Po čemu su Maldivi specifični?

Podeli

Kada se spomenu Maldivi, na um nam odmah dolaze prelepe plaže sa belim peskom, kristalno čisto more neobične tirkizne boje i priroda koja oduzima dah. Ali, Maldivi su mnogo više od očaravajućih plaža i luksuznih rizorta. Ovaj tropski raj, sačinjen od preko 1.000 koralnih ostrva raspoređenih u 26 atola, ujedno je i destinacija koja obiluje bogatom kulturom, zadivljujućim biodiverzitetom i neprikosnovenom lepotom, koja ga čini jednim od najposećenijih i najcenjenijih mesta na svetu.

Maldivi
Pexels / Asad Photo Maldives

Može se slobodno reći da je ovo mesto, koje mnogi nazivaju rajska oaza, savršen izbor za sve one koji traže bekstvo od užurbane svakodnevnice, ali i za ljubitelje avantura, prirode i ronjenja.

Svaki atol, svako ostrvo, svaki pesak, svaka koralna stena, svaka kap tirkizne vode na Maldivima priča svoju priču, stvarajući zajedno jedinstveni mozaik iskustava i doživljaja koji će svaki posetilac poneti sa sobom.

Počev od istraživanja podvodnog sveta, prepunog raznobojnih koralnih grebena i egzotičnih morskih stvorenja, preko degustacije bogate maldivske kuhinje, do upoznavanja sa lokalnom kulturom i tradicijom, sve do potpunog opuštanja na nekim od najlepših plaža na svetu, Maldivi nude nezaboravno putovanje koje se urezuje u sećanja svakog putnika.

Maldivi
Pixabay / FonthipWard

Geografija i klima Maldiva

Maldivi zauzimaju površinu od oko 298 kvadratnih kilometara i protežu se dužinom od oko 820 kilometara od severa ka jugu i širinom od oko 130 kilometara od istoka ka zapadu.

Arhipelag se sastoji od 26 atola koji se dalje dele na preko 1.000 malih koralnih ostrva. Od svih ovih ostrva, samo je oko 200 njih naseljeno.

Geografski, Maldivi se nalaze južno od Indijskog potkontinenta, između 1 i 8 stepeni severne geografske širine. Geografski položaj blizu ekvatora znači da Maldivi imaju izuzetno tropsku klimu. Srednja godišnja temperatura vazduha na Maldivima je oko 28 stepeni Celzijusovih, sa vrlo malim dnevnim i godišnjim varijacijama.

Dva monsunska perioda su prisutna na Maldivima. Od novembra do aprila prisutan je severoistočni monsun (Iruvai), a od maja do oktobra jugozapadni monsun (Hulhangu). Severoistočni monsun donosi suvo i sunčano vreme, dok jugozapadni monsun donosi više kiše i vetra.

I pored toga što su Maldivi poznati kao najniža zemlja na svetu, sa najvišom tačkom koja se nalazi samo 2,4 metra iznad nivoa mora, njihova jedinstvena geografija čini ih domom za veliki broj vrsta riba, ptica i drugih morskih organizama. Atoli Maldiva, sa svojim plitkim lagunama i bogatim koralnim grebenima, pružaju idealno stanište za mnoge vrste morskih organizama, čineći ovo područje jednim od najbogatijih u svetu kada je reč o biodiverzitetu.

Ipak, zbog globalnog zagrevanja i porasta nivoa mora, ova zemlja je pod rastućom pretnjom, što stavlja dodatni naglasak na potrebu za očuvanjem i zaštitom ovog prelepog arhipelaga.

maldivi
Pexels / Maahid Mohamed

Turizam na Maldivima

Primarna industrija na Maldivima i ključni pokretač ekonomije ove ostrvske nacije jeste turizam. Maldivi su na mapi globalnog turizma ostvarili prepoznatljivost kao vrhunska destinacija za luksuzni odmor, medeni mesec i ronjenje.

Mnogi rizorti na Maldivima su sinonim za luksuzne rizorte. Većina ovih rizorta nalazi se na privatnim ostrvima i pružaju gostima privatnost i izolaciju koja se retko nalazi na drugim mestima. Ovi rizorti nude sve, od luksuznih vila na plaži do spektakularnih bungalova, i često uključuju luksuzne sadržaje poput privatnih bazena, spa centara, vrhunskih restorana i ličnih batlera.

Maldivi su jedna od najboljih destinacija na svetu za ronjenje. Sa više od 2.000 vrsta riba, raznovrsnih koralnih grebena i jasnoćom vode koja omogućava vidljivost do 40 metara, ronjenje na Maldivima je iskustvo za pamćenje. Takođe, ovo je jedno od retkih mesta na svetu gde možete videti morske kornjače, različite vrste ajkula, uključujući i kite ajkule, kao i ogromna jata delfina.

Surfovanje je još jedna popularna aktivnost na Maldivima, posebno na ostrvima na jugu. Atoli Maldiva nude izvanredne uslove za surfovanje sa konzistentnim talasima tokom cele godine. Bilo da ste iskusni surfer ili početnik, postoje mnogi namenski kampovi i škole koje nude instrukcije i opremu.

Za one koji žele da istraže više od jednog ostrva, krstarenja su savršen izbor. Krstarenja na Maldivima obično obuhvataju posetu nekoliko atola i ostrva, sa prilikama za ronjenje, snorkeling, ribolov, kao i posetu lokalnim ostrvskim zajednicama. Izleti brodom su takođe popularni, posebno izleti na kojima možete posmatrati delfine.

Iako su luksuzni rizorti ono što najčešće privlači posetioce, poseta lokalnim ostrvima pruža uvid u svakodnevni život na Maldivima. Ovo je sjajna prilika da se turisti upoznaju sa lokalnom kulturom, isprobaju specijalitete i kupite rukotvorine, koje su izradili stanovnici ostrva.

Sa rastućim interesovanjem za održivi turizam, Maldivi su prepoznali potrebu za očuvanjem svog jedinstvenog ekosistema. Brojni rizorti sada imaju ekološke inicijative, uključujući očuvanje koralnih grebena, zaštitu morskih kornjača, i korišćenje obnovljivih izvora energije. Takođe, postoje programi za volontiranje gde posetioci mogu da učestvuju u očuvanju i zaštiti okoline.

maldivi
Pexels / Asad Photo Maldives

Zanimljivosti o Maldivima

 • Maldivi su najniža država na svetu sa najvišom tačkom, koja se nalazi na samo 2.4 metra iznad nivoa mora.
 • Jedina su država na svetu čija je teritorija manja od 300 kvadratnih kilometara.
 • Više od 80% teritorije Maldiva je voda.
 • Maldivi imaju najveću gustinu riba na svetu.
 • Ovde se može videti bioluminiscentni plankton, što plaže noću pretvara u svetlucavo čudo.
 • Tradicionalna maldivska muzika, boduberu, ima afričke uticaje.
 • Prva zemlja koja je uvela koncept Jedno ostrvo, jedan rizort su Maldivi.
 • Na Maldivima se nalazi najskuplji rizort na svetu, Musa Island, gde noćenje košta oko 45.000$.
 • Glavni grad Maldiva, Male, je jedan od najmanjih svetskih glavnih gradova.
 • Na Maldivima je zabranjeno uvoziti alkohol, svinjsko meso i religijske idole.
 • Kuhinja Maldiva se uglavnom bazira na ribi, kokosu i pirinču.
 • Država je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1965. godine.
 • Maldivski jezik, Dhivehi, je jedinstven jezik koji se govori samo na Maldivima.
 • Jedina država u Aziji koja nema vojnu silu su Maldivi.
 • Prva zemlja koja je prihvatila islam u Južnoj Aziji, 1153. godine jesu Maldivi.
 • Maldivi su jedan od vodećih svetskih proizvođača sušenog kokosa.
 • Prvi turisti su posetili Maldive 1972. godine.
 • Država je poznata po svojim ekološkim inicijativama, uključujući zaštitu koralnih grebena i morskih kornjača.
 • Čak 21 zaštićeno područje nalazi se na Maldivima.
 • Ostrva Maldiva su nastala iz koralnih grebena, koji su se formriali oko vulkana, koji su odavno potonuli u more.
 • U staroj kraljevskoj palati u Maleu sada je smešten nacionalni muzej.
 • Na Maldivima je zabranjeno pušenje na javnim mestima.
 • Maldivi su jedna od najsigurnijih zemalja na svetu po pitanju kriminala.
 • Država je poznata po svom prijateljskom i gostoljubivom stanovništvu.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *