Koja je najstarija poznata pesma na svetu?

Podeli

Arheološka čuda često oživljavaju prošlost na načine koji nas oduševe. Jedno od takvih otkrića je Hurijska himna br. 6, koja se smatra najstarijom poznatom melodijom na planeti. Ova dragocenost pronađena je na glinenim tablicama tokom iskopavanja drevnog grada Ugarita, današnje Sirije.

Najstarija pesma na svetu
Pexels: Negative Space

Hurijska himna br. 6 potiče iz XIV veka pre nove ere i predstavlja muzičku riznicu koja otkriva drevne tonove. Zaista je fascinantno kako je ovo otkriće omogućilo modernoj publici da iskusi zvuke prošlosti.

Da li je Hurijska himna br.6 najstarija pesma na svetu?

Iako je Hurijska himna br. 6 dugo smatrana najstarijom, nedavna otkrića ukazuju na postojanje još starijih artefakata. Na primer, slična tablica pronađena u Iraku, koja glorifikuje dinastiju koja je vladala Lipit-Ištarom, datira pre čak 600 godina od Himne br. 6. Ipak, ova starija tablica sadrži samo uputstva za podešavanje lire, dok je sadržaj himne minimalan.

Hurijska himna br. 6 je izuzetno značajna zbog svoje dobre očuvanosti. Ovo otkriće omogućilo je arheolozima da pokušaju rekonstruisati njen originalni muzički sadržaj. Naravno da to nije bio lak zadatak, a profesorka sa Univerziteta Kalifornija, En Kilmer, posvetila je čak 15 godina svog života proučavanju ove tablice pre nego što ju je uspela transkriptovati u modernu muzičku notaciju 1972. godine.

Ovo otkriće naglašava važnost čuvanja i istraživanja kulturnih artefakata. Hurijska himna br. 6 ne samo što nam pruža uvid u drevnu muziku, već podseća na važnost očuvanja nasleđa kako bismo bolje razumeli korene naše civilizacije.

Poslušajte je:


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *