Zašto je letovanje u Afitosu drugačije?

Podeli

Afitos je selo na poluostrvu Kasandra. Letovanje na Halkidikiju može biti i drugačije, ako se odlučite baš da ovde provedete leto 2023.

Zašto je letovanje u Afitosu drugačije?

Nešto više od 80 kilometara je ovo selo, izgrađeno u tradicionalnom stilu, udaljeno od Soluna. Važi za odličnu početnu tačku za bolje upoznavanje celog poluostrva.

Iz Afitosa se pruža fenomenalan pogled na zaliv Toroneos. Iako kuće građene u tradicionalnom stilu od kamena posebno opčinjavaju turiste, pažnju mnogih privlači i to što se na gotovo svakoj građevini nalazi i natpis. Na natpisu su uglavnom navedeni ime vlasnika i datum gradnje.

Šta videti u Afitosu?

Osim uživanja u tradicionalnoj arhitekturi i šetnji kaldrmisanim ulicama, letovanje u Grčkoj može biti još lepše ako bolje upoznate mesto i njegovu bogatu istoriju i kulturu.

Iz druge polovine 19. veka datira crkva, koja je posvećena Svetom Dimitriju. Smeštena na glavnom trgu, ova Svetinja privlači pažnju najpre zbog tradicionalnog stila arhitekture. Njena osnovna karakteristika i ono što oduševljava turiste jeste kupola u vidu drvenog krova. Kapele Uspenja i Svetog Đorđa predstavljaju takođe značajne sakralne objekte Afitosa.

Afitos Grčka

Istorija ovog mesta vraća nas u period oko 3.000 godine pre Hrista, kada su na tom području zabeležene prve ljudske naseobine. Kralj Filip II je uništio grad 348. godine pre naše ere, a kasnije su njime vladali Rimljani.

Ukoliko želite da upotpunite letovanje kroz upoznavanje istorije Afitosa, možete posetiti i lokalni Muzej folklora, koji se nalazi u kući Aletras. Stalnu postavku čine predmeti pronađeni na tom području, koji svedoče o oruđu, alatima, posuđu i drugim predmetima koje su koristili prvobitni stanovnici.

U toku letnjih meseci se ovde organizuju i mnoge kulturno-umetničke manifestacije.

Letovalište Kalitea, koje je udaljeno tek par kilometara od Afitosa, čest je izbor turista za kraće izlete, budući da je okarakterisano kao jedno od mondenskih letovališta na Halkidikiju.

Plaže u Afitosu

Plaže u Afitosu

Iako nije nosilac Plave zastavice, glavna plaža ima sve karakteristike koje mogu da zadovolje i najzahtevnije turiste.

Smeštena u uvali, ima i uređene delove, na kojima se nalaze ugostiteljski objekti, ali i prostor za slobodan boravak. Ipak, ono što je karakteristično za celu plažu jeste tirkizna boja mora.

Preciznije, postoje još dve plaže, osim centralne, koja je poznata po kamenim pločama i kamenju, koje se nalazi u vodi.

Druga plaža, Varkes ujedno je i najposećenija u toku letnje sezone i to najpre zbog činjenice da je i njeno morsko dno prekriveno peskom, za razliku od ostale dve. I na njoj se izdvajaju praktično dva dela, odnosno onaj koji je u okviru bara i onaj, koji posetioci mogu da koriste uz sopstvene rekvizite.

Treća plaža, odnosno deo celokupne plaže je kombinacija peščanog i dna prekrivenog kamenjem. Iako se i na njoj nalazi bar, postoje i delovi koje turisti mogu da koriste uz svoje plažne rekvizite, ako im tako više odgovara.

Izuzev Kalitee, u blizini Afitosa se nalaze i plaže Nea Fokia i Sani.

Afitos smeštaj

Najbolji smeštaj u Afitosu

Na platformi za pronalaženje smeštaja Booking.com izdvajaju se brojni hoteli i apartmani u Afitosu. Prema trenutnim recenzijama posetilaca, najbolja opcija je Lagaria hotel, a odmah za njim i hotel Zeus, zatim Blue Bay Halkidiki i Stratos hotel.

Portal Greeka.com izdvaja tri smeštaja u Afitosu i to sledećim redom:

1. Achtis

2. Aegean Blue

3. Petrino


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *