Zašto je dobar cimet kao lek?

Podeli

Poznat po specifičnom mirisu i ukusu, cimet nije samo začin u kulinarstvu, već i izuzetan izvor raznovrsnih hranljivih materija.

cimet za lek
Pixabay: 5389939

Kora cimeta (lat. Cinnamomum) krije ne samo specifičan ukus i miris, već ima i značajne benefite za zdravlje.

Šta sadrži cimet?

U sto grama mlevenog cimeta ima oko čak 81% ugljenih hidrata, zatim oko 11% vode, dok je proteina 4 i masti tek jedan procenat.

Izuzev što je u pitanju izuzetno bogat prirodni izvor kalcijuma, u cimetu su primetne i značajne količine vitamina K i gvožđa.

Takođe, u cimetu ima i vitamina A, C i E, ali i vitamina B grupe, te cinka, magnezijuma i fosfora, kao i natrijuma i kalijuma.

Cimet i med

Izuzev specifičnog i vrlo prijatnog ukusa, med i cimet i te kako mogu koristiti zdravlju. Naravno, samo u slučaju da se ispravno koriste i da se ne preteruje u količini.

Cimet i med sadrže brojne antioksidanse, protivupalne i antibakterijske supstance. U tom smislu mogu da pomognu u jačanju imunološkog sistema, a određena istraživanja sugerišu da kombinacija cimeta i meda može pozitivno uticati i na regulaciju nivoa šećera u krvi, posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Smatra se da ova kombinacija sastojaka ima potencijal da smanji upale u organizmu, te da mogu da ublaže simptome upalnih stanja, poput artritisa recimo.

Cimet za mršavljenje

Mršavljenje je često tema koja privlači pažnju, a cimet se počeo isticati kao sastojak koji može podržati ovaj proces. Naravno, kao i kada je u pitanju bilo koji drugi prirodni način za mršavljenje, neretko se mogu čuti oprečna mišljenja o tome da li je dobar cimet za mršavljenje ili ne.

Ipak, smatra se da cimet ima uticaj na poboljšanje metaboličkih funkcija organizma, te da može uticati pozitivno i na kontrolu apetita, odnosno da može uticati na osećaj sitosti.

S obzirom na to da regulacija nivoa šećera u krvi igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja, to se smatra da cimet može pomoći i u održavanju stabilnosti nivoa šećera, te da smanjuje nagli porast šećera nakon obroka.

Cimet protiv proliva

Prirodnih lekova protiv dijareje ima zaista mnogo, a cimet je tek jedan od njih. I ne samo da može imati pozitivan uticaj na smirivanje dijareje, već može pomoći i oporavku organizma, odnosno probavnog sistema.

Može takođe uticati i na uspostavljanje ravnoteže crevne flore, a zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima koja ima, može da ublaži upale u crevima, što opet može doprineti smanjenju proliva i poboljšanju opšteg stanja probavnog trakta.

Cimet protiv parazita

Budući da ima antimikrobna svojstva, cimet se može smatrati prirodnim sredstvom protiv parazita, a zahvaljujući najpre sastojcima koji se u njemu nalaze ima pozitivan uticaj na stanje gastrointestinalnog trakta.

I ne samo da stvara neprijateljsko okruženje za parazite, već pruža podršku normalnom funkcionisanju organa za varenje.

Kako se koristi cimet?

Izuzev kao začin i to u vidu praha i rendane kore, cimet se koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima. Najčešće se koristi u vidu čaja, koji se priprema na vrlo jednostavan način.

U 250 mililitara proključale vode treba dodati jednu kafenu kašiku cimeta, pa poklopiti i ostaviti da odstoji najviše 15 minuta. Nakon toga procediti i popiti u gutljajima.

Kombinacija cimet i med podrazumeva da treba pomešati po kašičicu meda i cimeta, te ih mešati dok se ne sjedine. Tako pripremljen med i cimet treba pojesti neposredno pre prvog obroka u toku dana ili razmutiti u vodi, odnosno biljnom čaju, pa tako popiti.

Svakako treba imati na umu da postoje brojni načini za korišćenje cimeta, te u velikoj meri zavise od toga za šta se koristi cimet.

Bitne informacije o cimetu

  • Cimet kao začin je bezbedan za upotrebu, ako se koristi u razumnim i umerenim količinama.
  • U cimetu je prisutna supstanca kumarin, koje ima i u medikamentima namenjenim razređivanju krvi, pa se rizici korišćenja ovog začina uglavnom odnose upravo na tu supstancu.
  • Ukoliko se pretera sa unosom cimeta, može doći ne samo do poremećaja u koagulaciji krvi, nego i do oštećenja jetre.
  • Iako je cimet u umerenim količinama bezbedan za upotrebu, ukoliko neko ima oboljenje jetre ili dijabetes, odnosno koristi antikoagulanse, svakako se ne preporučuje korišćenje cimeta bez prethodne konsultacije sa lekarom, koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem te osobe.
  • Takođe, ne preporučuje se koristiti ovaj začin u većoj količini u periodu koji prethodi bilo kojoj hirurškoj intervenciji, uzevši u obzir da može dovesti do poremećaja u koagulaciji krvi.
  • Kineski cimet sadrži značajno veću količinu kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom.
  • I mada cimet neosporno ima pozitivne efekte na zdravlje, ni u kom slučaju ga ne treba koristiti umesto propisane terapije medikamentima za određeno oboljenje.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *