Njeno veličanstvo jabuka – 6 zanimljivih činjenica

Podeli

Jabuka je sigurno jedna od najpopularnijih voćki kod nas Srba i skoro da nema čoveka koji ne voli da uživa u njihovom sočnom ukusu. Ipak, mnogi ne znaju kolika je zanimljiva istorija ove rajske voćke.

Ovo sigurno niste znali o jabukama

U jednom članku iz 2014. godine, istoričarke Džoane Krozbi, koja se posebno interesuje za istoriju hrane, otkrila je zanimljive činjenice oovim voćkama koje sigurno niste znali.

Interesantne činjenice o jabukama

1. Nisu uvek izgledale kao danas

Jabuke su dugo bile poznate kao šumsko voće iz Istočne Evrope, iako se u istorijskim spisima širom sveta pominju dosta ranije. Plod nije izgledao kao danas, već je bio dosta manji i često gorčeg ukusa.

2. Prvi greh i jabuka

U hrišćanskoj tradiciji ova voćka je povezana sa Evinom neposlušnošću, ali ta činjenica nije tačna! Naime, poznato je da je Eva pojela plod drveta znanja, dobra i zla, ali se nigde ne spominje da je u pitanju bilo baš ovo voće. Umetnost nas je navela da povežemo sočnu voćku sa Evinim grehom.

3. Svako stablo je jedinstveno

Svako stablo jabuke je jedinstveno, osim ako nije urađeno kalemljenje voćke. Stari Egipćani, Antički Grci i Rimljani su bili veoma vešti u tome, ali i drugi narodi. Postoji zapis da su Kelti gajili jabuke, pa tako dolazimo do zaključka da su oni uživali u ovoj voćki pre nego što su do njih došli Rimljani.

4. Evropski vladari su ih obožavaoci

Henri VII je plaćao ogromnu svotu novca ne bi li uživao u njenom ukusu. Dok je Henri VIII imao veliki voćnjak na teritoriji Kenta u kojem je gajio više sorti jabuka, a o njima se po kraljevoj želji brinuo voćar iz Francuske. Katarina Velika je toliko bila očarana ovom voćkom da je svaku pojedinačno umotavala u srebrni papir. Ni kraljica Viktorija nije ostala imuna na sočan ukus jabuke, a najviše je volela da ih jede pečene.

5. Pojava pečenih jabuka

U prošlosti su pečene jabuke bile poznata brza hrana na ulicama širom Starog kontinenta. Ovaj trend se rodio u Engleskoj. Postoji beleška jednog italijanskog putopisca iz XVIII veka o tome. Dok Čarls Dikens o njima piše kao o poslastici koja je neizbežna tokom Božića.

6. Jabuke u naučnoj studiji

U viktorijanskom dobu jabuke su bile jedna od glavnih tema nauke. Britansko udruženje pomaloga (pomologija je nauka koja se bavi voćem i voćkama) je 1854. godine formiralo grupu koja je testirala nove sorte jabuke i njihovu podobnost za britanske uzgajivače. Koliki je značaj ove voćke bio tada, najbolje govori deo uvodnog teksta o jabukama sekretara pomenutog društva, a glasi ovako:

Ne postoji voćka koja je tako univerzalno uvažena i tako intezivno uzgajana, kao i da ima tako blisku povezanost sa svakodnevnim navikama ljudi, kao što je jabuka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *