Momo Kapor: Život, knjige i citati

Podeli

Momo Kapor je rođeni Sarajlija koji je srce dao Beogradu. Život ga nije mazio, ali to ga nije omelo da svoje snove pretoči u stvarnost.  Njegove knjige su uvek rado čitane, njegova dela su neprocenjivi deo srpske književne i umetničke baštine.

Momo Kapor: Život, knjige i citati

Momo Kapor biografija

Rođen je 1937. godine kao sin jedinac Bojane Kapor i Gojka Kapora. Majka mu je poginula 1941. godine kada su nemačke vojne snage bombardovale sada glavni grad Bosne i Hercegovine. U kući u kojoj je Momina majka zajedno sa sinom našla sklonište, skrilo se sve ukupno oko 40 duša. Jedini preživeli posle bačene bombe na kući bio je budući veliki književnik i to zahvaljujući majci, koja ga je zaštitila svojim telom.

Život ga u detinjstvu nije ni malo mazio. Njegov otac je kao vojnik završio u logoru u Ninbergu, odakle će izaći posle kapitulacije nacističke Nemačke. Zbog toga je Momo Kapor detinjstvo proveo kod baba tetke Janje Baroš u svom rodnom gradu, a posle očevog dolaska seli se u Beograd.

Još dok je bio u srednjoj školi, Trećoj beogradskoj gimnaziji, napravio je saradnju kao likovni kritičar sa nekoliko časopisa. Time se bavio i tokom studija. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu Nešto kasnije počinje da piše putopise, feljtone i priče koje objavljuje u Politici, Ninu, Oslobođenju… Pod pseudonimom je pisao radio drame i slao ih na otvorene konkurse. Kasnije je i po njima postao prepoznatljiv.

Momo nikada nije odustao od slikarstva, te se njime bavio uporedo sa pisanjem. Skoro sve svoje knjige je sam ilustrovao, a galerije raznih zemalja su pravile izložbe u čast njegovih dela. Momo Kapor je takođe autor više dokumentarnih filmova, ali i igranih.

Dva puta se ženio, iz prvog braka ima dve kćerke, Anu i Jelenu.

Momo Kapor knjige

Momo Kapor je iza sebe ostavio više od 40 književnih dela, koja su prevedena na brojne jezike, a ono koje ga je učinilo popularnim bilo je Beleške jedne Ane. Knjiga je nastala iz tekstova o tinejdžerki Ani, koje je sprski književnik pisao za časopis Bazar. Međutim to nije bila prva njegova izdata knjiga. Prva knjiga Moma Kapora I druge priče izdata je 1973. godine.

Svakako jedna od najpopularnijih knjiga Mome Kapora je Una. Radnja prati ljubavnu priču profesora Babića, koji se zaljubljuje u studentkinju. Uz ljubavnu priču dočarano nam je jedno vreme Beograda sa svim njegovim lepotama i manama. Ovo delo Mome Kapora je i ekranizovano.

Momo Kapor je napisao i triologiju o Beogradu. Prva knjiga je 011, druga Istok-Zapad i treća Halo, Beograd. Uz pomoć ovih knjiga upoznaćete Beograd i Beograđane. Otkrićete magiju glavnog grada i zašto je poseban.

Konte je roman koji prati priču jednog „Kazanove“ koji je ujedno bio i prevarant. Vodi nas kroz čarobna mesta jadranskog primorja do Njujorka, Londona i Pariza. Prikazuje nam kako se neki bogate preko noći i šta im to zaista donosi.

Ovo je samo mali deo dela Mome Kapora, a njegove knjige možete pronaći OVDE.

TOP 10 citata Mome Kapora

  1. Ljubav… Ona je teška kao bolest i kada čovek ima sreće da je preživi, zauvek mu ostanu ožiljci koji probadaju u određeno vreme; pri pomenu nekog imena, u nekom bledom predvečerju, uz muziku koju smo nekada zajedno slušali, čak i pri letimičnom pogledu na ulični sat pod kojim smo se sastajali.
  2. Stvari ne vrijede onoliko kolika im je cijena, već onoliko koliko smo u njih uložili ljubavi.
  3. Čovek može da nađe koliko god hoće prijatelja sa kojima će da priča, ali malo je onih sa kojim će da ćuti.
  4. Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide.
  5. Ja vjerujem da svaka priča pronađe onoga kome je namenjena; poput poruke upućene iz dalekih vremena.
  6. Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima.
  7. Živeti u Beogradu znači gledati sa filozofskim mirom kako preko noći obogaćene, bivše pevačice iz drumskih krčmi, kupuju senjačke vile propalih aristokratskih porodica.
  8. Na današnjim devojkama primećujete njihov vitki, visoki rast, duge noge, uske kukove i široka ramena, slobodni sportski korak, a poslednja stvar koju ćete na njima zapaziti su njihove oči, pogled i ono iza pogleda.
  9. Sva su godišnja doba prolazna – samo je leto najprolaznije! Jedino je zima konačna, baš kao i smrt.
  10. Vi ste, zaista bogata zemlja – kazao je stranac umoran od čuda. I jesmo – odgovorio sam ponosno. Već duže od četrdeset godina, oni koji su na vlasti uporno kradu, a vidite, još dosta toga je ostalo! Bog čuva Srbiju, pandur ćupriju, a budala pare.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *