Kušadasi – Sve što treba da znate

Podeli

Kušadasi, predivno turističko mesto na egejskoj obali Turske, svake godine privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta. Sa svojim prelepim plažama i brojnim atrakcijama, ovo mesto je idealno za sve one koji traže savršen odmor.

kušadasi, turska kušadasi, kušadasi letoavnje
Pixabay: erolezko

Posetiti Kušadasi znači uživati u kombinaciji turske kulture, istorije i prirodnih lepota. Ovo živopisno mesto nudi nešto za svakoga, bilo da ste ljubitelj plaža, istorijskih lokaliteta ili aktivnog odmora. Pripremite se za istraživanje brojnih znamenitosti, ukusne turske kuhinje i gostoprimstva lokalnog stanovništva.

Koliko je Kušadasi udaljen od Beograda

Kušadasi se nalazi na oko 1.050 kilometara jugoistočno od Beograda.

Ova udaljenost može se preći na nekoliko načina, u zavisnosti od vaših preferencija i budžeta.

Putovanje avionom je najbrži i najudobniji način da stignete do Kušadasija. Let od Beograda do aerodroma u Izmiru traje oko dva sata, nakon čega vas čeka još sat vremena vožnje do Kušadasija. Prednosti putovanja avionom uključuju brzinu i udobnost, ali i mogućnost da se brzo smestite i odmah počnete sa uživanjem u odmoru.

kušadasi, turska letovanje, letovanje kušadasii,
Pixabay: asilbayav

S druge strane, putovanje autobusom ili sopstvenim prevozom može biti zanimljiva avantura za one koji vole da istražuju. Putovanje autobusom traje između 15 i 20 sati, zavisno od pauza i gužvi na granicama, dok vožnja automobilom može biti fleksibilnija i omogućava vam da zastanete i posetite druge zanimljive lokacije duž puta. Putovanje sopstvenim prevozom takođe nudi veću fleksibilnost u planiranju vašeg odmora i omogućava vam da istražite više od samog Kušadasija.

Kratka istorija Kušadasija i njegove atrakcije

Kušadasi, čije ime znači Ostrvo ptica, ima bogatu i dugu istoriju koja seže do antičkih vremena.

Tokom vekova, Kušadasi je bio poznat pod različitim imenima: Neapolis, Novi Efes i Scala Nuova. U antičko doba, na mestu današnjeg Kušadasija, nalazio se antički grad Neapolis. Neapolis je bio pod upravom Efesa, jednog od najsnažnijih gradova Sredozemlja tog vremena.

Sa slabljenjem moći Efesa, Neapolis je ušao u tmurno i krvavo doba koje je trajalo sve do srednjeg veka. Do XV veka, grad, tada poznat kao Scala Nuova, bio je pod upravom trgovaca iz Venecije i Đenove. Trgovci su kontrolisali grad zbog njegovog strateškog položaja i značaja kao trgovačkog centra.

Godine 1413., Turci, predvođeni sultanom Mehmet Čelebijom, osvojili su i opljačkali Scala Nuovu. Ovaj događaj označio je kraj venecijanske i đenovljanske dominacije i početak turske vlasti nad gradom. Od tada, Kušadasi je ostao pod turskom kontrolom do današnjih dana, razvijajući se i transformišući u moderan turistički centar koji poznajemo danas.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Kušadasiju je dvorac Guverčinada, smešten na malom ostrvu povezanom sa kopnom mostom. Ovaj dvorac iz osmanskog perioda nudi prelep pogled na grad i more, a sama šetnja do njega je vrlo prijatna. Takođe, Kušadasi je idealna polazna tačka za posetu antičkom gradu Efesu, jednom od najbolje očuvanih antičkih gradova na svetu. Efes je dom veličanstvenih ostataka, uključujući Celzijusovu biblioteku, Veliki teatar i Artemidin hram, koji je jedno od sedam svetskih čuda starog sveta.

Koje plaže treba obići

Kušadasi je poznat po svojim prelepim plažama koje privlače turiste širom sveta. Jedna od najpopularnijih plaža je Downtown beach. Nalazi se između marine i luke. Pogled sa plaže „puca“ ka ostrvu ptica.

Ljubitelji prirode neće ostati razočarani posetom Long Beach-u, koja se prostire na više od 18 km. Ova plaža nudi kupanjee u kristalno čistoj vodi. Nalazi se južno od Kušadasija i moguće je doći do iste autobuskim prevozom.

Za one koji žele da istraže plaže Kuušadasija na listi je obavezna i Ladies Beach. Ova plaža je dobila ime jer je u prošlosti bila rezervisana isključivo za žene, ali danas je otvorena za sve posetioce. Ladies Beach je poznata po svom finom pesku i čistoj vodi, a duž plaže se nalaze brojni restorani i barovi gde možete uživati u lokalnim specijalitetima.

Postojii i mnoštvo drugih, ali ove tri izdvajamo kao obavezne.

Izleti iz Kušadasija

Kušadasi je idealna polazna tačka za brojne izlete i avanture. Jedan od najpopularnijih izleta je poseta antičkom gradu Efesu.

Efes je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj i nudi posetiocima jedinstvenu priliku da istraže dobro očuvane ruševine iz antičkog perioda. Šetajući kroz Efez, možete se diviti veličanstvenim građevinama kao što su Celsusova biblioteka, Veliki teatar i Hadrijanov hram.

Ljubitelji prirode i avanture mogu uživati u poseti nacionalnom parku Dilek, koji se nalazi u blizini Kušadasija. Ovaj park nudi prelepe pejzaže, staze za planinarenje i mogućnost posmatranja divljih životinja. Nacionalni park Dilek je savršeno mesto za one koji žele da provedu dan u prirodi i uživaju u svežem vazduhu i prelepim pogledima na Egejsko more.

Za ljubitelje kulture i istorije, preporučujemo izlet do Pamukala, jedinstvenog prirodnog fenomena poznatog po svojim belim terasama od kalcijum karbonata. Pamukale, što znači „Pamučna tvrđava“ na turskom, je mesto gde možete uživati u termalnim izvorima i istražiti antički grad Hierapolis, koji se nalazi u blizini. Ovaj izlet nudi jedinstvenu kombinaciju prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti.

Na kraju, ne zaboravite da posetite grčko ostrvo Samos, koje je udaljeno samo kratkom vožnjom trajektom od Kušadasija. Samos nudi prelepe plaže, šarmantna sela i bogatu istoriju. Ovaj izlet je savršena prilika da provedete dan na jednom od najlepših grčkih ostrva i uživate u autentičnoj grčkoj kulturi i gostoprimstvu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *