Zašto treba da posetite Beč?

Podeli

Beč je glavni grad Austrije i svojom velelepnom arhitekturom i bogatom istorijom privlači milione turista svake godine. Grad je iz koga su vladali Habzburzi, Betoven i Mocart svirali, Klimt slikao, koraci valcera se od malena uče, a hor Bečkih dečaka sve opija svojom pesmom. Slede samo neke od atrakcija Beča zbog kojih morate videti ovaj grad.

Beč Austrija
Pexels

Putovanje u Beč

Istorija Beča seže još od prvog veka posle Hrista, kada su Rimljani osnovali vojni logor Vindobona. Današnji gradski pejzaž karakteriše obilje baroknih građevina nastalih uglavnom pod vladavinom carice Marije Terezije (1740-1780) i Franca Jozefa (1848-1916), koji je u velikoj meri zaslužan za monumentalnu arhitekturu u centru grada.

Zbog svoje bogate istorije, divne arhitekture, ljubaznosti stanovništva i mnogobrojnih muzeja, glavni grad Austrije je mamac za turiste. Mnoge naše agencije nude višednevne obilaske ovog prelepog evropskog bisera, ali i dosta naših građana se odlučuju da ga posete u sopstvenoj režiji.

Beč je poznat i kao grad u kojem živi veliki broj ljudi koji su se u isti doselili iz bivših jugoslovenskih republika. Nemojte da se začudite kada na ulici čujete dobro vam poznat jezik.

Zašto se Vienna zove Beč?

Skoro svi južnoslovenski narodi i Mađari, glavni grad Austrije nazivaju Beč (po tvrđavi iz avarskog preioda koja se nalazi na teritoriji današnjeg grada). Međutim, i među Južnim Slovenima ima „kukolja“, pa tako građani Severne Makedonije Beč nazivaju Viena, a Slovenci Dunaj (po Dunavu).

Znamenitosti austrijske prestonice

belvedere beč znamenitosti
Belevdere (Pixabay)

Kompleks palata Belvedere je samo jedna od mnogih ukrasa grada Beča. Podignute su za vreme austrijskog princa Eugena Savojskog i čine jednu od najlepših baroknih kompleksa na svetu. Danas je Belvedere muzej i mesto čije zidove krase neke od najlepših umetničkih slika. U galeriji Belvedere pronaći ćete i čuveno delo Poljubac od Gustava Klimta.

beč
Pixabay

Zahvaljujući umetniku Fridensrajhu Hundertvaseru šetajući jednim delom Beča imaćete osećaj kao da ste u Barseloni.

holfburg beč austrija
Hofburg (Pixabay)

Hofburg, nekada središte Habzburškog carstva, danas je stalna rezidencija austrijskog predsednika. Kada se nađete ispred ovog lepog zdanja zapamtite ovu terasu (sa fotografije dole), jer je baš tu Adolf Hitler proglasio anšlus Austrije. Inače, u muzeju ove palate se nalazi i Sveto koplje kojim je proboden Isus Hrist dok je bio razapet na krstu. Dok ste tu obavezno posetite Carski apartman, Muzej Sisi i Srebrnu odaju.

Najposećenija znamenitost austrijske prestonice je definitivno dvorac Šenbrun. Ovo simetrično arhitetonsko delo je nekada bilo letnji dvor čuvene carske porodice – Habzburg. Šetajući ovom palatom uživaćete u sobama koje su uređene u baroknom i rokoko stilu. Svakako ćete biti očarani Velikom galerijom dok vam pogled bude lutao po freskama na plafonu i naravno Holom ogledalima.

Šenburn
Šenbrun (Pixabay)

Kada vas umor stigne tokom razgledanja ovog prelepog grada obavezno probajte sad već čuvenu Saher tortu u istoimenom hotelu. Iako, po mnogima i nije nekog ukusa, ona je ipak zaštitni znak Beča, pa kada ste već tamo probajte je!

Saher torta beč
Pixabay

U gradskoj bašti naići ćete na spomenik koji je podignut kompozitoru, koji je jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog grada – Volfgangu Amadeusu Mocartu (fotografija ispod).

Canva Pro

Svakako nemojte zaboraviti da vidite i grandioznu građevinu gde je smešten Parlament Austrije. Muzejska četvrt je jedna od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Tu se nalaze sledeći muzeji: Leopoldov muzej, Muzej moderne umetnosti, Arhitetonski muzej, Galerija umetnosti, , Kvart plesa i igara, Atelje 21 i Zoom – dečiji muzej. Odmah u blizini ovog kvarta nalazi se i Umetničko-istorijski muzej.

Zgrada bečke opere nikog neće ostaviti ravnodušnim. Nalazi se u neposrednoj blizini hotela Saher. Katedrala svetog Stefana je među najposećenijim katedralama na svetu od strane turista. Na samom ulazu nalazi se elektronski brojač koji broji posetioce ovog verskog zdanja. Izgrađena je u gotskom stilu.

beč opera
Opera (Pexels)

U slučaju da ste boem, koji je uz to i veliki ljubitelj istorije i klasične muzike, onda definitivno morate posetiti najpoznatiju kafanu u Beču – Wiener Kaffeehaus. Dovoljno je napomenuti da su u njoj svirali Mocart i Betoven. Jedinstven je osećaj doručkovati tu.

Ako ne možete sebi da priuštite ulaze u sve muzeje jedne od najlepših evropskih prestonica, onda imate opciju da sednete u autobusku liniju 1a i provozate se ceo krug. Tako ćete videti veći broj ulica starog grada za male pare.

Nova godina u austrijskoj prestonici

beč nova godina
Pixabay

Kažu da je Beč čaroban tokom zimskih praznika, pa iskoristite to. Savetujemo vas da odete nekoliko dana pre Nove godine i budete tamo tokom katoličkog Božića, zato što će vas magija čarobnog grada sa pomenutim praznikom uistinu opiti – uživaćete svim čulima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *