Zašto je žalfija prirodni antibiotik?

Podeli

Čaj od žalfije je odlično pomoćno sredstvo koje nam je darovala Majka Priroda. Zovu je i kadulja i pitomi pelin, ali i krstašica i lekovita slavulja. Sve su to nazivi za žalfiju (lat. Salvia officinalis), biljku koja važi za jednu od najlekovitijih, koje nam je Majka priroda darovala.

Zašto je čaj od žalfije prirodni antibiotik?
Canva pro user, 800x600

Interesantno je pomenuti da je žalfija jedna od biljaka koja se pominje još u spisima antičkih lekara. Naziv biljke dovodi se u vezu sa njenim lekovitim svojstvima, budući da latinski glagol salvare znači spasiti, a ovde u smislu izlečiti.

Osim osušenog lista žalfije, koristi se i etarsko ulje ove biljke.

Svakako treba imati na umu da je u pitanju pomoćno lekovito sredstvo, te da ni u kom slučaju ne može da zameni tretman zvanične medicine za bilo koje oboljenje.

Čaj od žalfije – lekovitost

Ne samo da se preporučuje kao odličan prirodni način za jačanje odbrambenih snaga organizma, jer ima i antibiotska svojstva, već postoje indicije da su čaj od te biljke ljudi koristili kao prirodno sredstvo za lečenje tuberkuloze, u vreme kada još nisu postojali antibiotici. Budući da je utvrđeno da smanjuje lučenje znojnih žlezda, to je čaj od te biljke smatran odličnim prirodnim lekom za smanjivanje prekomernog znojenja, koje je pratilac tuberkuloze.

Neretko se koristi i za ispiranje grla, koje je upaljeno, ali i za vaginalno ispiranje, te kod različitih gljivičnih infekcija, ali i virusa i bakterija.

Čaj od žalfije za ispiranje desni je već trradicionalni prirodni lek, a smatra se da pomaže i za redovno održavanje higijene zuba, ukoliko se pripremi prirodna pasta od žalfije.

Pomaže i kod otežanog varenja, a poznato je da ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Pored svega navedeno, čaj od žalfije pomaže i kod:

 • infekcija disajnih puteva
 • Alchajmerove bolesti
 • uznemirenosti
 • promuklosti
 • grčeva u stomaku
 • nadutosti
 • šarlaha
 • Parkinsonove bolesti
 • smanjenog apetita
 • različitih oboljenja koštano-zglobnog sistema
 • otežanog pražnjenja žučne kese
 • Kronove bolesti
 • poremećaja nivoa šečera u krvi
 • gnojnog zapaljenja krajnika

Svakako ne bi trebalo preterivati u količini prilikom konzumiranja ovog čaja i, kao i kod svih drugih čajeva, praviti adekvatne pauze tokom korišćenja. Maloj deci, trudnicama i dojiljama se ne preporučuje korišćenje čaja od ove biljke, kao i osobama koje su obolele od epilepsije.

Ukoliko se koristi u prevelikoj količini i u dužem vremenskom periodu, može ispoljiti i negativne efekte i to najpre u vidu pojave tahikardije, ali i konvulzija.

Čaj od žalfije – priprema

Vrlo se jednostavno priprema čaj od žalfije, s tim što se obično preporučuje da bude nešto jači ukoliko se koristi za ispiranje usta ili grla, odnosno desni. Važno je voditi računa i o tome da popareni listovi ove biljke ne stoje duže od 3 minuta, eventualno pet.

Jednu ravnu kašičicu sušenog lista žalfije treba preliti sa 250 mililitara proključale vode i ostaviti da poklopljeno odstoji. Zatim ga procediti i piti u gutljajima, ne više od dve šolje u toku dana.

Čaj od žalfije za mršavljenje

Razlog zbog koga se može čuti da je dobar čaj od žalfije za mršavljenje vezan je za činjenicu da čaj od te biljke poboljšava metabolizam, te posredno može da utiče i na smanjenje kilaže.

Međutim, ne postoje relevantni dokazi o tome da je zaista dobro koristiti ga mršavljenje, ali je istina da je on sastojak pojedinih čajnih mešavina, za koje postoje indicije da mogu ubrzati metabolizam i pomoći u smanjenju kilaže. Ipak, to nije čarobni napitak, pa treba poraditi i na drugim segmentima, poput redovne fizičke aktivnosti i adekvatne ishrane, kako biste dostigli željenu kilažu.

Čaj od žalfije za želudac

S obzirom na to kakvo dejstvo ima na digestivni sistem, ne čudi što se preporučuje i čaj od žalfije za želudac. Obično je dobro da ga koriste osobe koje imaju problem sa sporijim varenjem, te sa nadutošću. Poznato je da čaj od ove biljke ima izuzetno pozitivan uticaj na rad i creva i želuca, te da u velikoj meri pospešuje varenje.

Postoje indicije da može pomoći i kod gastritisa, kao i kod bolova u želucu.

Čaj od žalfije protiv kašlja

Iako nema spora da je dobro piti čaj od žalfije kod mnogih stanja, ipak se protiv kašlja uglavnom preporučuje drugačiji prirodni lek. Zapravo se koristi čaj od žalfije protiv kašlja, ali se priprema sa mlekom, a ne na uobičajeni način.

Smatra se da pomaže rastvaranju sluzi i da u velikoj meri može da olakša iskašljavanje, budući da će stimulisati izbacivanje sluzi, pa će tako ovaj prirodni lek od žalfije verovatno i umiriti kašalj.

Odvar od mleka i žalfije priprema se jednostavno, a potrebno je još koristiti i:

 • maslac
 • med
 • kurkumu

Najpre u 250 mililitara mleka treba dodati jednu ravnu supenu kašiku čaja od žalfije i ostaviti na ringli da proključa. Zatim smanjiti vatru i pustiti da mešavina ključa tri minuta, posle čega je potrebno dodati jednu kašičicu putera i ostaviti da odstoji poklopljeno oko 15 minuta. Procediti i dodati najpre kašičicu meda, a zatim i trećinu kašičice kurkume u prahu. Sve promešati i piti oko 30 minuta pre odlaska na počinak.

Čaj od žalfije za ispiranje grla

Koristi se i čaj od žalfije za ispiranje desni, ali i protiv afti i ranica u ustima, te protiv zapaljenih krajnika.

Priprema se jači čaj, nego za piće i preporuka je ispirati njime usta više puta u toku dana. Obično se savetuje da se dve kašičice čaja od žalfije preliju sa 250 mililitara ključale vode. Nakon što odstoji tri do pet minuta, pa procedi i prohladi, može se koristiti čaj od žalfije za ispiranje grla, odnosno usta i desni.

Čaj od žalfije po Brojsu

Jedan od sastojaka čuvenog Brojsovog čaja je i žalfija. U pitanju je čaj koji se smatra neverovatno lekovitim, budući da ga čine biljke, koje se koriste u tradicionalnoj medicini za lečenje mnogih oboljenja.

Brojsov čaj priprema se od ove 4 biljke:

Čaj od žalfije – cena

Osim u biljnim apotekama, čaj od žalfije prodaju i travari na gradskim pijacama. Cena takvog čaja je obično nešto viša od oko 200 dinara, za pakovanje od 50 grama.

Na tržištu se može nači čaj od lista žalfije i po nešto nižoj ceni i to za pakovanje od 100 grama, što sve u principu zavisi od proizvođača i pakovanja, ali i od kvaliteta samog proizvoda, s tim da se njegova cena mahom kreće oko 200 dinara.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *