Ko je podigao Smederevsku tvrđavu?

Podeli

Jedno od najimpresivnijih srednjovekovnih utvrđenja i na teritoriji Srbije, ali i na evropskom tlu, Smederevska tvrđava je i svojevrsni simbol grada.

smederevska tvrdjava
Pixabay: fotos1992

Tvrđava je podignuta u periodu između  1428. do 1439. godine i to u vreme kada je Smederevo bio prestonica srpske despotovine, na čelu sa Đurađom Brankovićem. Upravo on je i zaslužan za podizanje ovog velelepnog utvrđenja.

Tvrđava u prestonici srpske despotovine

Kada je Smederevo bilo prestoni grad srpske despotovine, bilo je potrebno dobro ga osigurati. Na čelu despotovine bio je Đurađ iz porodice Branković, koji je i naredio gradnju ovog utvrđenja.

Smederevska tvrđava je građena nešto više od decenije i to u periodu od 1428. do 1439. godine.

Đurađ Branković se nalazio na čelu zemlju i bio je despot Srbije od 1427. do 1456. godine. Ujedno je istorijski ostao upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih vladara srednjeg veka, koji je vladao u periodu osmanskih osvajanja.

Smederevsku tvrđavu je Đurađ Branković  podigao iz nekoliko razloga. Ipak, kao najbitniji se navodi činjenica da je Smederevo je bilo značajno strateško mesto, a i prestonica despotovine, što je značilo da je tvrđava mogla da kontroliše važne trgovačke puteve i da štiti Srbiju od osmanskih napada sa juga.

Kada je podignuta Smederevska tvrđava?

Vrlo brzo po dolasku na čelo srpske despotovine. Đurađ Branković odlučuje da osigura prestonicu i naređuje gradnju tvrđave. Nešto više od 10 godina je građena Smederevska tvrđava, budući da je gradnja predstavljala veliki poduhvat, ali je srpski despot bio odlučan da tvrđava bude izgrađena što je moguće pre kako bi zaštitila Srbiju od osmanskih napada.

Samo utvrđenje sačinjeno je iz dva dela – Malog i Velikog grada.

U Malom gradu nalazila se rezidencija srpskog despota i njegove porodice, a Veliki grad služio kao vojna tvrđava. Oko tvrđave su izgrađeni jaki bedemi sa kulama motriljama, dok je sama tvrđava okružena šancem, koji je bio napunjen vodom, ne bi li i na taj način bila zaštićena.

Najvažnija među kulama, Donžon kula, dosezala je 25 metara i imala pet spratova.

U to vreme, Smederevska tvrđava je bila značajan vojni, politički i kulturni centar Srbije u srednjem veku. Bila je to jedna od najsnažnijih fortifikacija u Evropi i odolevala je osmanskim napadima više od pola veka. Tvrđava je takođe bila važno kulturno središte. U njoj su se nalazile crkve, manastiri, škole i biblioteke.

Danas je Smederevska tvrđava popularna turistička destinacija i jedan od simbola Srbije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *