Zašto se kaže plava kosa?

Podeli

Kao jedan od najupečatljivijih atributa ljudske pojave, kosa se sreže u različitim bojama i nijansama, što odražava široku paletu genetskih varijacija. Međutim, plava kosa je često opisivana kao posebno zapanjujuća i jedinstvena. Ali je mnoge zbunjivalo i zbunjuje i dalje zašto se kaže plava kosa, kada je ona zapravo žute boje?

zasto se plava kosa tako zove
Pexels: Skitterphoto

Pigmentacija kose

Boja kose proističe iz prisustva melanina, pigmenta koji se takođe nalazi u koži i očima. Postoje dva tipa melanina koji određuju boju kose:

  • eumelanin (daje tamniju boju)
  • feomelanin (daje svetlije nijanse)

Genetski faktori

Plava kosa je obično rezultat nasleđenih, genetskih faktora. Da bi neko imao plavu kosu, mora naslediti specifičnu kombinaciju gena od oba roditelja. Geni su ti koji su zaslužni za svetliju boju kose dominiraju u ovom procesu.

Ponekad, mutacije u genima odgovornim za proizvodnju melanina mogu dovesti do pojave plave kose čak i kod osoba čiji su roditelji tamnokosi. Ove mutacije mogu biti rezultat prirodne varijacije u genetskom materijalu.

Uticaj okoline i hemikalija

Iako genetika igra ključnu ulogu u određivanju boje kose, spoljašnji faktori poput izlaganja suncu, upotrebe hemikalija za kosu i stresa takođe mogu uticati na nijansu i kvalitet kose.

Plava kosa u tradiciji i umetnosti

Vrlo često plava kosa nosi i različitu simboliku. U mnogim kulturama, ona je povezana sa božanskim atributima, magijom i nevinošću, dok u savremenoj kulturi može simbolizovati individualnost i hrabrost. Takođe se vezuje i natprirodnim bićima, budući da se vile, recimo često prikazuju kao žene plave kose, a i anželi su neretko predstavljeni kao plavokosi.

Zašto plava kosa, kad je žuta?

Razumevanje toga zašto u našem jeziku žena sa svetlom kosom često biva nazivana plavušom, iako je njena kosa zapravo žute boje, iziskuje dublje sagledavanje jezičnih i kulturnih transformacija koje su oblikovale našu percepciju i opis boja tokom istorije.

Pre nego što jezik razvio specifične nazive za različite nijanse, koncept boja bio je znatno širi i manje precizan.

Staroslovenski jezik, na primer, koristio je termina plav za opisivanje svetlih, bledih tonova, obuhvatajući i bele i zlatno-žute nijanse. Odatle najverovatnije i vodi poreklo pojam plava kosa, koji se koristi za kosu zlatno-žute boje.

U to doba je fokus bio na opštoj svetlini, dok se specifična nijansa smatrala manje bitnom. Tako su ljudi sa svetlom kosom jednostavno opisivani kao plavi, iako je njihova kosa u stvarnosti bila zlatno-žutih nijansi.

Zanimljivo je pomenuti da se ova neobičnost ne javlja samo u srpskom, već i u drugim jezicima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *