oko 3 miliona eksponata. Ermitaž je u svetu na prvom mestu po broju umetničkih slika, dok se inače smatra najvećim muzejem na celom svetu.

 • Vrh Elbrus na Kavkazu nalazi se na 5.642 metara nadmorske visine i najviši je vrh cele Rusije, ali i evropskog kontinenta.
 • Na teritoriji Rusije postoji čak 11 vremenskih zona.
 • Najduža reka u Rusiji je Ob, koja je po dužini na petom mestu u celom svetu.
 • Dužina obala Rusije je veća od 37 hiljada kilometara. Osim na Tihi okean i Severni ledeni okean, Rusija ima izlaz i na Baltičko i Azovsko more.
 • Jedna od osam pokrajina u Rusiji je i Kamčatska pokrajina, koju osim istoimenog poluostrva čine i Komandirska ostrva i ostrvo Karaginski. Procenjuje se da je više od 10.000 metara dubog rov, Kuril-Kamčatka, koji se nalazi u blizini obale Kamčatke u Tihom okeanu. Vulkani na poluostrvu Kamčatka deo su Svetske baštine UNESCO-a.

Transsibirska železnica, sa dužinom pruge većom od 9 hiljada kilometara nalazi se u Rusiji i zvanično je najduža na svetu.

Iako ruske republike imaju pravo da koriste svoje državne jezike, obaveza je da mora biti korišćena ruska ćirilica, kao osnov za pisanje. Ruski je najzastupljeniji državni jezik, a uz njega i koračajski, abazinski, čerkeski i nogajski jezik.

Ruski gas, odnosno nafta i plin, prolaze kroz cevovode, čija je ukupna dužina tolika da nekoliko puta mogu da okruže celu planetu Zemlju, uzevši u obzir da imaju dužinu blizu 260 hiljada kilometara.

Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Jekaterinburg i Nižnji Novgorod su pet najvećih gradova na teritoriji Rusije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *