Koje su 3 najduže ulice na svetu?

Podeli

Upisana u Ginisovu knjigu rekorda, jedna ulica u Torontu, u Kanadi, zvanično je najduža ulica na svetu. Yonge street je duga nešto manje od 2.000 kilometara. Tačnije 1.896 kilometara ili 1.178 milja.

Najduže ulice na svetu

Međutim, u realnosti, Yonge ulica ima dužinu od „svega“ 86 kilometara, odnosno 53 milje, jer se zapravo nastavlja na autoput u tom kanadskom gradu. Uprkos tome, zvanično zaista jeste upravo ona najduža ulica u svetu.

3 najduže ulice na svetu

1. Yonge street – Toronto, Ontario, Kanada

Najduže ulice na svetu

Zahvaljujući spajanju sa autoputem Ontario 11, Yonge ulica je označena kao najduža na celom svetu. Njen početak se nalazi na obali jezera Ontario, a proteže se čak do američke države Minesote. Da biste shvatili koja je dužina u pitanju, recimo da bi vam bilo potrebno oko 15 dana gotovo neprekidnog hoda da biste stigli od njenog početka do kraja.

I ne samo da je zvanično prva među tri najduže ulice na svetu, nego je u pitanju i jedna od najstarijih u gradu, budući da datira iz 1794. godine.

2. Sukhumvit road – Bangkok, Tajland

Najduže ulice na svetu

Ulica duga 491 kilometar povezuje glavni grad Tajlanda, Bangkok sa mnogim drugim gradovima. Proteže se gotovo do granice sa Kambodžom. Druga je među tri najduže ulice na svetu.

3. Primorskoye highway – Sankt Peterburg, Rusija

Najduže ulice na svetu

Iako je u periodu pre 60-ih godina prošlog veka Primorski autoput (Приморское шоссе) predstavljala skup povezanih manjih ulica i puteva, a nakon poboljšanja infrastrukture Sankt Peterburga, uz izgradnju brojnih petlji, postaje ulica. I to jedna od najdužih, budući da od tačke na kojoj počinje, pa do njenog kraja u blizini granice sa Finskom, u gradu Viborgu, ima dužinu od 170 kilometara.

Najduža ulica u Evropi

Put za Santjago, odnosno Camino de Santiago na španskom, predstavlja mrežu puteva po Evropi, koji hodočasnike vode do mesta Santjago de Kompostela u Španiji, budući da se tamo nalaze mošti Svetog Jakova.

Neretko se i sama ruta naziva Put Svetog Jakova i najduži je put u Evropi.

Međutim, sa dužinom od 4,2 kilometra, Piotrkowska ulica u poljskom gradu Lodž je najduža ulica u Evropi.

Sa dužinom od preko 1.000 metara, ulica Svete Katarine (Sainte Catherine street) u Bordou u Francuskoj važi za najdužu pešačku zonu u Evropi. U njoj se nalazi više od 230 prodavnica, pa važi i za jednu od najdužih trgovinskih ulica na Starom kontinentu.

Saznajte koji je najstariji hotel na svetu.

Koja je najduža ulica u Srbiji?

Nekada ulica Maršala Tita, a danas Novosadska ulica u Temerinu zvanično je najduža ulica u Srbiji, sa dužinom od 12,5 kilometara.

Najduža ulica u Beogradu je Bulevar kralja Aleksandra, koja ima dužinu od 7,5 kilometara. Zanimljivo je pomenuti da je u pitanju ulica koja prolazi kroz teritoriju čak 4 beogradske opštine i to:

  • Stari Grad
  • Palilula
  • Vračar
  • Zvezdara


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *