3 najlepša božična marketa u Evropi

Podeli

Stari kontinent nadaleko je poznat po mnogo čemu, pa i po tradicionalnim novogodišnjim bazarima. Neki su poznatiji od drugih, ali nema sumnje da je svaki novogodišnji market po nečemu poseban. Zapravo gde god da se nađete u Evropi za Novu godinu, sigurno ćete imati mnogo toga da vidite i moći ćete u mnogo čemu da uživate.

tri najpoznatija bozicna marketa u evropi
Pexels: Oleksandr P

Istini za volju, u poslednje vreme novogodišnji bazari postoje i u Srbiji, tako da čak i ne morate ići na novogodišnja putovanja da biste osetili duh tradicije za preve praznika. Nama svakako najbliži je božićni market u Temišvaru, mada se mora priznati da je Kolmar božićni market jedan od najfascinantnijih, iako se nije našao na ovoj listi.

Evropa tokom praznične sezone oživljava čarolijom božićnih marketa, transformišući svoje gradske trgove u prave bajke od svetlosti, mirisa i zvukova. Svaki grad ima svoju jedinstvenu verziju ovog prazničnog čuda, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo. U nizu gradova širom kontinenta, tradicionalni božićni marketi predstavljaju srce i dušu praznika, okupljajući lokalno stanovništvo i turiste u atmosferi radosti, topline i zajedništva.

Novogodišnji i božićni bazari u Evropi

Jedan od najupečatljivijih božićnih marketa nalazi se u Dizeldorfu u Nemačkoj. Ovaj grad postaje oaza svetala, zvukova i mirisa tokom decembra. Drveni štandovi ukrašeni tradicionalnim nemačkim ukrasima i topli napici doprinose osećaju bajkovitosti. Šetajući ulicama Dizeldorfa tokom ovog perioda, posetioci se mogu zadržati na štandovima sa rukotvorinama, ukusnim kobasicama i mirišljavim kuvanim vinom, što sve čini doživljaj još zanimljivijim.

Austrija, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, domaćin je jednog od najlepših božićnih marketa u Beču. Centralni trgovi poput Rathausplatza i Schönbrunn Palace-a pretvaraju se u bajkovite prostore sa klizalištima, svetlosnim instalacijama i tradicionalnim austrijskim proizvodima. Beč privlači posetioce svojom sofisticiranom elegancijom i pravom bajkovitom atmosferom.

Božićni market Zagreb u Hrvatskoj bio je nosilac titule Najboljeg božićnog marketa u Evropi više puta. Ovaj market poznat je po autentičnosti, prelepim štandovima koji nude lokalne specijalitete, umetničke radove i raznolik kulturni program. Grad Zagreb tokom decembra postaje pravo božićno čudo sa svetlima, ukrasima i toplim tonovima koji obasjavaju njegove trgove.

Ovi božićni marketi su samo vrhunac ledenog brega u bogatstvu prazničnih dešavanja širom Evrope. Svaki grad ima svoj jedinstveni pečat koji čini božićne markete nezaboravnim i posebnim mestima tokom praznične sezone.

Šta su božični marketi?

Novogodišnji bazar, takođe poznat i kao božićni market, predstavlja tradicionalnu manifestaciju koja se održava tokom praznične sezone, obično tokom meseca decembra. Ovi bazari su karakteristični po tome što se organizuju na javnim prostorima, najčešće na centralnim trgovima gradova, i nude širok spektar proizvoda, hrane, pića i raznih zabavnih aktivnosti.

Neke od osnovnih karakteristika božićnih i novogodišnjih marketa su:

  • štandovi sa proizvodima (centralni element svakog božićnog marketa su drveni štandovi postavljeni duž trga, gde lokalni prodavci ili zanatlije nude različite proizvode. A to mogu biti tradicionalni zanatski proizvodi, rukotvorine, božićni ukrasi, igračke, odeća, nakit i drugi artikli)
  • hrana i piće (božićni marketi nude raznoliku hranu i piće, uključujući tradicionalne lokalne specijalitete. Posetioci mogu uživati u kuvanim vinima, kobasicama, kestenima, kolačima i drugim prazničnim đakonijama)
  • božićna i novogodišnja dekoracija (gradski trgovi se ukrašavaju božićnim i novogodišnjim ukrasima, svetlosnim instalacijama i jelkama, stvarajući bajkovitu atmosferu. Mnogi gradovi takmiče se u originalnosti i lepoti dekoracija, pružajući posetiocima pravi vizuelni spektakl)
  • klizališta (neki božićni marketi uključuju i klizališta na otvorenom, što pruža posetiocima mogućnost da uživaju u klizanju pod zvezdanim nebom)
  • muzički i kulturni programi (u mnogim gradovima, božićni marketi nude i bogat kulturni program, što obično uključuje nastupe horova, muzičkih bendova, pozorišne predstave i druge zabavne aktivnosti koje doprinose prazničnom duhu)
  • radionice za decu (posebno su popularne radionice za decu gde mališani mogu učestvovati u kreiranju božićnih ukrasa i drugim kreativnin aktivnostima)
  • tradicionalni običaji (božićni i novogodišnji bazari često oživljavaju tradicionalne običaje, poput prodaje božićnih drvaca, priprema Hristovih jasli ili druge kulturne događaje koja odražavaju lokalni i nacionalni identitet)

Ovi događaji nisu samo prilika za kupovinu poklona, već i za zajedništvo, radost i uživanje u prazničnom duhu sa porodicom i prijateljima. Božićni marketi postaju centralne tačke društvenog života tokom decembra i doprinose stvaranju nezaboravnih uspomena za vreme praznika.

Božićni market Dizeldorf

Smešten u srcu nemačkog grada Dizeldorfa, ovaj božićni bazar predstavlja jedno od najuzbudljivijih i najbajkovitijih prazničnih odredišta u Evropi. Poznat je po izuzetno dugoj tradiciji, koja seže unazad do 1973. godine, i svake godine privlači posetioce iz celog sveta svojom autentičnom atmosferom, bogatom ponudom i prelepim dekoracijama.

Dizeldorf se transformiše tokom decembra u pravu zimsku bajku. Centralni deo grada, posebno trgovi, postaju epicentri prazničnog duha. Grad je ukrašen hiljadama svetala, ukrasa i drvenih kućica, što stvara gotovo magičnu atmosferu.

Božićni market u Dizeldorfu poznat je i po prelepim drvenim štandovima, koji nude širok spektar proizvoda. Posetioci mogu istraživati ove štandove i pronaći tradicionalne rukotvorine, ukrase, ručno izrađene igračke, ali i savremene suvenire. Svaki štand nosi notu autentičnosti, a prodavci oblače tradicionalne nemačke kostime, dajući time dodatni šarm celom događaju.

Gurmanski doživljaj na Dizeldorfskom božićnom marketu je nezaboravan. Posetioci mogu uživati u lokalnim specijalitetima poput kobasica i pereca, a posebno popularno je raclette, tradicionalno jelo sa rastopljenim sirom. Nezaobilazni deo je i kuvano vino (nem. Glühwein), koje se služi iz dekorativnih šolja i doprinosi osećaju topline i udobnosti.

Grad Dizeldorf ulaže poseban trud u dekorisanje trga i okoline tokom praznika. Ogromne jelke, svetlosne instalacije i šarene dekoracije stvaraju slikovitu pozadinu za sve aktivnosti na trgu. U večernjim satima, kada se upale svetla, cela oblast postaje još bajkovitija.

Božićni market u Beču

Glavni grad Austrije postaje destinacija kao iz bajke tokom božićnih praznika. Božićni market u Beču uključuje tradicionalne proizvode, koncerte i prelepo osvetljene trgove.

Bečki božićni market predstavlja jedan od najpoznatijih i najposećenijih božićnih marketa u svetu. Sa svojom bogatom istorijom, tradicijom i šarmom, Beč nudi jedinstveno praznično iskustvo koje privlači posetioce iz celog sveta.

Tradicionalno se održava na Trgu Rathausplatz, ispred gradske većnice (nem. Rathaus). Ova impozantna lokacija pruža spektakularan ambijent za praznično okupljanje. Trg je okićen hiljadama svetala, dekoracija i jelki, stvarajući magičnu atmosferu koja preplavljuje posetioce osećajem topline i radosti.

Drveni štandovi na Bečkom božićnom bazaru predstavljaju pravu riznicu tradicionalnih rukotvorina i lokalnih proizvoda. Posetioci mogu istraživati široku paletu ponude koja uključuje ručno izrađene ukrase, tradicionalnu odeću, umetnička dela, igračke i suvenire.

Takođe je moguće i uživanje u raznovrsnoj hrani, od tradicionalnih austrijskih specijaliteta do internacionalnih poslastica. Klasični božićni kolači, kobasice i perece, ali i inovativni gastro-trendovi poput raznih vrsta punjenih knedli, recimo, čine ovaj market rajem za ljubitelje hrane.

Posebna pažnja posvećuje se kvalitetu hrane na Bečkom božićnom marketu. Klasična jela poput pečenih kestena, kuvanog vina –Glühwein, ali i savremenih gurmanskih poslastica poput fondua i tapasa nude posetiocima priliku da istraže bogatstvo austrijske i internacionalne kulinarske scene.

Gradska većnica je centralna tačka dešavanja na trgu, ukrašena monumentalnim svetlosnim instalacijama i božićnim ukrasima. I upravo ispred tog velelepnog zdanja se nalazi, gotovo nestvarno klizalište, koje je neobičnog oblika, budući da prolazi kroz park, što mu daje zaista bajkovitu notu.

Božićni market u Strazburu

Ovaj francuski grad se ponosi time što ima najstariji božićni market u Francuskoj. Grad pretvara svoje trgove u bajkovitu scenu sa stotinama šarenih štandova.

Sem toga, božićni bazar u Strazburu često se smatra jednim od najlepših i najautentičnijih božićnih marketa u Evropi. Grad Strazbur, smešten u regiji Alzas, poznat je po šarmu, bogatoj kulturnoj baštini i tradicionalnom pristupu praznicima.

Božićni market u Strazburu održava se na različitim lokacijama u starom delu grada, ali najpoznatiji deo je postavljen ispred katedrale Notre-Dame de Strasbourg. Sama lokacija dodatno doprinosi bajkovitoj atmosferi, a trg se pretvara u čarobno mesto okićeno hiljadama svetala, božićnim ukrasima i drvenim kućicama.

Katedrala, koja dominira gradskim pejzažem, postaje posebno impresivna tokom praznika kada je osvetljena i ukrašena. Svetlosti na fasadi katedrale stvaraju dramatičan ambijent, čineći novogodišnji bazar u Strazburu još atraktivnijim.

Drvene kućice su srce božićnog marketa u ovom francuskom gradu. U njima se mogu pazariti brojni proizvodi – od tradicionalnih rukotvorina, ukrasa i odeće, do gastronomskih poslastica i lokalnih proizvoda, kao što su vina iz regiona Alzas.

Trgovi i ulice Strazbura transformišu se u zimsku čaroliju. Svetlosne instalacije, velike zvezde i jarko osvetljene jelke stvaraju vizuelni spektakl. Pored toga, živi muzički nastupi i koncerti dodatno doprinose prazničnom duhu.

Tržnica na Place Broglie, centralnom trgu u Strazburu, dodaje još jedan sloj raznovrsnosti. Ovde se prodaju sveže namirnice, domaći proizvodi, rukotvorine i još mnogo toga, što pruža priliku posetiocima priliku da dožive autentičnu atmosferu lokalne tržnice.

Božićni marketi u Evropi pružaju ne samo priliku za kupovinu jedinstvenih poklona i uživanje u tradicionalnoj hrani, već i za upijanje čarobne atmosfere koja čini praznično raspoloženje nezaboravnim.

Važno je napomenuti da se događaji mogu menjati iz godine u godinu, pa je pre putovanja preporučljivo proveriti najnovije informacije o božićnom marketu na odabranoj destinaciji.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *