Zašto je suva kosa zahtevna?

Podeli

Suva kosa je u svakom smislu specifična. Zato i ne čudi što se neretko javlja pitanje da li postoji rešenje za osobe koje imaju takvu kosu?

Zašto je suva kosa zahtevna?
Pixabay

Nekada nisu postojali različiti preparati, koji pomažu oporavku suve kose, stoga su se žene negovale na prirodan način. Međutim, savremeno doba nosi i mnoge benefite po tom pitanju.

Pored toga, da bi neko mogao taj problem da reši, važno je da zna i koji je njegov uzrok.

Nije neuobičajeno da se i žene i muškarci rađaju sa izrazito suvom kosom. Štaviše, obično je praćena i naročito suvom kožom. Dalje, određeni periodi u životu dovode do ove pojave. Zato i nije neuobičajeno da se javi suva kosa u menopauzi, na primer.

Na svu sreću, postoje različite maske koje će i te kako pomoći u nezi takve kose.

Koji su znaci da je u pitanju izrazito suva kosa?

Suva kosa obično nema nikakav sjaj. U njoj nema prirodne masnoće, koja nastaje usled lučenja sebuma (lojnih žlezda). I upravo iz tog razloga se često navodi da je kosa kao slama.

Takva kosa je i gruba na dodir, te ne deluje nimalo živahno.

Zašto je tanka i suva kosa?

Nije moguće precizno reći koji su uzroci suve kose. Ipak, postoje neki razlozi koji dovode do toga. Osim ako je u pitanju osoba kod koje je prirodno prisutan ovaj problem.

Najčešće se javlja kod osoba koje žive na području na kome ima mnogo sunčanih dana ili vetra. Na tu pojavu ima uticaja i kupanje u moru ili u bazenu.

Ukoliko se prilikom pranja koriste jaki preparati ili se često pere, vremenom će postati suva. Redovno korišćenje presa za peglanje i uvijanje kose takođe može da ima uticaja.

I često korišćenje farbi i blanša, te stavljanje minivala i često feniranje, koje je nestručno, mogu da isuše kosu.

U određenim slučajevima izrazito suva kosa se javlja usled izloženosti stresu. Do nje može doći i usled nepravilnog rada tiroidne žlezde, kao i kada su prisutni određeni genetski poremećaji.

Kako oporaviti suvu kosu?

Svako ko ima ovakav tip kose teži da pronađe najbolji način za njen oporavak. Ako je u pitanju jako suva kosa, prirodni lek uglavnom podrazumeva korišćenje različitih maski. Najpre se misli na one, koje su napravljene od prirodnih preparata.

Jedno od najboljih prirodnih pakovanja jeste kombinacija maslinovog ulja i žumanceta. Naročito u toku leta bi trebalo tu mešavinu utrljati u koren kose i ostaviti nekoliko sati da odstoji.

Isto tako je važno pronaći odgovarajući šampon i balzam. Najbitnije je da oni ne budu jaki.

Dobro je koristiti i različite vrste ulja, poput:

  • ricinusovog
  • bademovog
  • kukuruznog
  • maslinovog
  • kokosovog

Valjalo bi sa vremena na vreme koristiti i namensko pakovanja i kreme za suvu kosu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *