Kravata, leptir mašna ili ništa?

Podeli

Kravata, leptir mašna ili pak ni jedno ni drugo? Ako ste odabrali ostatak svoje odeće, onda ste već napravili izbor. To je zato što okovratnik zavisi od konteksta u kojem se nosi – vaše odelo ili smoking, kao i formalnosti događaja. Sve to igra ulogu u vašem izboru.

Kravata, leptir mašna ili ništa?

Istorija leptir mašni i kravata

Kravata potiče iz XVII i nastala je u našem komšiluku – Hrvatskoj. Zatim su Francuzi, uvek pioniri kada je moda u pitanju, smislili ono što danas poznajemo kao leptir mašnu.

Kravate kao modni detalj su počele više da se nose dvadesetih godina prošlog veka. U to vreme,  još su bile vezane za vojnu uniforme. Tek 1950-ih i 60-ih godina, kravate su dobile profesionalniji izgled koji je postao popularan uz odela i to su one kravate koje mi danas poznajemo.

Leptir mašna ili kravate: koji modni detalj da stavite oko vrata?

Postoji samo nekoliko okolnosti u kojima morate da se pridržavate pravila za nošenje modnih detalja oko vrata. Ovo su prilično specifične situacije, a mi ćemo se pozabaviti najčešćim.

Najbolji način da odlučite da li bi trebalo da zavežete leptir mašnu ili kravatu je da razmislite o tome koliko će ovaj događaj biti formalan (ili ležeran).

Ako je događaj formalan, onda se uz smoking nosi leptir mašna. Uvek je bolje biti u previše galantnom stilu, nego previše ležeran.

Ako nosite odelo ili znate da će atmosfera biti opuštenija i ležernija, kravata bi trebalo da bude vaš izbor. Iako se ređe nose na ležernim događajima, leptir mašne mogu biti jednako opuštene kao i kravate. Samo njen dezen mora biti daleko od formalnog i „uštogljenog“, pa je tada bolje radije odabrati one sa printom koji je trenutno u trendu.

Sada malo više o estetskoj strani odabira. Ako razmak između brade i vrata nije dovoljno dugačak, onda leptir mašna možda nije vaš najbolji izbor. U tom slučaju, predlažemo da se odlučite za standardnu kravatu.

Takođe vaš odabir zavisi i od odabira odela. Na primer, ako nosite blejzer sa dva ili tri dugmeta, svakako bi trebalo da uzmete kravatu. Ali zato ako nosite blejzer sa jednim dugmetom, onda je leptir mašna dobar izbor! Zatim, ako je vaš stil previše ležarn, onda je najbolje uopšte ne staviti kravatu ili leptir mašnu, već jednostavno samo otkopčati okovratnik. Ova kombinacija je odlična za večernje izlaske koji nisu formalni.

Nepisana modna pravila za nošenje leptir mašne ili kravate

Nosite plisiranu košulju

Kako su plisirane košulje svečane, često se nose sa smokingom, pa bi je kravata koja više ležerna tako reći zatvorila. Uz ovu kombinaciju se uvek nosi leptir mašna.

Nosite smoking

Ako nosite smoking, to znači da je događaj prilično formalan ili postoji specifičan kodeks oblačenja. Ako je kodeks oblačenja „black tie“ (odnosno formalan), nosite leptir mašnu. Ako je malo opuštenija varijanta u pitanju, slobodno možete nositi kravatu. Samo budite sigurni da se držite crnog satena ili svile, ili jednostavnog crno-belog dezena.

Nosite odelo

Leptir mašne su u ovoj situaciji manje uobičajen izbor, tako da ćete se uz pomoć njih izdvojiti u gomili. Čini se da je mnogima ugodnije da nose kravatu, pa iako nećete biti jedini, mudro je držati se onoga što znate da je dobro. Istina je da ne postoji „pogrešan“ izbor okovratnika ako nosite odelo.

Ne želite da nosite kravatu, a ni leptir mašnu

Odlazak bez kravate ili leptir mašne može vam pomoći da se istaknete među masom, bilo da se odlučite za ležerno otkopčano gornje dugme ili trendi izgled košulje sa ruskom kragnom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *